Η κρίση στη χώρα μας κινητοποιεί την ακαδημαϊκή κοινότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Διαπρεπείς επιστήμονες με σημαντικό έργο, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν καριέρα αφήνοντας πίσω τις παθογένειες της πατρίδας -αναξιοκρατία, νεποτισμός είναι ορισμένες από τις βασικές- σήμερα κινητοποιούνται είτε για να συνδράμουν στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση στα ελληνικά ΑΕΙ είτε, ευρύτερα, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη δύσκολη προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Ελληνοαμερικανοί πανεπιστημιακοί που έχουν ηγετικές θέσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (πρόεδροι, πρυτάνεις, κοσμήτορες) έχουν συστήσει την Ακαδημαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή (ΑΣΕ), της οποίας ρόλος είναι η υποβολή σκέψεων και εισηγήσεων για την επέκταση της συνεργασίας του ακαδημαϊκού κόσμου των ΗΠΑ με τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιτροπή αυτή αποτελείται περίπου από 15 μέλη και μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου South Carolina, κ. Χάρης Παστίδης, και o αντιπρύτανης του ίδιου ιδρύματος κ. Μιχαήλ Αμοιρίδης, η πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis κ. Λίντα Κατέχη, ο κοσμήτορας της σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Duke κ. Θωμάς Κατσουλέας και η κοσμήτορας ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Columbia κ. Κατερίνα Γιατράκις. Στις 15 και 16 Ιανουαρίου τα μέλη της ΑΣΕ θα συναντηθούν με πρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και την αναζήτηση έμπρακτων τρόπων ενίσχυσης των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ.
Η συνάντηση αυτή, όπως και η σύσταση της ΑΣΕ, ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, κ. Βασίλη Κασκαρέλη. «Ηδη έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με αντίστοιχα ιδρύματα στις ΗΠΑ. Αλλά η πρωτοβουλία μας αποσκοπεί σε πιο ολοκληρωμένη, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά να κερδίσουν σε τομείς όπως η τεχνογνωσία, η αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων εργασίας και προσεγγίσεων σε περίοδο κρίσης, τα ερευνητικά προγράμματα και οι ανταλλαγές φοιτητών. Από την άλλη, τα αμερικανικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, να δουν την Ελλάδα ως ένα χρήσιμο ορμητήριο για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια. Δική μας αποστολή είναι να τους φέρουμε σε επαφή. Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω το έντονο και συγκινητικό ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών πανεπιστημιακών, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να ανταποκριθούν στο κάλεσμα» τόνισε στην «Κ» ο κ. Κασκαρέλης.
«Είναι μία πρωτοβουλία για την οποία επί της αρχής είμαι θετικός. Βέβαια, πρέπει να βρούμε τις οδούς και τους τρόπους της πρακτικής υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας» δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης. «Αναγνωρίζουμε τις καλύτερες προθέσεις του Ελληνα πρέσβη» συμπλήρωσε ο προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Βέβαια, μεταξύ της συνόδου υπάρχουν πρυτάνεις που ενώ διαπιστώνουν ότι το υπουργείο στηρίζει τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ, από την άλλη θεωρούν ότι η ηγεσία του «περισσότερο απαξιώνει παρά ενθαρρύνει τα ΑΕΙ» όπως συμπλήρωσε ο κ. Πελεγρίνης.
Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές -ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 4.000- οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, ασχολούνται με την κατάσταση στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν. Ενδεικτική περίπτωση είναι το ιστολόγιο Greek Economists for Reform. com (http: //greekeconomistsforreform. com), που δημοσιεύει άρθρα από επιφανείς οικονομολόγους σε ΑΕΙ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σχετικά με την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Τα άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν εποικοδομητικές προτάσεις και αμερόληπτη ανάλυση προτεινόμενων ή εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων, που θα βασίζονται στις αρχές της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης και σε συμπεράσματα από πρόσφατες ακαδημαϊκές έρευνες» λέει το ιστολόγιο.
Το βάρος πέφτει στις οικονομικές εξελίξεις αλλά οι Ελληνες πανεπιστημιακοί σχολιάζουν και τα τεκταινόμενα στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. «Η συστηματική συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ θα απαιτούσε Ελληνες πρυτάνεις και πανεπιστημιακές διοικήσεις ριζικά διαφορετικές από τις σημερινές, με αφοσίωση στην έρευνα, όχι στην πολιτική. Υπάρχουν μόνο κάποιοι προσωπικοί δεσμοί μεταξύ ατόμων της διασποράς με συναδέλφους ελληνικών ΑΕΙ» ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής στο Washington University του St. Louis κ. Κώστας Αζαριάδης.
Του Απόστολου Λακασά
Πηγή Καθημερινή
12.1.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου