Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ενισχύεται ο έλεγχος του Δημοσίου στις τράπεζες

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο διεκδικεί πλέον το Δημόσιο, καθώς ο επίτροπος του κράτους που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο όσων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν πάρει ρευστότητα με προνομιούχες μετοχές θα έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις στρατηγικές επιλογές. Μέχρι σήμερα, ο επίτροπος του Δημοσίου μπορούσε να ασκήσει βέτο σε θέματα μερισματικής πολιτικής και αμοιβών των διοικήσεων των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ότι ο εκπρόσωπος του Δημοσίου θα μπορεί να «μπλοκάρει» όλες τις στρατηγικές επιλογές των τραπεζών, όπως αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, πώληση θυγατρικών, συνεργασίες και συγχωνεύσεις κ. λπ.
Ετσι, ο έλεγχος του κράτους στις τράπεζες, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στον κλάδο αναμένεται ότι θα είναι ραγδαίες, γίνεται αποφασιστικότερος. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα έχει εκπρόσωπο στα δ. σ. των τραπεζών όσο κατέχει προνομιούχες μετοχές.

Λιγότερες χορηγήσεις
Σε καθοδική τροχιά είναι ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο αρνητικό ποσοστό του -0,3%. Μόλις στα 122 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός χρηματοδότησης νοικοκυριών για αγορά κατοικίας υπήρξε για τρίτο μήνα αρνητικός κατά 1,1%.


Με ενισχυμένες αρμοδιότητες οι επίτροποι Δημοσίου στις τράπεζες
Ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος των επιτρόπων του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να έχει ρόλο στις κρίσιμες αλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα στον τραπεζικό κλάδο.
Με νόμο που προωθείται στη Βουλή, η κυβέρνηση δίνει σε κάθε επίτροπο το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), ακόμα και για αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο χθες ότι με τον νέο νόμο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών οι επίτροποι:
1. Αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών.
2. Ενισχύεται το δικαίωμα αρνησικυρίας των επιτρόπων και επεκτείνεται ακόμα και σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις τους. Μέχρι σήμερα, βάσει του σχετικού νόμου του 2008, οι επίτροποι είχαν δικαίωμα να θέσουν βέτο αναφορικά με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών.
Πλέον, το κράτος θα έχει το δικαίωμα να «μπλοκάρει» αποφάσεις που θα αφορούν την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, πώλησης θυγατρικών, τυχόν συνεργασιών και συγχωνεύσεων κ.λπ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να φανεί καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ο επίτροπος του Δημοσίου θα μπορούσε να είχε «μπλοκάρει» την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της Alpha Bank που απέρριπτε την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση. Αλλωστε, η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία της να προχωρούσε η συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι οι επίτροποι θα βρίσκονται στο Δ.Σ. των τραπεζών όσο το Δημόσιο κατέχει προνομιούχες μετοχές των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να τους επιστραφούν, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Λιγότερα δάνεια σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Μόλις στα 122 εκατ. ευρώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης στη διάρκεια του Φεβρουαρίου
Ευγενια Τζωρτζη
Σταθερή υποχώρηση καταγράφει κάθε μήνα ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο αρνητικό ποσοστό του - 0,3%. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν εάν προηγουμένως αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος, φθάνοντας τα 122 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μειώθηκε οριακά στα 256,6 δισ. ευρώ έναντι 256,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οριακά θετικός υπήρξε ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις, που διαμορφώθηκε στο 0,9%, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε επίσης θετική κατά 278 εκατ. ευρώ. Το χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε οριακά και ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 122,8 δισ. ευρώ έναντι 122,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι μοναδικοί τομείς που εμφανίζουν θετικό ρυθμό δανειοδότησης από τις τράπεζες είναι η ναυτιλία (6,9%) και ο τομέας της ενέργειας (20%). Ο ρυθμός χρηματοδότησης της βιομηχανίας και των κατασκευών υπήρξε αρνητικός κατά 0,9%, του εμπορίου κατά 3% και των μεταφορών κατά 10%. Πτωτικά κινήθηκε επίσης ο ρυθμός χορήγησης δανείων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, το χρέος των οποίων εμφανίζεται σταθερό στα 16,5 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε οριακά αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των νοικοκυριών, τόσο ο ρυθμός όσο η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξαν αρνητικοί κατά 1,6% και 140 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το συνολικό χρέος τους προς τις τράπεζες υποχώρησε στα 117,2 δισ. ευρώ από 117,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 119,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010.
Ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών για την αγορά κατοικίας υπήρξε για τρίτο συνεχή μήνα αρνητικός κατά 1,1%, ενώ οι οφειλές τους μειώθηκαν οριακά στα 79,9 δισ. ευρώ. Η καταναλωτική πίστη συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της ύφεσης, εμφανίζοντας πτώση του ρυθμού χρηματοδότησης κατά 4,2% με παράλληλη μείωση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες στα 34,7 δισ. ευρώ.


31.3.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis