Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η πολιτιστική κληρονομιά χρειάζεται να επουλωθεί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμος παγκόσμιος πολιτισμός αν δεν αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δύναμη και μοναδικότητα των επί μέρους πολιτισμών» , τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε ομιλία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος με θέμα την «Επιστροφή και αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους».

Ο κ. Γερουλάνος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «μία από τις δεσμεύσεις του ΟΗΕ είναι να διατηρήσει τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών μοναδικές, πλήρεις και δημιουργικές», χαρακτηρίζοντας την απόφαση, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Ελλάδας, «μαρτυρία της δέσμευσης των κρατών να εργαστούν μαζί για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου». Παράλληλα εξέφρασε την «ειλικρινή εκτίμηση» της ελληνικής κυβέρνησης προς όλους τους συγκηδεμόνες της απόφασης και όλα τα κράτη-μέλη για την υποστήριξή τους, επισημαίνοντας ότι «η πολιτιστική κληρονομιά δεν χρειάζεται πάντα προστασία. Πολύ συχνά η πολιτιστική κληρονομιά χρειάζεται να επουλωθεί. Να επουλωθεί όπως στη διαδικασία του να επιστρέψει κάτι στο σπίτι του, και να ξαναγίνει πλήρες».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε ειδικότερα στα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Το να το διαμελίζουμε είναι ανήθικο, το να κρατάμε τα κομμάτια του μοιρασμένα είναι αντιδεοντολογικό. Στον Παρθενώνα αρκετοί πολιτισμοί, αν όχι ο κόσμος στο σύνολό του, αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ανθρωπισμού» είπε, τονίζοντας: «Για εμάς τους Ελληνες ο Παρθενώνας είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της κληρονομιάς μας. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη χαρά μας για το ότι αρκετά κομμάτια του μνημείου αυτού μας επιστράφηκαν εθελούσια ή διά δανείων από τη Χαϊδελβέργη, το Παλέρμο και το Βατικανό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με άλλα μουσείαγια να βρούμε τρόπους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές τους συλλογές».

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατόπιν εισήγησης της χώρας μας τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των εργασιών της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διά του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, πρέσβη κ. Αναστάση Μητσιάλη . Μεταξύ άλλων, η ΓΣ επιδοκιμάζει τα κράτη-μέλη, τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα μουσεία και την κοινωνία των πολιτών για τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων και χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία για την εκούσια επιστροφή αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν διακινηθεί παρανόμως. Επίσης εκφράζει ενδιαφέρον για τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της ανωτέρω Διακυβερνητικής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την κρατική ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών.

Του Πανίκου Παναγιώτου

Πηγή Το Βήμα
9.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis