Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοδικείο Αθήνας: Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα

Με μια σημαντική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά και κύμα νέων προσφυγών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που είχε επιβληθεί επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου τονίζεται ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007, αφού το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή οικονομικού βάρους, πέραν του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που εκδίδεται για αγωγές που έχουν κατατεθεί από φορολογούμενους στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί για το θέμα αυτό. Τη συγκεκριμένη προσφυγή είχε καταθέσει φορολογούμενος ο οποίος είχε κληθεί από τη ΔΟΥ Ψυχικού να καταβάλει έκτακτη εισφορά ύψους 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι το άρθρο 78 του Συντάγματος, παράγραφος 2, απαγορεύει την επιπλέον φορολόγηση για εισοδήματα στα οποία ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει φόρο και για οικονομική χρήση που έχει κλείσει.
Στα βασικά σημεία της δικαστικής απόφασης τονίζεται ότι δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης των συνταγματικών διατάξεων ο ισχυρισμός περί ταμειακού συμφέροντος του Δημοσίου, ανεξαρτήτως της προσωρινότητας της επιβολής του μέτρου και του είδους αυτού. Για το λόγο αυτόν ο ισχυρισμός απορρίπτεται ως νόμω αβάσιμος.

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το Δημόσιο αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό Γ. Παπαθανασίου επισήμαναν χθες ότι η υπόθεση εκδικάστηκε απουσία εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε στο εφετείο το Δημόσιο να υποστηρίξει τα συμφέροντά του».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει να εισπράξει περίπου 274 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά. Η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει κύμα προσφυγών, ανατρέποντας πλήρως τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2010. Παράλληλα, αρκετά φορολογούμενοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας. Και γι’ αυτή την περίπτωση πιθανόν να υπάρξουν προσφυγές.

22.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis