Τελευταία ευκαιρία και για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο Ανδ. Λοβέρδος τον Οδικό χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μέχρι το 2015. Αίσθηση προκαλεί ότι ο υπουργός Υγείας διαφωνεί καθέτως με τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση σε σχέση με τις προσλήψεις, εισηγούμενος να μην προσληφθεί κανένας στο Δημόσιο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
– Δεχθήκατε πλέον και εσείς μια επίθεση. Την αποσυνδέετε από την οργή του κόσμου και θεωρείτε ότι ήταν κομματικώς κατευθυνόμενη;
– Αλλο η διαμαρτυρία κι άλλο να πλησιάζει κάποιος έναν πολιτικό με απόφαση να τον χτυπήσει. Διότι αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου. Ηρθαν οι αντισυγκεντρωσίες, όπως στη Χούντα, για να μας χτυπήσουν. Και χτύπησαν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της νεολαίας και 4-5 ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η τακτική αυτή που έχουν επιλέξει κάποιοι θα τεθεί πλέον και στη Βουλή προκειμένου επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
– Θεωρείτε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επαρκή ή θα δούμε σύντομα και νέα δέσμη;
– Το νέο σχέδιο εξειδικεύει ανά υπουργείο τι πρέπει να γίνει μέχρι το 2015, όπως και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με απολύτως στοχευμένες και ποσοτικοποιημένες επιλογές. Είναι πλέον η συνολική μας πρόταση που έρχεται να «συναρμολογηθεί» στις αποφάσεις της Ε.Ε, και απαντά και στο έλλειμμα για το 2011 το οποίο προβλέπεται κατά 5 δισ. μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών. Θεωρώ ότι με την πρόταση αυτή μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, αν την εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας. Θα τη χαρακτήριζα τελευταία ευκαιρία για όλους μας.
– Παραταύτα συνάδελφοί σας αρνούνται ότι υπάρχουν περιθώρια επιπλέον περικοπών.
– Δεν μου αρέσει η λέξη, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ «λίπος» σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία. Γι’ αυτό και η δική μου πρόταση, εν αντιθέσει με αυτήν που υποστηρίζουν οι κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης είναι να παγώσουμε όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο και να μην ισχύσει το «1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις». Για να σωθούμε δεν πρέπει να προσληφθεί κανένας μέχρι να ανακάμψουμε από την κρίση, με μόνη εξαίρεση την κάλυψη κάποιων κενών στην Αστυνομία, την Παιδεία και την Υγεία. Σημειώστε δε ότι στον τελευταίο τομέα που είμαι υπεύθυνος ζήτησα οι λιγοστές εξαιρέσεις να ισχύσουν αποκλειστικώς για τις ελλείψεις στους νοσηλευτές. Χρειάζεται εδώ και τώρα εξορθολογισμός και γι’ αυτό εμμένω το 1/5 να γίνει 0/5, όπως και στην ανάγκη εκπόνησης ένα συνολικού σχεδίου μετατάξεων για να καλυφθούν κενά από εκείνους που περισσεύουν.
– Λένε πολλοί ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί και πάσχει λόγω ανομοιογένειας και έλλειψης συντονισμού. Θα βοηθούσε μια κυβερνητική επιτροπή ή ένας ανασχηματισμός;
– Εχουν περάσει 11 μήνες από το Μνημόνιο. Κάναμε πολλά. Η αλήθεια όμως είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο επιδείξαμε ανεξήγητη αμηχανία. Και μάλιστα σε μια στιγμή που είχαμε καλές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε νέο μομέντουμ, μια καινούργια αρχή, με απόλυτη αφοσίωση στην εφαρμογή του σχεδίου μας. Πώς θα γίνει αυτό με αποτελεσματικό τρόπο μόνον ο πρωθυπουργός μπορεί να το αποφασίσει.
– Βλέπετε αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως λέγεται πλέον και εντός ΠΑΣΟΚ;
– Είναι μια συζήτηση εισαγόμενη. Και όποιοι τη συντηρούν δεν αντιλαμβάνονται ότι νομιμοποιούν κάτι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα, καθώς στο εξωτερικό μεταδίδεται μόνον η λέξη «αναδιάρθρωση» και όχι οι επιμέρους προτάσεις τους...
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζούλα
Πηγή Καθημερινή
17.4.11
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου