Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Λουκέτο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ελλείψει φυλάκων

Ποδαρικό με... λουκέτο έκανε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η νέα χρονιά βρήκε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία χωρίς φύλακες, καθώς στην εκπνοή του 2010 έληξαν οι συμβάσεις των υπαλλήλων χωρίς ωστόσο να ρυθμιστεί η αντικατάστασή τους. Κατόπιν αυτού με μια λιτή ανακοίνωση η διεύθυνση ανακοίνωσε ότι «το Μουσείο θα παραμείνει προσωρινά κλειστό μέχρι να γίνει η πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού», αλλά ανοιχτή θα είναι η πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων όπου φιλοξενείται η έκθεση του Κων. Ξενάκη.

Το πρόβλημα των συμβασιούχων προέκυψε λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα διευθύντρια του ΜΒΠ κ. Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, προϊσταμένη μέχρι πρότινος της διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΤ. Παρέλαβε το τιμόνι του ΜΒΠ δύο χρόνια μετά την αποχώρηση -λόγω συνταξιοδότησης- της κ. Αναστασίας Τούρτα αλλά το υπουργείο είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις ελλείψεις, κυρίως των φυλάκων πολύ πριν από τη λήξη των συμβάσεων. Το αίτημα του Μουσείου ήταν η πρόσληψη 33 φυλάκων για τη λειτουργία του σε μονή χειμερινή βάρδια (έως 31.03), εξήγησε ο αν. προϊστάμενος του ΜΒΠ κ. Δημήτρης Ναλπάντης. Οι 19 εναπομείναντες (μόνιμοι και συμβασιούχοι που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα) αρκούν μόνο για το φυλάκιο του Μουσείου και για τον Λευκό Πύργο (Μουσείο Πόλης) το οποίο λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Η νέα χρονιά ωστόσο φέρνει στο μουσείο ένα «πακέτο» χρηματοδότησης (1 εκατ. ευρώ) μέσω ΕΣΠΑ για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του κτιρίου. Η φθορά από τη 18χρονη λειτουργία του χαρακτηρισμένου από το 2001 ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης» είναι εμφανής στους τοίχους και στην οροφή ενώ εκτός από το κέλυφος αναγκαία είναι η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων. Τα έργα κρίθηκαν πρώτης προτεραιότητας και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους χωρίς να αναστείλουν τη λειτουργία του και το εκθεσιακό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια έκθεση με εικόνες από τη Μαύρη Θάλασσα και μια έκθεση με θέμα «Βυζάντιο -Αραβικός κόσμος» στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Της Γιώτας Μυρτσιώτη
4.1.11

2 σχόλια:

roadartist είπε...

Ντροπή πια..

dyosmaraki είπε...

@roadartist

Για τον πολιτισμό δεν ντρέπεται πια κανείς καθώς φαίνεται καλή μου καλλιτέχνιδα

ShareThis