Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ερευνες για απάτη με επιδοτήσεις της παραγωγής λαδιού στην Κρήτη


ΕΕ: Αγροτικοί συνεταιρισμοί εμφάνιζαν «φουσκωμένα» στοιχεία σχετικά με την παραγωγή λαδιού για να αποκομίζουν ποσά που δεν δικαιολογούνται με βάση τις- πραγματικές- καλλιεργούμενες εκτάσεις Την ώρα που οι έλληνες ελαιοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος τους από τις βιομηχανίες τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ερευνά υπόθεση απάτης που σχετίζεται με τις επιδοτήσεις ελαιοπαραγωγών από την Κρήτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τimes» της Νέας Υόρκης, αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης εμφάνιζαν τα τελευταία χρόνια «φουσκωμένα» στοιχεία σχετικά με την παραγωγή λαδιού, προκειμένου να αποκομίζουν υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνται με βάση τις- πραγματικές- καλλιεργούμενες εκτάσεις.


Η απάτη ήταν γνωστή στους αγρότες της Κρήτης, όμως κανείς δεν είχε τολμήσει να καταγγείλει το κύκλωμα στο οποίο φέρονται ως εμπλεκόμενοι στελέχη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αποκορώνου- Σφακίων και πιθανόν υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στον Βάμο Χανίων. Οι έρευνες που διεξάγονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (ΟLΑF) βασίστηκαν σε παλαιότερη καταγγελία του αγρότη κ. Ι. Ματσαμάκη, ο οποίος είχε παραδώσει στον εισαγγελέα Χανίων τη λίστα των 57 ατόμων που διεκδικούσαν επιδοτήσεις ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ για ελαιόδεντρα που δεν είχαν. Καλλιεργητές με λίγες δεκάδες ελαιόδεντρα εμφάνιζαν παραγωγή πενταπλάσια από την πραγματική, διεκδικώντας επιδοτήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να καλλιεργείται μια έκταση που να εκτείνεται από την Κρήτη ως τη Σαντορίνη για να δικαιολογούνται τα αντίστοιχα ποσά.

Υπήρξαν, όμως, και περιπτώσεις ανυποψίαστων αγροτών οι οποίοι είδαν τους λογαριασμούς τους να γεμίζουν και να αδειάζουν με ανεξήγητο τρόπο. Αυτό συνέβαινε επειδή πολλοί αγρότες υπογράφουν πληρεξούσιο, προκειμένου να μπορούν οι συνεταιρισμοί να αφαιρούν χρήματα από τους λογαριασμούς τους για τη χρήση αγροτικών μηχανημάτων. Αυτό, όμως, που παραμένει ανεξιχνίαστο είναι το πώς ορισμένοι λογαριασμοί τη μια ημέρα πιστώνονταν με ποσά τα οποία λίγες μόνο ημέρες μετά είχαν ως διά μαγείας εξαφανιστεί. « Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει αυτό. Ούτε η τράπεζα ούτε ο συνεταιρισμός » λέει ο αγρότης από τα Δουλιανά Χανίων κ. Αν. Λουράκης. Ο ίδιος είδε τον Δεκέμβριο του 2005 στο μηνιαίο αντίγραφο κινήσεων του λογαριασμού του στην Αγροτική Τράπεζα μια κατάθεση 3.012 ευρώ από τον συνεταιρισμό και την ίδια ημέρα μια χρέωση 2.397 ευρώ. Συνταξιούχος υπάλληλος της Αγροτικής αναφέρει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις πελατών της τράπεζας που του ζητούσαν τον λόγο για τις αδικαιολόγητες αναλήψεις. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών δεν είχαν εκχωρήσει στον συνεταιρισμό το δικαίωμα ανάληψης από τον λογαριασμό τους. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αποκορώνου- Σφακίων κ. Σπ. Βουτσαδάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της αμερικανικής εφημερίδας, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο δεν ήταν μέλος του ΔΣ. Ομοίως και ο πρώην πρόεδρος της ένωσης κ. Κ. Κοτζαμπασάκης.

Το μόνο «παρήγορο» είναι ότι η απάτη δεν ενδημεί μόνο στην κρητική γη, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία ερευνά ταυτόχρονα παρόμοιες υποθέσεις στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.

Του Stephen Castle
© Τhe Τimes, 2009

Πηγή Το Βήμα
29.12.09

*Φωτό Eurokinisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis