Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Αντίδραση τραπεζών για το «πάγωμα» ενήμερων οφειλών

Αντίθετοι δηλώνουν οι τραπεζίτες στις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για την ανακούφιση δανειοληπτών που παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομικών κ. Λούκα Κατσέλη, προτάσσοντας ως βασικότερο πρόβλημα την επίπτωση που θα έχει το πάγωμα των ενήμερων οφειλών στην εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα.

Το πρόβλημα διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με την έκθεση που έχει σε δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα επηρεάσει σημαντικά τη ροή των εσόδων από τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων. Η επίπτωση αυτή δεν έχει ποσοτικοποιηθεί αλλά σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει τόσο την πολιτική πιστώσεων, στον βαθμό που θα πρέπει να αναζητήσουν ρευστότητα από άλλες πηγές, ενώ στο θέμα της επίπτωσης που θα έχει στα κεφάλαια, τον τελευταίο λόγο έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημαντική θα είναι, σύμφωνα πάντα με στελέχη από τράπεζες, και η επίδραση που θα έχει σε θέματα τιτλοποιήσεων, με επίκεντρο τις τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως εξηγούν, οι τίτλοι αυτής της κατηγορίας έχουν ενσωματώσει την προοπτική της κανονικής αποπληρωμής τους τα επόμενα χρόνια, προοπτική που αίρεται πια με τις διατάξεις του νομοσχεδίου –όχι για τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία άλλωστε δεν τιτλοποιούνται– αλλά κυρίως για τα ενήμερα δάνεια. Σταθερά αντίθετοι δηλώνουν, άλλωστε, σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο σύστημα «Τειρεσίας», με βασικότερο επιχείρημα ότι η αλλοίωση των στοιχείων δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χαλάρωση των κριτηρίων αξιολόγησης της πιστοληπτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών. Οπως επισημαίνουν, «η αξιοπιστία των στοιχείων, σε μια περίοδο που η Ελλάδα ελέγχεται γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, αποτελεί κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να διαφυλαχθεί και όχι να διαστρεβλωθεί».

Της Ευγενιας Tζωρτζη

Πηγή Καθημερινή
10.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis