Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αφήγηση της ιστορίας (Η νέα τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΙ "1821")

Το τηλεοπτικό εγχείρηµα «1821», η σειρά που άρχισε στον ΣΚΑΪ την περασµένη Τρίτη (23.00) υπό την επιστηµονική επιµέλεια του καθηγητή Θάνου Βερέµη, κατ’ αρχήν αποδεικνύει ότι οι τηλεοπτικές µέθοδοι αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία στην ιστορική αφήγηση. Και µάλιστα µιας περιόδου, εκείνης που γεννήθηκε το ελληνικό έθνος, της οποίας τα γεγονότα έχουν τύχει πλήθους ηρωικών σχολικών ερµηνειών και ιδεολογικών χρήσεων, µε παντός είδους σκοπιµότητες αφήνοντας στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων σκιές και ανακρίβειες.

Η σειρά επιχειρεί να αποσαφηνίσει τις ιστορικές παρανοήσεις που συντηρήθηκαν στη λαϊκή κουλτούρα υπηρετώντας την επιστηµονική ακρίβεια αλλά χωρίς να προδίδει το «συντακτικό» µιας τηλεόρασης που αποδεικνύεται συναρπαστική. Πίνακες, γκραβούρες, animation, αναπαραστάσεις παντός είδους, κοστούµια, χτίσµατα που έχουν αποµείνει συνθέτουν οπτικά τα στοιχεία της εποχής τα οποία θα βοηθήσουν τον θεατή να παρακολουθήσει τόσο την εξέλιξη των γεγονότων όσο και να τα τοποθετήσει στην ατµόσφαιρα της εποχής που τα δηµιούργησε.

Με στοιχεία που βασίζονται στην επίµονη ιστορική έρευνα, η σειρά επιχειρεί να περιγράψει από τις κοινωνικές και οικονοµικές έως τις πολιτισµικές διαστάσεις της µακράς περιόδου των περίπου 400 χρόνων που ακολούθησαν την Αλωση, µέχρι την εξέγερση του 1821.

Το σηµαντικό είναι ότι αποφεύγεται εκείνη η ελληνοκεντρική προσέγγιση που δηµιουργεί παρανοήσεις και συλλογικές ψευδαισθήσεις και τοποθετούνται τα γεγονότα στο διεθνές πλαίσιο, το οποίο και τα επηρέασε, καθώς η Ελληνική Επανάσταση συνέβη την εποχή κατά την οποία η Γαλλική Επανάσταση, οι Ναπολεόντειοι πόλεµοι και οι ιδέες του ∆ιαφωτισµού είχαν διαµορφώσει την αντίληψη περί έθνους.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
29.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis