Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Μείωση του αριθμού των βουλευτών και αιρετών



Ο κ. Αντώνιος Ν. Βενέτης σε επιστολή του προς την εφμ Βήμα γράφει:

Ο δημοσιονομικός εφιάλτης που απειλεί τη χώρα, είναι, φρονώ, αποτέλεσμα της μεταπολιτευτικής κουλτούρας εις την οποία κυριαρχεί ο ξύλινος και ανεύθυνος λόγος της αριστεράς και η αντίληψη αυτή έχει διαχυθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και της εμφανούς ανικανότητας του πολιτικού κόσμου να διαχειριστεί την οποιαδήποτε κρίση. Θυμίζει περισσότεροο πολιτικός κόσμος- συντεχνία που μοναδικό σκοπό έχει την κατοχύρωση των δικών της προνομίων. Οι υπαίτιοι λοιπόν της κρίσης πρέπει να «υποστούν» τις συνέπειες αυτής, γιατί αυτοί οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Ετσι η πρώτη εξαγγελία του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να ήταν η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Η ισχυρή αυτή συμβολική- αλλά και ουσιαστική- πρωτοβουλία είναι βέβαιον ότι θα εξέπεμπε ένα ηχηρό μήνυμα και θα εξετιμάτο αρκούντως από την κοινωνία και τον λαό. Και τούτο όχι μόνο γιατί ο αριθμός των 300 είναι υπερβολικά μεγάλος με αποτέλεσμα να εισέρχονται στη Βουλή «πολλά απόνερα» αλλά είναι επίσης βέβαιον ότι ο αριθμός των 200 θα καθιστούσε αυτούς περισσότερο υπευθύνους.

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα έπρεπε να συνοδεύεται και από παράλληλη μείωση όλων των αιρετών οργάνων. Ετσι, φρονώ, θα καθίσταντο πιο ευέλικτα και υπεύθυνα. Και έτσι, ίσως, ο πολιτικός κόσμος να ανακτούσε μέρος της προ πολλού απολεσθείσας αξιοπιστίας. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν το έπραξε αν και θα είχε, ενδεχομένως, τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παλαιότερα είχε προτείνει ανάλογη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Βεβαίως η τοιαύτη μείωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, άνευ ετέρου, αλλά θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση και τα μηνύματα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα είχαν μόνο θετικό αντίκτυπο. Εύχομαι πάντως η χώρα να αποδράσει από τη σημερινή κατάσταση.

Πηγή Το Βήμα
24.12.09
*Ο πίνακας είναι του Jan Baptist Weenix (Dutch 1621-1663), Portrait of a Man. Oil on canvas. Gift of the Women's Committee, 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis