Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η ρύθμιση χρεών θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων, προειδοποιούν οι τράπεζες

Εντονη διαμάχη στη Βουλή μεταξύ τραπεζιτών και κομμάτων για το σχέδιο ενίσχυσης ρευστότητας

Σε ακριβότερο χρήμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα οδηγήσει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που συζητείται στη Βουλή, το οποίο επιτρέπει το πάγωμα ή τη ρύθμιση τόσο των ενήμερων όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, συνοψίζοντας το πρόβλημα στο ότι «η ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλών από ενήμερες επιχειρήσεις επιτρέπει ουσιαστικά στο 90% των πελατών των τραπεζών να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Ράπανος επέμεινε ότι μια τέτοια προοπτική «θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες κατά τη διαδικασία της επιστροφής των δανείων που έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7,9% του ενεργητικού τους – έναντι 5,9% των ιρλανδικών και 0,8% των ιταλικών τραπεζών».

Η διαφωνία των τραπεζών στη δυνατότητα που εισάγει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση και των ενήμερων οφειλών, αλλά και στη γενικευμένη αμνηστία που δίνεται σε όσους εξοφλούν τις οφειλές τους στον Τειρεσία κορυφώθηκε χθες στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δέχθηκαν τα πυρά των βουλευτών όλων σχεδόν των κομμάτων, που επανέλαβαν την κριτική για την υψηλή κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, υποχρεώνοντας τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤ κ. Νίκο Νανόπουλο να υπεραμυνθεί για άλλη μια φορά της συμβολής των τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι οι διατάξεις συνιστούν «κίνητρο ακόμη και για τις συνεπείς επιχειρήσεις να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες» και επέμεινε ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει «να εστιάσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη». Περαιτέρω χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χρονοβόρο και γραφειοκρατικό», ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις της «Τειρεσίας», σημείωσε ότι «η χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης στο σύστημα αποκρύπτει ένα πραγματικό στατιστικό στοιχείο και οδηγεί επίσης σε αύξηση του κόστους χρήματος».

Η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη επικαλέστηκε από την πλευρά της τη θέση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία, όπως σημείωσε, «είναι σύμφωνη με ρυθμίσεις που αφορούν σε μικρούς πελάτες με μικρή διαπραγματευτική δύναμη». Από τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή έγινε σαφής η πλήρης διαφωνία που υποβόσκει εδώ και αρκετές ημέρες μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και τραπεζών. Πάντως, η κ. Λούκα Κατσέλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί η χρυσή τομή καλώντας τις τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις στο επίμαχο θέμα.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του υπουργείου επέμεναν ακόμη και μετά την τρίωρη συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ότι οι μόνες παρατηρήσεις που μπορεί να γίνουν αποδεκτές είναι για επιμέρους θέματα και όχι για θέματα που επηρεάζουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, έκαναν λόγο ακόμη και για επέκταση του ορίου για ληξιπρόθεσμα δάνεια που εντάσσονται στη ρύθμιση από το 1 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ως κίνηση καλής θέλησης το υπουργείο φερόταν μέχρι χθες να κάνει αποδεκτό το αίτημα να συνεχίζει να ισχύει η προσημείωση ακινήτου επί του δανείου ακόμα και μετά τη ρύθμιση, όπως επίσης και να υπάρχει πρόβλεψη που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση του δανειολήπτη από τράπεζα σε τράπεζα.

Της Ευγενιας Tζωρτζη

17.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis