Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

"Αγώνας" για να σωθεί η Βαβυλώνα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει δύο εκατ. δολάρια για συντήρηση αρχαιοτήτων

Τον περασμένο Νοέμβριο,το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προσφέρει δύο εκατ. δολάρια για τη συντήρηση των αρχαιοτήτων στη Βαβυλώνα του Ιράκ. Μεταξύ των θησαυρών που θα αναστηλωθούν είναι η Πύλη του Ιστάρ, κατασκευασμένη τον 6ο π.Χ. αιώνα από τον πατέρα του Ναβουχοδονόσορα.

Στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η προετοιμασία αρχαιολογικών περιοχών της χώρας για την έλευση επιστημόνων, ερευνητών και τουριστών. Τα σχέδια για τη Βαβυλώνα είναι τα πλέον φιλόδοξα στο Ιράκ. Το έργο είναι κολοσσιαίο, καθώς η αμερικανική εισβολή το 2003 προκάλεσε τη διακοπή κάθε αρχαιολογικής εργασίας, ενώ επέτρεψε τη συστηματική λαφυραγώγηση του χώρου.

Ο αμερικανικός στρατός μετέτρεψε τη Βαβυλώνα σε στρατιωτική βάση, προτού παραδώσει τον έλεγχό της σε τμήμα του πολωνικού στρατού. Η αμερικανική μη-κερδοσκοπική οργάνωση Ταμείο για τα Παγκόσμια Μνημεία (World Monuments Fund) εγκαινίασε τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης το 2009. Η οργάνωση δημιούργησε σειρά απεικονίσεων ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταγράφοντας με ακρίβεια τις ζημιές που έχει υποστεί το μνημείο, εντοπίζοντας τον κύριο υπαίτιο, που είναι η αποσάθρωση που προκαλούν τα υφάλμυρα υπόγεια ύδατα. Σοβαρές ζημιές στη βάση της Πύλης έχει προκαλέσει και η ανασκαφή του Γερμανού αρχαιολόγου Ρομπέρ Κολντεβέι στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Οι αρχές του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν αναστήλωσαν μόνο το εσωτερικό της Πύλης του Ιστάρ, ώστε να είναι επισκέψιμη από ξένους ηγέτες και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους. Το εξωτερικό της μέρος είναι δράμα», λέει ο αρχιτέκτονας Μαχμούντ Μπεντακίρ, που συνεργάζεται με το Ταμείο. Η δωρεά από τις ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή αυλακιού, που θα διοχετεύει τα νερά μακριά από την απειλούμενη βάση της Πύλης, ενώ ανάλογες επισκευές προγραμματίζονται για δύο από τους ναούς της Βαβυλώνας, τους Νινμάχ και Ναμπού-σα-Χάρε, τα δύο καλύτερα διατηρημένα κτίσματα του χώρου.

Η αμερικανική ομάδα αναστήλωσης επισκεύασε το μικρό μουσείο, όπου στεγάζεται τώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα: ένα ανάγλυφο λιονταριού, από κόκκινο γυαλιστερό πλακίδιο, από τα 120 που κοσμούσαν τη λεωφόρο προς την είσοδο του συγκροτήματος. Η τύχη της Βαβυλώνας αποτελεί σήμερα Μήλον της Εριδος, με το αρμόδιο υπουργείο στη Βαγδάτη να συγκρούεται με τις τοπικές δημοτικές αρχές για τον χρόνο και τρόπο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου. Τον πιο μεγάλο κίνδυνο για την επιβίωση της Βαβυλώνας αποτελεί, όμως, η άναρχη σύγχρονη δόμηση εντός των τειχών της θρυλικής βιβλικής πρωτεύουσας.

The New York Times
4.1.2011

Σχόλιο δικό μας :
"Να σε κάψω Γιάννη μ' να σ'αλείψω λάδι" λέει ο λαός...."
Οι Αμερικάνοι αφού ισοπέδωσαν τη χώρα του Ιράκ, αφού τη βύθισαν στα Τάρταρα, αφού βομβάρδισαν πολύτιμα μνημεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, αφού λεηλάτησαν και φυγάδευσαν στο εξωτερικό πολύτιμα κειμήλια ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, τώρα.....λένε πως χρηματοδοτούν τη συντήρησ των αρχαιοτήτων. Ποτέ δεν θα σβηστεί από τη μνήμη μου η στιγμή που ενώ βομβαρδιζόταν το Ιράκ, οι υπεύθυνοι του Μουσείου τους προσπαθούσαν να αποθηκεύσουν σε ασφαλές σημέιο τις αρχαιότητες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis