Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Οι δαπάνες συνεχίζονται, τα έσοδα λιγοστεύουν, οι 100 ημέρες πέρασαν

Προτείνω στις πρωθυπουργικές υπηρεσίες να αρχίσουν τη δημοσίευση των εξόδων τους σε ειδικό link στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα, η οποία, αυτό ειρήσθω εν παρόδω, είναι καιρός να υπάρξει, για να μας βρίσκουν και οι ξένοι στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό ιστό. Οταν με το καλό το πράξουν, θα ήθελα πολύ να πληροφορηθώ το κόστος ορισμένων μετακινήσεων, ιδιαίτερα όταν ο πρόεδρος συνοδεύεται με παρέα καταγραφέων του πρωθυπουργικού μεγαλείου, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την κλιματική μοίρα του πλανήτη μας, όταν ο Γιώργος επιβεβαίωσε το αυτονόητο, δηλαδή τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Με την ίδια ευκαιρία θα πληροφορηθεί ο περήφανος ελληνικός λαουτζίκος τον χρόνο που διέθεσαν οι απεργοί της ενημέρωσης για ψώνια στην αγορά της δανέζικης πρωτεύουσας. Αν ο αρμόδιος πρωθυπουργικός σύμβουλος επιθυμεί περισσότερες εξηγήσεις, ευχαρίστως, πλην όμως δημοσίως, να τις προσφέρουμε.

Μέχρι τότε, καλό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτε που θα μπορούσε να μας πείσει ότι μπήκε, ή έστω μπαίνει, σε τάξη το κράτος. Μέσα στον Ιανουάριο θα εξαντληθεί η περίοδος χάριτος και αυστηρής κρίσης, των 100 πρώτων ημερών, όπως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου τη θέλησε. Ο χρόνος των άμεσων υποσχέσεων θα έχει περάσει. Το κυβερνητικό ρολόι θα κτυπά την ώρα του ρεαλισμού.

Από τους τέσσερις βασικούς άξονες που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πολύ λίγα θα έχουν γίνει. Προσέξτε, για παράδειγμα, τη διατύπωση για τον τέταρτο άξονα: «Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου». Ακόμη τα διάφορα υπουργεία δεν έχουν δημοσιεύσει κανένα κατάλογο με δαπάνες που κόπηκαν ή περιορίστηκαν. Για παράδειγμα, ο κ. Παπανδρέου θα όφειλε να ζητήσει άμεσα την περικοπή δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω και της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει και όπως όλοι μπορούν να παρατηρήσουν αν προσέξουν τα έργα για νέα... πεζοδρόμια που εκτυλίσσονται σε όλη την Ελλάδα.

Αν δεν το κάνει είναι γιατί σκέφτεται τη νικηφόρα μάχη που πρέπει να κερδίσει το κόμμα του. Γιατί όμως να πιστέψουμε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση από την κατάργηση πολλών δήμων και του ενδιάμεσου βαθμού αυτοδιοίκησης, όταν οι περιφερειάρχες θα εκλεγούν χωρίς να έχει προσδιορισθεί το ανώτατο επίπεδο μεταφοράς πόρων από τον εθνικό στον περιφερειακό προϋπολογισμό. Αλήθεια, θα πάμε σε εκλογές με τους δημάρχους να μη δεσμεύονται για το ύψος των τελών με τα οποία αρμέγουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αν μάλιστα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πραγματοποιήσει την απειλή του και αυξήσει τις «αντικειμενικές» τιμές, δεν θα πρέπει οι δήμαρχοι και η ΕΥΔΑΠ (για την Αθήνα) να μειώσουν το ποσοστό φορολόγησης;

Οχι μόνο δεν γνωρίζουμε πόσο έχουν μαζευτεί οι δαπάνες του κράτους, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν μας έχει ενημερώσει για τις επιδόσεις των ΔΟΥ. Το πιο πιθανόν είναι ότι και στους δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης επιβεβαιώθηκε η «κατάρρευση του εισπρακτικού μηχανισμού». Φταίει μόνον η καθυστέρηση τοποθέτησης των γραμματέων; Και ποιες «νέες μεθόδους για την αναδιάρθρωση» θα εφαρμόσει ο Λάκωνας αποτυχημένος πολιτευτής κ. Καπελέρης, που από τη θέση του γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εφοριακών περνά στη γενική γραμματεία της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (γνωστή ως ΣΔΟΕ); Εκτός ίσως από την παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή εντοπισμού και κατάλληλου χειρισμού ορισμένων υποκειμένων στη φορολογία!

Στην τετραμηνιαία έκθεση για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη, οι τεχνοκράτες της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων, αναζητώντας τις προοπτικές της Ευρώπης στον ορίζοντα του 2020, μέτρησαν τι μπορεί να κερδίσει κάθε χώρα από δύο σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά μια αύξηση στον ανταγωνισμό στις αγορές τελικών προϊόντων και η δεύτερη εξετάζει τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις από τη μείωση του κόστους εκκίνησης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο όφελος και θα δει το εθνικό της εισόδημα να αυξάνεται αναλογικά περισσότερο από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το συμπέρασμα, εντυπωσιακό, επιβεβαιώνει τον χειρότερο φόβο μας. Είμαστε πίσω ακόμη και από τα πρώην σοβιετικά βαλκανικά κράτη. Βεβαίως, όπως εξηγούν οι ερευνητές, το πλήρες όφελος παρόμοιων μεταρρυθμίσεων κεφαλαιοποιείται σε βάθος δεκαετίας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι κανείς, πρακτικά, πολιτικός δεν εργάζεται σε αυτό τον ορίζοντα.

Φοβούμαι μάλιστα ότι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του στελέχους, που καλείται να καταδιώξει τη φοροδιαφυγή! Φήμες, όπως αυτές που μας συμβουλεύουν να κρατούμε αποδείξεις(!!!), φέρνουν τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητεί εξειδικευμένο υφυπουργό επί των εσόδων. Μήπως είναι ευκαιρία να αναζητηθούν δύο μόνιμοι υφυπουργοί, άξιοι τεχνοκράτες, τους οποίους θα υποστηρίξουν τα μεγάλα κόμματα και των οποίων η αμετάκλητος θητεία θα διαρκεί δύο έτη περισσότερο από την κυβερνητική;

Του Μπαμπη Παπαδημητριου

25.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis