Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ελεύθερος με αναστολή ο Μαντέλης

Ελεύθερος με αναστολή είναι από χθες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης, καθώς το Τριμελές Εφετείο τον έκρινε ένοχο για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" για την περίοδο 2006-2007. Στον κατηγορούμενο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών, πρόστιμο 7.500 ευρώ και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Τ. Μαντέλης δεν δήλωσε στο "πόθεν έσχες" το ποσό των 450.000 γερμανικών μάρκων που ο ίδιος ομολόγησε ότι πήρε από την Siemens "για την εξυπηρέτηση του προεκλογικού του αγώνα", όπως ισχυρίζεται.

Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά "δεν θα γίνει ο κ. Μαντέλης ο αίρων τας τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου". Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι τα χρήματα δεν δηλώθηκαν στο "πόθεν έσχες" γιατί δεν ήταν στην κυριότητά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τ. Μαντέλης βρέθηκε ένα βήμα πριν τη φυλακή, καθώς ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός είναι ήδη κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Πηγή ΑΥΓΗ
14.4.2011

Σχόλιο δικό μας :
Δηλαδή κάτι τρέχει στα γύφτικα....
Αναρωτιέμαι, εάν στη θέση του κ. Μαντέλλη βρισκόταν ένας "κοινός θνητός" (ένα μη πολιτικό πρόσωπο) θα ήταν ίδια η ποινή που θα του επιβαλλόταν από τα ελληνικά δικαστήρια???? Προσωπικά θεωρώ αστεία τη ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Μαντέλη από τη στιγμή που ο ίδιος έχει ήδη παραδεχτεί πως εισέπραξε μίζες από τη Siemens (επί τω επισημοτέρω η είσπραξη μίζας αποκαλείται "ενίσχυση προεκλογικού αγώνα") και από τη στιγμή πως ως πολίτης έχει παραβιάσει τη νομοθεσία της χώρας με την αναντιστοιχία ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και την αποκτηθείσα περιουσία. 
Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής αυτά τα γνωρίζει.
Θεωρώ πως η υπακοή στους νόμους από τον λαό προϋπθέτει τον σεβασμό της ισονομίας των πολιτών. Η κατάλυση της ισονομίας πολύ φοβάμαι πως πυροδοτεί την ανυπακοή των νόμων από τους πολίτες με απρόβλεπτες και δυσάρεστες εξελίξεις για τον τόπο μας.

5 σχόλια:

tzonakos είπε...

Πράγματι, το εξοντωτικό πρόστιμο των 7.500 ευρώ ειναι εξωπραγματικό !
Μη μας πάθει τίποτα απο τη στεναχώρια, γι αυτο τον άφησαν κι ελεύθερο.
Αν ησουν εσυ η εγω θα τρώγαμε λίιιγο παραπάνω ποινή, μην τα παραλές, μια δήμευση περιουσίας, ενα πρόστιμο 100 χιλιάρικα και μια φυλακή 3 χρονάκια χωρίς αναστολή, υπολογίζω.
Διάβασα για δήλωση ενός δικηγόρου του μαντέλη ( με μικρό μ και οχι κ. που βάζουν μπροστά ως ένδειξη ευγένειας ) οτι λέει "δεν θα πληρώσει ο μαντέλης ολη τη σαπίλα του πολιτικού κόσμου !
Σωστό αυτό νομικά και ηθικά μα αναρωτιέσαι αν δεν πληρώνει κανείς ουσιαστικά, τότε τι στο καλό γίνεται ;

Πάω να δω αν υπάρχει καμμια μίζα εδω γύρω.

Καλημερα.

dyosmaraki είπε...

@tzonakos
Ναι, άκουσα κι εγώ τις δηλώσεις του μ...δικηγόρου. Ε, καλά δεν είπαμε δα να πληρώσει ΟΛΗ τη σαπίλα του πολιτικού κόσμου, αλλά το δικό του ποσοστό δεν θάπρεπε? Η μήπως τα 7500 ευρώ θεωρούνται πως ισοδυναμούν με το δικό του ποσοστό?
Σε έναν λαθρεπιβάτη του λεωφορείου επιβάλλουν πρόστιμο 75 Ευρώ το οποίο λέει εξαπλασιάζεται εάν δεν το πληρώσει. Μήπως στην περίπτωση του κ. Μαντέλη θα έπρεπε να εξαπλασιαστεί το ποσό των 450.000 που εισέπραξε προς παραδειγματισμό και των άλλων πολιτικών προσώπων????
Επειτα από αυτό tzonax δεν ελπίζω σε καμιά βελτίωση σε αυτόν τον τόπο. Η δικαιοσύνη κατά τη γνώμη μου παραλογίζεται και προκαλεί. Είναι ολοφάνερο πως είναι υποταγμένη σε διάφορα συμφέροντα και κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη (όπως ισχυρίζεται) είναι.

tzonakos είπε...

Iσως και η Δικαιοσύνη ακόμα να ειναι δέσμια της πολυνομίας και της ερμηνείας των νόμων.
Αλλα θα έπρεπε η ίδια η Δικαιοσύνη να μεριμνησει ωστε να μην υπάρχουν κακοδικίες και αδικίες.
Στην περίπτωση του μαντέλη το λαϊκό αίσθημα ηταν και ειναι να πληρώσει χοντρά αλλα οι νόμοι λένε άλλα.
Αν ο δικαστής δικάσει με βάση όχι το γράμμα του νόμου τότε εχει κάνει αυτός λάθος, εδω λοιπόν εχουμε ισως λάθος νόμο.

Θα χαιρόμουν ακόμα κι να κυκλοφορούσαν ελεύθεροι οι μαντέληδες, αν πλήρωναν όσο τους αναλογούσε. Τουλάχιστον να επέστρεφαν χρήματα απο τα βρώμικα.

dyosmaraki είπε...

@tzonakos
Η πολυνομία εάν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί : αντί κάθε νόμος να ακολουθείται από χιλιάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους θα έπρεπε να αντικαθίσταται με νέο.
Δεν υπάρχει όμως πολιτική βούληση αφού η ασάφεια των νόμων είναι το ακριβώς το ζητούμενο για να μπορεί κάθε δικαστής να αυθαιρετεί κατά βούληση.
Tzonax πλέον είμαι βέβαιη πως ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να δούμε φως στο τούνελ. Αυτοί που έτρωγαν θα εξακολουθήσουν να τρώνε. Το λαϊνι είναι τρύπιο. Οσους φόρους και να βάλουν εάν δεν ραφτεί το λαϊνι να κλείσει η τρύπα, και εάν δεν αποδοθεί σωστή δικαιοσύνη φως δεν βλέπουμε.

tzonakos είπε...

Δεν μπορώ να διαφωνήσω αφού και εγω το ίδιο βλέπω.

ShareThis