Η φωτό από εδώ |
Στο σχέδιο Σουφλιά για την οικοδόμηση παραθεριστικών χωριών προς πώληση εμμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το γνωστό ως «ισπανικό μοντέλο» είχε επιλεγεί το 2007 από τον τέως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ως ένα από τα κύρια «εργαλεία» του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, παρά τη δριμεία κριτική που είχε δεχθεί σχεδόν από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, ξενοδοχειακούς φορείς, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που το είχε αναδείξει ως ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του. Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο και αντι-αναπτυξιακό, καθώς πολλές από τις χώρες που το εφάρμοσαν έχουν από χρόνια στραφεί στην αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε.
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Σηφουνάκης, ανέφερε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ζητήσει επιμέρους διορθώσεις, αλλά όχι την κατάργηση του επίμαχου άρθρου για την παραθεριστική κατοικία. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ρόλος του υπουργείου Περιβάλλοντος (αρμόδιου για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας) στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι... τυπικός, καθώς τη διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού. «Αποψή μας είναι να μειωθούν παντού οι συντελεστές δόμησης. Δεν μπορείς όμως να απορρίψεις κάποιο επιμέρους μοντέλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σηφουνάκης διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχει παρουσιαστεί στην κυβέρνηση σχέδιο για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών σε κρατικές εκτάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σχέδια αυτά προωθούνται από συγκεκριμένους κύκλους.
Κατά τα άλλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τη δημοπράτηση των μελετών για την αναθεώρηση των 12 Περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων της χώρας, που θεσπίστηκαν το 2003. Oπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, στα 12 σχέδια θα γίνει για πρώτη φορά προσπάθεια να καταγραφούν και τα αξιόλογα τοπία, ώστε να δοθούν κατευθύνσεις για την προστασία τους. Επίσης, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το εθνικό χωροταξικό. Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το πρώτο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Του Γιώργου Λιάλιου
Πηγή Καθημερινή
1.4.2011
Σημείωση δική μας :
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ένα αποτυχημένο οικιστικό μοντέλο το οποίο καταβροχθίζει ασύστολα φυσικούς πόρους δίχως να έχει αντίστοιχα ανταποδοτικά ωφέλη. Χρειάζεται να αναπτύξει μορφές τουρισμού που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των καλών κλιματολογικών συνθηκών (π.χ. διοργάνωση συνεδρίων) και προβολή του πολιτισμού μας και της σπάνιας βιοποικιλότητάς μας (οικοτουρισμός, διοργάνωση ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ). Σκοπός δεν είναι να καταλήξει η Ελλάδα το γηροκομείο της Ευρώπης όπου γηραιοί Ευρωπαίοι θα έχουν ιδιόκτητες κατοικίες κλειστές όλο το χρόνο που θα ανοίγουν μερικές ημέρες το χρόνο. Σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας. Το μοντέλο αυτό έχει παταγωδώς αποτύχει. Γιατί πρέπει πάντα να μιμούμαστε αποτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών αντί να δημιουργούμε νέα πιο κοντά στα δεδομένα του τόπου μας?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου