Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ονειρα και εφιάλτες από τα παιχνίδια της Τύχης


Υπάρχουν παιχνίδια και παιχνίδια - μα σαν κι αυτά της Τύχης κανένα. Δεν θα ’ταν μάλιστα κακό να αναγράφεται κάτι σχετικό πάνω στα λαχεία, να ξέρουμε πού πορευόμαστε! «Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί: Τα πολλά, ξαφνικά κέρδη μπορούν να βλάψουν τη ψυχική ή και σωματική σας υγεία».

Υπερβολές, θα μουρμουρίσετε. Η αγορά του πρωτοχρονιάτικου λαχείου δεν αποτελεί απλώς έθιμο, σχεδόν επιβάλλεται χρονιάρες μέρες. Ενα εικονικό τσούγκρισμα με τη θεά Τύχη «για το καλό». Εάν αυτή μας χαμογελάσει, έχει καλώς, εάν όχι... τι είχαμε τι χάσαμε. Ισως είναι κι έτσι. Για καλό και για κακό όμως, ας έχουμε κατά νου ορισμένους βασικούς κανόνες στην περίπτωση που πράγματι κερδίσουμε, μιας και για πολλούς, πάρα πολλούς, η αγορά του τυχερού λαχνού υπήρξε η αρχή μιας οδυνηρής περιπέτειας.

Ανοδος και πτώση
Οπως για την Αμερικανίδα Εβελιν Ανταμς που κέρδισε στη λοταρία, όχι μία, αλλά δύο φορές (το 1985 και το 1986), το συνολικό ποσό των 5,4 εκατ. δολαρίων για να βρεθεί μετά από λίγα χρόνια να ζει σε... τροχόσπιτο. «Κέρδισα το αμερικανικό όνειρο, αλλά το έχασα», λέει η ίδια στο msn. com. «Ηταν πολύ απότομη πτώση. Λέγεται πάτος. Ολοι ήθελαν τα λεφτά μου. Ολοι ήταν με το χέρι απλωμένο. Ποτέ δεν έμαθα μια απλή λέξη της αγγλικής γλώσσας, “όχι”. Μακάρι να μπορούσα να τα ξανακάνω όλα από την αρχή».
Χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για έτερο «υπερτυχερό», τον Ουίλιαμ Ποστ που πριν από λίγα χρόνια αγόρασε τον χρυσό λαχνό που κέρδιζε 16,2 εκατ. δολάρια. «Μακάρι να μη μου συνέβαινε ποτέ. Ηταν πραγματικός εφιάλτης». Μεταξύ άλλων, μία πρώην κοπέλα του τον μήνυσε για μέρος των κερδών (και κέρδισε, προφανώς είχαν αγοράσει μαζί το λαχείο), ο αδερφός του συνελήφθη επειδή έβαλε έναν πληρωμένο δολοφόνο να τον σκοτώσει (!), άλλοι συγγενείς τού «φορτώθηκαν» προκειμένου να επενδύσει στις επιχειρήσεις τους (κάτι που έκανε, για να μπει τελικώς «μέσα») και ο ίδιος πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή γιατί πυροβόλησε πάνω από το κεφάλι ενός υπαλλήλου εισπρακτικής εταιρείας! Πέθανε πριν από τρία χρόνια χρεωμένος.

Διαλύθηκαν οικογένειες
Σε εφιάλτη εξελίχθηκε το όνειρο και για έναν συμπατριώτη μας από τη Λάρισα που κέρδισε μεν το Λαϊκό λαχείο, είδε δε την οικογένειά του να διαλύεται. Ηταν το καλοκαίρι του 1994 όταν ο ίδιος και μια ξαδέρφη του αγόρασαν μαζί μια τετράδα του Λαϊκού, για να κρατήσει εκείνος τα τρία και εκείνη το ένα. Οταν μαθεύτηκε ότι κάθε ένα από αυτά κέρδιζαν 316.000 ευρώ, η ξαδέρφη πήγε στο σπίτι του και του έκλεψε τους τρεις λαχνούς! Η υπόθεση έφτασε φυσικά στα δικαστήρια για να δικαιωθεί ο ξάδερφος μετά περίπου 10 χρόνια. Αυτό θα πει τύχη...

Ομως, είναι πολλοί και εκείνοι για τους οποίους το μειδίαμα της θεάς έμοιαζε σχεδόν κοροϊδευτικό. Ο Ρικ Καμάτ από την Καλιφόρνια, για παράδειγμα, υπάλληλος στα Starbucks, κέρδισε το 2000 6,7 εκατ. ευρώ στο τοπικό λαχείο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών μετά από έναν αγώνα ράγκμπι... Είπαν ότι κυκλοφορούσε οπλισμένος. Λέγεται ότι με τα κέρδη του είχε αγοράσει ένα σπίτι στη μητέρα του και από ένα αυτοκίνητο στα αδέρφια του.

Το 1999, ο εκατομμυριούχος από λαχνό Μπίλι Μπομπ Χάρελ αυτοκτονεί στο Τέξας, το 2001 ο Βρετανός υπερτυχερός Φιλ Κίτσεν βρίσκεται νεκρός στον καναπέ του (στο αίμα του βρέθηκε πολύ ουίσκι), το 2002 ο συμπατριώτης του και επίσης «υπερτυχερός» του Λόττο πέφτει νεκρός στη δουλειά, έχοντας πιει υδροκυάνιο.

Και βιβλίο για τυχερούς
Ο κατάλογος συνεχίζεται, μα δεν χρειάζεται να μαυρίσουμε κι άλλο την ψυχή μας χριστουγεννιάτικα. Οι ειδικοί το γνωρίζουν καλά (και έχουν εκδώσει ουκ ολίγα σχετικά βιβλία αυτοβοήθειας): η ξαφνική επιτυχία μπορεί εύκολα να φέρει την καταστροφή. Οι οδηγίες τους, προκειμένου να μην χάσουμε τα λεφτά όσο γρήγορα τα κερδίσαμε (ή για να μη χάσουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας εξαιτίας τους) συνοψίζονται στην εξής μία: Αποφύγετε να λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις αμέσως. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε, ενδεχομένως συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, προκειμένου να κάνετε τις σωστές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ευκαιρία που σας δόθηκε - και να βοηθήσετε όσους περισσότερους γίνεται.
«Η τύχη ποτέ δε δίνει, η τύχη δανείζει», όπως λέει και μια σουηδική παροιμία.

Αντε όμως τώρα να πείσεις γι’ αυτό τον Αιγύπτιο Εμάντ Ατνας που τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ημέρες πριν βγει από τη φυλακή, κέρδισε ένα εκατομμύριο αιγυπτιακές λίρες στο εθνικό λαχείο. Είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη για τον φόνο της πεθεράς του.

Της Λινας Γιανναρου

23.12.09
Στη φωτό διαφημιστικό ταμπλό σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας για δυο από τα πολλά λαχεία που κυκλοφορούσαν. Την εποχή εκείνη ζητούσαν θυσίες από το λαό για την εθνική αμυντική θωράκιση. Ενα μεροκάματο τη βδομάδα πήγαινε υπέρ της Αεροπορίας. Αγοράζοντας το πολεμικό λαχείο και το λαχείο του στόλου, βοηθούσες - έλεγαν - στην άμυνα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis