Με ποιο τρόπο οι κατασκευαστές νομιμοποιούν το κτίσμα
Ιδιαίτερη προσοχή στους ενδιαφερόμενους συνιστούν οι ειδικοί
Ιδιαίτερη προσοχή στους ενδιαφερόμενους συνιστούν οι ειδικοί
«Πενία τέχνας κατεργάζεται», λέει ο λαός και επιβεβαιώνεται περίτρανα στην περίπτωση των κλεισμένων ημιυπαίθριων που μετατρέπονται σε... διαμερίσματα. Το φαινόμενο παρατηρείται μαζικά σε περιοχές όπως η Παλλήνη και το Πάτημα Βριλησσίων. Εκεί, λοιπόν, προσφέρονται αυτήν την περίοδο διαμερίσματα σε προσιτές, είναι η αλήθεια, τιμές, τα οποία, όμως, έχουν προκύψει από το κλείσιμο τμήματος της πιλοτής.
Oπως τονίζουν φορείς της αγοράς, πρόκειται για γνωστή τακτική των κατασκευαστών, η οποία, όμως, εφαρμόζεται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι πλέον τα προσφερόμενα σπίτια έχουν και την επίσημη κρατική «βούλα» της νομιμοποίησης. Κι αυτό γιατί ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα, πληρώνοντας το αναλογούν πρόστιμο, να νομιμοποιήσει την κατασκευή για περίοδο 40 ετών. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, οι κατασκευαστές «βγάζουν» ένα ακόμα διαμέρισμα προς πώληση, αδιαφορώντας συχνά για το αισθητικό αποτέλεσμα ή το γεγονός ότι το εν λόγω ακίνητο συχνά έχει ως «θέα» τα... αυτοκίνητα άλλων ιδιοκτητών.
Πώς όμως καθίσταται εφικτή η νομιμοποίηση τέτοιων ακινήτων, που φτάνουν τα 90 - 100 τ. μ. σε αρκετές περιπτώσεις; Oπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο κατασκευαστής στην εν λόγω νομιμοποίηση είναι να έχει παρακρατήσει τη συγκεκριμένη επιφάνεια για λογαριασμό του, με λίγα λόγια να μην αποτελεί κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας ή θέση στάθμευσης άλλου ιδιοκτήτη. Με τον τρόπο αυτό, ο υπό νομιμοποίηση χώρος προσμετρείται ως χώρος κύριας χρήσης της ίδιας της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής/ιδιοκτήτης να μην έχει παρά να καταβάλει στην αρμόδια πολεοδομία το αναλογούν πρόστιμο για αλλαγή χρήσης. Σημειωτέον ότι το πρόστιμο είναι το ίδιο με εκείνο που έχει θεσπιστεί για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων και εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης.
Eτσι, αρκετοί από τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων αυτήν την περίοδο βλέπουν με έκπληξη ολοκληρωμένα ή υπό κατασκευήν διαμερίσματα στις πιλοτές και στα ισόγεια πολλών πολυκατοικιών, σε περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων, τα οποία μάλιστα οι κατασκευαστές διαφημίζουν ως ιδιαίτερα οικονομικά -για προφανείς λόγους- και πλήρως νόμιμα για τα επόμενα 40 χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους τυχόν ενδιαφερόμενους και σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν την ανάγκη παρουσίας δικηγόρου από τους αγοραστές, προκειμένου να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η εγκυρότητα των σχετικών εγγράφων τακτοποίησης / νομιμοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να βρεθούν με μία ιδιοκτησία παράνομη και αυθαίρετη, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ουδεμία ευθύνη.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι η ευρηματικότητα των κατασκευαστών όσον αφορά την άντληση περισσότερων κερδών από τον οικοδομικό κλάδο αποδεικνύεται μεγάλη, σε μία περίοδο που οι τιμές των ακινήτων θα έπρεπε ήδη να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά επιπλέον 10% - 15%, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της υπερπροσφοράς κατοικιών, η οποία υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 200.000 πανελλαδικά.
Του Νίκου Ρουσάνογλου
Πηγή Καθημερινή
23.1.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου