Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

"Ποιές είναι οι προθέσεις σας για το θέατρο; "

ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ενωμένοι και με κοινό ερώτημα 335 άτομα: καθηγητές πανεπιστημίου, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς αλλά και παραγωγοί, μουσικοί, χορογράφοι, μεταφραστές, φωτιστές και όσοι γενικά αγαπούν το θέατρο, απέστειλαν χθες επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητώντας να μάθουν τις προθέσεις της πολιτείας για το θέατρο. Γνωστοποιούν στον κ. Π. Γερουλάνο τις αγωνίες τους για την τύχη του ελληνικού θεάτρου, αφού, όπως υπογραμμίζουν, έχουν περάσει 15 μήνες από τότε που ανέλαβε την ευθύνη και «ακόμα δεν γνωρίζουμε τις απόψεις σας και τα σχέδια του υπουργείου πάνω στα θέματα που μας αφορούν και που δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση του Θεάτρου αλλά και η όλη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτεία η Θεατρική Τέχνη». Παραδέχονται ότι καταργήθηκε το ΕΚΕΘΕΧ, θίγουν ωστόσο πως: «ακόμη διατηρεί το κτίριό του και τους υπαλλήλους του, με όλα τα οικονομικά επακόλουθα». Επίσης ότι σε αυτό το διάστημα έγινε μερική εξόφληση από επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών και ότι δημιουργήθηκε επιτροπή για να διερευνήσει τα προβλήματα του θεάτρου. Κάθε νέος υπουργός, προσθέτουν, διορίζει μια Επιτροπή για να μελετήσει τα προβλήματα του Θεάτρου, τα συμπεράσματα της οποίας όμως μπαίνουν συνήθως στα ράφια του υπουργείου.

Υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες το επιχορηγούμενο θέατρο βρισκόταν σε μια λαμπρή περίοδο, ότι τώρα μείωσαν παραγωγές και ελαχιστοποίησαν τα έξοδά τους, εργάζονται «χωμένοι μέσα στο άγχος της επιβίωσης», και ζητούν να μάθουν τις θέσεις του ΥΠΠΟΤ για το επιχορηγούμενο θέατρο.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Κ. Σβολόπουλος, Αλκη Ζέη, Κ. Γεωργουσόπουλος, Σ. Πατσαλίδης, Σπ. Ευαγγελάτος, Β. Παλαντζάς, Β. Θεοδωρόπουλος, Αντ. Αντύπας, Στ. Λιβαθινός, Δ. Καταλειφός, Β. Αρδίττης, Ρ. Οικονομίδου, Χρ. Λούλης, Λ. Πρωτοψάλτη, Ν. Παπανδρέου, Κ. Βούλγαρης, κ. ά.

28.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis