Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αυξάνονται τα ξενοδοχεία που κλείνουν στην Αθήνα λόγω κρίσης και εγκληματικότητας

Αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Αττική, και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, που βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Την τελευταία τριετία, τουλάχιστον δέκα μονάδες έχουν κλείσει για διάφορους λόγους.
Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις αφορούν την απόφαση του ξενοδοχειακού ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη να αποσυρθεί επιχειρηματικά από την πλατεία Ομονοίας, αφήνοντας τη μίσθωση και διαχείριση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, του Fashion House Hotel και του Classical, συνολικής δυναμικότητας 550 κλινών. Τα δύο ξενοδοχεία βρίσκονταν υπό τη διαχείριση της αλυσίδας Classical του ομίλου. Στελέχη του απέδωσαν την απόφαση αυτή στο πρόβλημα της διαρκούς υποβάθμισης που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ομόνοιας.
Στα ξενοδοχεία που έκλεισαν, πρόσφατα, περιλαμβάνεται και η μονάδα 5 αστέρων Athens Life Gallery, δυναμικότητας 30 δωματίων και σουιτών, στην Εκάλη. Το ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας της bluegr Mamidakis Hotels, σφραγίστηκε από υπηρεσίες της νομαρχίας σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη χρήση του.
Τα ξενοδοχεία Εσπέρια στη Σταδίου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών, και Κάνιγγος 21 στη Χαλκοκονδύλη, ιδιοκτησίας του Ταμείου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της απόφασης των μισθωτών-ξενοδόχων να αφήσουν τη μίσθωση. Αιτία, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, η αδυναμία τους να καταβάλουν τα μισθώματα. Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων που ανήκουν σε Ταμεία οι μισθωτές τους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ετήσιο μίσθωμα ίσο τουλάχιστον με το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Εκπρόσωποι των ξενοδόχων αλλά και μεμονωμένοι επιχειρηματίες έχουν θέσει το θέμα της αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος στον αναπληρωτή υπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κουτρουμάνη, προκειμένου να αποφευχθούν νέες περιπτώσεις εγκατάλειψης ακινήτων όπου στεγάζονται ξενοδοχεία και ανήκουν σε Ταμεία. Ο κ. Κουτρουμάνης δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο και οι ξενοδόχοι αναμένουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο κατά το επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο Eσπέρια, έχουν ακουστεί φήμες περί ενδιαφέροντος για επαναμίσθωσή του από γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Στην κατηγορία ξενοδοχείων που έχουν κλείσει και ανήκουν σε Ταμείο είναι το Λα Μιράζ στην Ομόνοια. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για επαναμίσθωσή του μέσα από την προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών έχουν μέχρι σήμερα αποβεί άκαρπες. Τη λίστα με τα ξενοδοχεία που έχουν βάλει λουκέτο συμπληρώνουν το Αμαρυλλίς Ιν, 2 αστέρων, στην οδό Μενάνδρου, το Αθηναία, 2 αστέρων, στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και το Ιλίσια στη Μιχαλακοπούλου.
Μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας είναι η υποβάθμιση που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στο κέντρο και η εγκληματικότητα που αναπτύσσεται σε αυτές. Η οικονομική κρίση, επίσης, επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων στην Αθήνα την τελευταία διετία.

Του Στάθη Κουσούνη
29.1.2011

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Κατα τη γνωμη μου για το κλεισιμο των ξενοδοχειων εχουν συμβαλλει και δυο τρια πραγματακια ακομα, εκτος απο την υποβαθμιση του κεντρου που εχει συμβει τα τελευταια χρονια.
Και αυτα ειναι οτι πλεον το αεροδρομιο και ολες σχεδον οι δουλειες ειναι μακρια απο το κεντρο. Ετσι αν ερθει καποιος για επαγγελματικους λογους θεωρω οτι ειναι ασκοπο να μεινει στο κεντρο.

Τωρα αν καποιος ερθει στην Αθηνα για τουρισμο, οπου και να μεινει θεωρω οτι ειναι το ιδιο.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Συμφωνώ μαζί σου. Ομως για να κυκλοφορήσεις στο κέντρο βράδυ είναι πλέον αδύνατο. Πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα μια φίλη νησιώτισα για να παρακολουθήσει ένα επαγγελματικό σεμινάριο (τα περισσότερα επαγγελματικά σεμινάρια διοργανώνονταν μέχρι πρότινος σε ξενοδοχεία του κέντρου λόγω εύκολης πρόσβασης). Η υπηρεσία της είχε κλείσει ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Μαζί της έζησα το δράμα που μέχρι τότε άκουγα από άλλους : ερείπια ατόμων με καρφωμένη τη σύριγγα να βρίσκονται ξαπλωμένοι στο δάπεδο σε κατάσταση ημιθανή και οι περαστικοί να κάνουν πως δεν βλέπουν. Ατομα να κοιτάζουν περίεργα τη τσάντα σου και να σε κυριεύει ο φόβος. Πολλές φίλες μου έχουν πέσει θύματα τσαντάκηδων ή εκβιασμού για να αρπάξουν το κινητό. Αλλά και για τουριστικούς λόγους πολλοί τουρίστες συνήθιζαν να μένουν σε ξενοδοχεία κοντά στο Μοναστηράκι αφού θέλουν να επισκεφτούν τα ιστορικά μνημεία με τα πόδια. Πλέον φοβούνται να μπουν και να βγουν από τα ξενοδοχεία του κέντρου αφού το κέντρο της Αθήνας τα βράδια θυμίζει Καμπούλ και όχι Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα...Πως να έχουν δουλειά τα ξενοδοχεία????

ShareThis