Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Με τιμές του 2011 τα τιμολόγια ρεύματος και νερού του 2010

Ρεύμα και νερό του 2010 με τιμές 2011 θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για την εφαρμογή του νέου συντελεστή ΦΠΑ 13%, ο οποίος αντικαθιστά τον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή 11%. 

Η αλλαγή του καθεστώτος αναμένεται να φέρει αναδρομικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά, καθώς οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνουν τον συντελεστή ΦΠΑ ύψους 13% ανεξαρτήτως εάν οι καταναλώσεις έγιναν στο 2010. Οπως αναγράφεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών «σε οποιοδήποτε στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 01.01.2011 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή». 

Δηλαδή, ακόμα και αν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του νερού αφορούν κατανάλωση του 2010, ο ΦΠΑ που θα επιβληθεί θα είναι 13% και όχι 11% που ίσχυε πέρυσι. Το ίδιο θα συμβεί και σε όλες τις περιπτώσεις των υπηρεσιών που παρέχονται με συνεχόμενο τρόπο, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξί κ.λπ. 

Για παράδειγμα, όσον αφορά τη διαμονή σε ξενοδοχείο, για τη διανυκτέρευση της 31ης Δεκεμβρίου 2010, για την οποία η απόδειξη εκδίδεται την 1η Ιανουαρίου 2011 -κατά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας- οφείλεται φόρος με τον νέο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 6,5%.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται και η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (6,5%) στα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Παράλληλα, με την εγκύκλιο αυτή το υπουργείο Οικονομικών αναβάλει την εφαρμογή ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις στην τηλεόραση για την 1η Ιανουαρίου 2012.

6.1.2011

Σχόλιο δικό μας :
Μήπως θα ήταν προτιμότερο η χρέωση να γίνει με τιμές του 1821???? Πιό βολικό θα ήταν για τα νοικοκυριά......
Εάν επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες,  τότε θα αποδειχτεί πως η Ελλάδα πως κάθε άλλο είναι παρά ένα οργανωμένο και δημοκρατικό Ευρωπαϊκό κράτος, μάλλον  προσομοιάζει σε ένα κράτος τύπου Ζιμπάμπουε  με αυτοκρατορικού τύπου πολιτικές ηγεσίες και αγαθά προσβάσιμα  σε μια μικρή μειοψηφία πολιτών. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις του ελληνικού δημοσίου και οι αυθαίρετες αναδρομικές χρεώσεις (έκτακτες εισφορές, αναδρομικές αυξήσεις κλπ) προσιδιάζουν περισσότερο σε μια ανοργάνωτη οντότητα  που δεν έχει την αίσθηση της έννοιας του οικονομικού προγραμματισμού και δίνει  στους πολίτες την αίσθηση πως αυθαιρετεί και κάνει υπερβάσεις (κατάχρηση εξουσίας), αδιαφορώντας πλήρως για τον πολίτη. Το άνευ όρων ξεζούμισμα των εισοδημάτων των πολιτών και ειδικά για αγαθά ευρείας κατανάλωσης όπως είναι το νερό και το ρεύμα, είναι βέβαιο πως δεν συνάδει και δεν βοηθάει το κλίμα αλληλεγγύης που επαγγέλεται και απαιτεί ο πρωθυπουργός από τους πολίτες.

Εάν συνεχιστεί αυτή τη πρακτική (των αυθαίρετων αναδρομικών χρεώσεων) τότε  θα γίνω μάντης πολλών κακών. Είναι βέβαιο πως το Ελληνικό δημόσιο θα αποτελέσει τον μοναδικό ηθικόςαυτουργός για την ενδυνάμωση του κινήματος "δεν πληρώνω", με επέκταση σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής και των συναλλαγών των φορολογούμενων, θα διευκολύνει την τάση ανυπακοής στους νόμους και θα οδηγήσει τον τόπο σε μία ακόμη μεγάλυτερη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος, με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες....Μοναδικός ηθικός αυτουργός και υποκινητής αυτών των συνεπιών, θα έιναι το ελληνικό Δημόσιο, κανείς άλλος δεν θα φταίει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis