Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

F.T. : Ανάθεση σε ιδιώτες η είσπραξη φόρων

Paul Vos "The tax collector" (1543)
Την ανάθεση του δύσκολου έργου της είσπραξης των φόρων σε ιδιώτες προτείνουν οι Financial Times σε άρθρο τους, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο αρθρογράφος Τζον Πλέντερ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι παρόμοιες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία, ανατρέχοντας ακόμα και στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Ενδεχομένως λοιπόν, να ήρθε η ώρα για μια τρελή αλλά σε κάθε περίπτωση πρακτική πρόταση: την προσωρινή μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού συστήματος στη βάση της εκμίσθωσης ιδιωτών για την είσπραξη των φόρων», αναφέρει ο κ. Πλέντερ.

Υποστηρίζει ότι το ισχύον φοροεισπρακτικό σύστημα έχει νόημα μόνον όταν το κράτος είναι αρκούντως αποτελεσματικό, και επικαλείται τα τελευταία επίσημα στοιχεία που «υποδεικνύουν ότι ως προς αυτή τη λειτουργία τουλάχιστον, το ελληνικό κράτος είναι αν μη τι άλλο αναποτελεσματικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εκμίσθωση φόρων σε ιδιώτες είναι μία λύση χαμηλού κόστους».

Μάλιστα, σημειώνει ότι, εάν δοθεί σε ιδιώτες η είσπραξη των φόρων, τότε οι δημόσιοι φοροεισπράκτορες «θα μπορούσαν να απολυθούν με γενναιόδωρα πακέτα αποζημιώσεων εφόσον κριθεί ότι αποτελούν μεγάλο βάρος για το σύστημα. Στη συνέχεια, μετά μια ικανή περίοδο εφαρμογής του νέου συστήματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί εξαρχής ένα νέο κεντρικό σύστημα φοροείσπραξης, που να είναι απελευθερωμένο από τη διαφθορά».

Πηγή Καθημερινή
6.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis