Καμιά φορά, όταν τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά, μοιάζει λες και βγαίνεις με φόρα στην κατηφόρα. Είναι χρόνια που η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη απευθύνει έκκληση στην πολιτεία για μια χείρα βοηθείας, για λίγη προσοχή από το υπουργείο Πολιτισμού, την παραχώρηση του σχεδόν ετοιμόρροπου κτιρίου όπου στεγάζεται ώστε να είναι σε θέση οι εθελοντές του φορέα να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες - αλλά το ενδιαφέρον ατόνησε, τόσο που έπαψε.
Λογικά λοιπόν λογίζεται για «χαριστική βολή» η διάρρηξη στο κτίριο της Αγ. Ασωμάτων 9 τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Ιανουαρίου, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Οι άγνωστοι διαρρήκτες αφαίρεσαν κυρίως ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ωστόσο η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, αφού στα συγκεκριμένα μηχανήματα υπήρχε εγκατεστημένο το λογισμικό για τις βασικές λειτουργίες της (βιβλιογραφική βάση δεδομένων, ψηφιοποίηση βιβλίων κ.λπ.).
Επιπλέον, αναφέρει ο διευθυντής της Ευωνύμου, κ. Σάκης Κουρουζίδης, η αναστάτωση στους χώρους είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί πολύς καιρός για να τακτοποιηθούν όλες οι συλλογές και τα αρχεία. «Ενα εγχείρημα 18 ετών οδεύει προς το τέλος του», γράφει με πίκρα σ’ ένα σημείωμα που απέστειλε σε λίγους φίλους και συνεργάτες.
Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σ’ ένα παλιό κτίριο του ΥΠΠΟ που είχε παραχωρηθεί πριν από 23 χρόνια σε άλλο περιβαλλοντικό φορέα, μέσω του οποίου η βιβλιοθήκη είχε εγκατασταθεί εκεί το 1994 και συνέχιζε να λειτουργεί παρά το κλείσιμο εκείνου του φορέα πριν από 10 χρόνια. Το κτίριο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το υλικό είχε διασωθεί δύο φορές από πλημμύρες. Μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου, το κτίριο είχε επισκευαστεί μερικώς, ωστόσο αυτό που οι υπεύθυνοι ζητούσαν επιτακτικά, ώστε να δοθεί οριστική λύση, δεν ήταν χρήματα, αλλά να παραχωρηθεί το κτίριο οριστικά στην Ευώνυμο, ώστε να μπορούν να γίνουν οι υπόλοιπες εργασίες.
«Χρόνια ολόκληρα προσπαθειών, εκλιπαρώντας για μια οποιαδήποτε απάντηση, όταν ακόμα και η αρνητική απάντηση θα ήταν πιο χρήσιμη από την αβεβαιότητα». Το σχετικό αίτημα έχει την υπογραφή 1.300 πολιτών, αλλά ούτε αυτό έθεσε σε εγρήγορση την κρατική μηχανή. Στις 2 Αυγούστου του 2010 κάτι φάνηκε να αλλάζει, όταν ο κ. Κουρουζίδης ενημερώθηκε ότι ο υπουργός κ. Γερουλάνος υπέγραψε την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου στην Ευώνυμο Βιβλιοθήκη. Μέχρι σήμερα, όμως, ο φάκελος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο νομικό συμβούλιο. Η ίδια διαδικασία είχε γίνει άλλες τρεις φορές: επί υπουργίας Βουλγαράκη, Λιάπη και Σαμαρά.
«Κλείνουμε “προσωρινά” αλλά ενδεχομένως οριστικά», γράφει ο κ. Κουρουζίδης. Ευχαριστώντας τους δεκάδες εθελοντές και εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη, καταλήγει: «Το βιβλίο επισκεπτών -που δεν μας έκλεψαν!- αποτελεί την πιο σημαντική αναγνώριση του έργου μας. Το αρχείο των 20.000 βιβλίων και 20.000 περιοδικών και το εικονογραφικό αρχείο με πάνω από 100.000 πρωτότυπα, θα προστατευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Της Λίνας Γιάνναρου
Πηγή Καθημερινή
5.1.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου