Η εκτόξευση του περυσινού ελλείμματος στο 10,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε η ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία στην Κομισιόν, καθώς και οι εντολές της τρόικας για επιπλέον μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ (1,7 δισ. ευρώ) αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει για το τρέχον έτος επιπλέον μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Και μάλιστα χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες που καταγράφονται ήδη στον τομέα των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς και οι αστοχίες όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση του σχεδίου νόμου για τα τυχερά παίγνια. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν μέτρα άνω των 5,5-6 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την περικοπή δαπανών, δεδομένου ότι καταγράφεται μεγάλη αδυναμία στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Υπό το πρίσμα αυτό το οικονομικό επιτελείο συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει τα μέτρα που θα παρουσιάσει στα στελέχη της τρόικας, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το διάστημα 2012-2015, όπου προβλέπεται εξοικονόμηση 2,4 δισ. ευρώ.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι:
1. Η επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από την 1η-7-2011.
2. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012 τα οποία θα εισπραχθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
3. Η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο.
4. Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
5. Κατάργηση των 300 φόρων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
6. Νομιμοποίηση και απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου.
7. Κατάργηση και περιορισμός φοροαπαλλαγών. Η χορήγηση των 980 φοροαπαλλαγών θα γίνεται από το νέο έτος (για τα εισοδήματα του 2011) με εισοδηματικά καθώς και περιουσιακά κριτήρια.
8. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι σήμερα το αφορολόγητο για τον άγαμο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ.
9. Μείωση του αφορολογήτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ, ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες, εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 350.000 ευρώ.
10. Μείωση του μισθολογικού κόστους, κατά 4,6 δισ. ευρώ. Θα προωθηθούν η αυστηροποίηση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε ή επτά αποχωρήσεις, η περαιτέρω μείωση των συμβασιούχων, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (περίπου τα 2 με 3 δισ. ευρώ), ενώ οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το «αισιόδοξο» σενάριο ότι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 150.000 υπάλληλοι.
Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί δεν είναι δυνατόν δύο δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, με το ίδιο ακριβώς επίπεδο εκπαίδευσης και πορεία, και να παίρνουν τελείως διαφορετικούς μισθούς. Αυτές οι αδικίες πρέπει να αρθούν. Τώρα, για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, δεν θα γίνει άμεσα και θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος. Αυτές οι αδικίες θα αρθούν. Εχουμε, δηλαδή, να δούμε μπροστά μας μία σειρά από διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα συγκρατήσουν το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο».
11. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Οι περικοπές αυτές θα γίνουν με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα νοικοκυριά.
12. Από την περικοπή 2,3 δισ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.
13. Από την εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.
Πηγή Καθημερινή
5.4.2011
Σχόλιο δικό μας :
1. Δηλαδή θα πούμε το νερό νεράκι? Ξεχνά ο Υπουργός Οικονομικών πως υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που εξυπηρετούνται από τα εμφιαλωμένα νερά επειδή η περιοχή τους απλά δεν έχει νερό? Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ολόκληρη η περιοχή της Κορίνθου. Γιατί δεν τσακίζει στους φόρους τα αλκοολούχα ποτά (εξαιρουμένων των κρασιών και του ούζου) τα οποία στο κάτω κάτω είναι και εισαγόμενα????? Το αναψυκτικό το πίνουν τα παιδάκια, τα σκληρά αλκοολούχα ποτά ε΄λιναι επιλογή όσων τα πίνουν δεν είναι ανάγκη......
2. Το μόνο που θα καταφέρει ο κ. Υπουργός είναι να μειώσει τα έσοδα του κράτους αντί της προσδοκώμενης αύξησης. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε 2 μόλις χρόνια τα τέλη κυκλοφορίας να πιάσουν ταβάνι. Στο κάτω κάτω υποτίθεται πως η κυβέρνηση επαγγελόταν πως μέσω της αύξησης της τιμής της βενζίνης θα κατέληγε στη μείωση των τελών κυκλοφορίας και επομένως δικαιολογημένα όποιος κινούνταν περισσότερο θα πλήρωνε και περισσότερα. Πως μπορεί όμως ο κ. Υπουργός να δικαιολογήσει τις παράλογες αυξήσεις των τελών τα 2 τελευταία χρόνια ακόμη και για έναν συνταξιούχο που κινεί το αμάξι του όποτε έχει απόλυτη ανάγκη? Χώρια που αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο των τελευταίων επιχειρήσεων πώλησης αυτοκινήτων από τις οποίες το κράτος θα χάσει πολλά έσοδα. Ας το ξανασκεφτεί. Μήπως θα ήταν σκόπιμο να χρεώνει φόρο πολυτελείας (βαρβάτο) σε όσους έχουν αυτοκίνητο πάνω από 2500 κυβικά????
3. Το φυσικό αέριο αν δεν με απατά η μνήμη μου προβαλλόταν ως ο επίγειος φτηνός παράδεισος λέγοντας πως για τα επόμενα περίπου 20 χρόνια το αέριο θα ήταν φτηνότερο του πετρελαίου. Τώρα δηλαδή που οι περισσότερες πολυκατοικίες πλήρωσαν ένα σκασμό λεφτά για να εγκαταστήσουν παροχή υγραερίου τώρα τους λέτε πως θα πληρώσετε ειδικό φόρο? Εάν τελικά αληθεύει η επιβολή ειδικού φόρου στο υγραέριο, τότε όσες πολυκατοικίες έβαλαν εγκατάσταση υγραερίου μάλλον θα πρέπει να στραφούν δικαστικά εναντίον του ελληνικού δημοσίου με αιτολογία τον δόλο από πλευράς του. Δόλο γιατί μάλλον όλη η ιστορία έγινε για να δουλέψουν κάποιοι και να εισπράξουν χρήματα (μελετητές και πωλητές των εξαρτημ'ατων της εγκατάστασης). Εξ άλλου είναι ολοφάνερο πως δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαν εξαγγελθεί για τα ωφέλη που αποκομίζει ο καταναλωτής.
7. Γιατί να καταργούνται οι φοροαπαλλαγές με βάση εισοδηματικά κριτήρια? Δηλαδή είναι πιο τίμιοι οι μπαταχτσήδες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ή ακόμη και κανένα εισόδημα, από τους λιγοστούς πια ανόητους και φιλότιμους πολίτες που αντί να ξοδεύουν τα χ΄ρηματά τους σε Spa και μπουζούκια ή πολυτελή εστιατόρια προσπαθούν με το υστέρημά τους να δημιουργήσουν ακίνητη περιουσία? Διαφώνώ κάθετα. Εν τέλει θα ήταν προτιμότερο αντί για φοροαπαλλαγε΄ς και κουραφέξαλα, να εκπίπτει από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου το σύνολο των εξόδων που αποδεικνύονται με αποδείξεις (συμπεριλαμβανομένων ΔΕΚΟ και τόκων στεγαστικών δανείων ακόμη και για δέυτερη κατοικία κάτι για το οποίο πέρσυ ίσχυε και φέτος το καταργήσατε ξεγελώντας όσους πολίτες πίστεψαν στα λόγια των κυβερνώντων).
9. Η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδικτητών Ακινήτων) απαιτεί να αυξηθεί το όριο στο 1 εκατ. Ευρώ και όχι να μειωθεί, ειδικά εάν ισχύσει τυχόν άυξηση των αντικειμένικών αξιών τις οποίες όπως πληροφορούμαι δρομολογούνται.
10. Οι διορθωτικές κινήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την απάλειψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό των ταξιδιών που σήμερα απολαμβάνουν οι έχοντες τον βαθμό του διευθυντή και πάνω στον δημόσιο τομέα. Οπως μαθαίνω τα ταξιδάκια ζουν και βασιλεύουν, καμία περικοπή δεν έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα. Αλλά ακόμη και εσείς τα υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανιμσού δεν νομίζετε πως πρέπει να συμμετάσχετε στις περικοπές? Μειώστε τα πολλά σούρτα - φέρτα στο εξωτερικό, κόψτε την κάθε τρεις και λ.ίγο διοργάνωση συνεδρίων με θέμα δήθεν την κρίση, και χωρίς συνέδρια με μόνη την αξιοποίηση τεχνοκρατών μπορεί να αντιματωπιστούν τα προβλήματα. Κόψτε και την διαρκή δημιουργία νέων διευθύνσεων για το "βόλεμα" κάποιων άεργων δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορεί να δημιουργούνται νέες διευθύνσεις με το αντικείμενο ήδη υπαρχόντων διευθύνσεων. Γιατί για παράδειγμα να υπάρχει υπηρεσία επιθεωρητών σε κάθε Υπουργείο? Που ξανακούστηκε οι επιθεωρητές να ελέγχουν τους ευατούς τους? Επίσης στις περικοπές θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η κατάργηση των διπλών μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους σε περιπτώσεις μετάταξης. Γιατί να γίνονται τόσες μετατάξεις? Ναι στην οριστική μετάθεση με έναν μισθό, όχι στους διπλούς μισθούς που βασίζονται στις μετατάξεις. Δεν μπορεί να ζητάτε να κοπούν τα κοινωνικά επιδόματα από συνταξιούχους και από άτομα με ειδικές ανάγκες και να επιτρέπετε την διπλομισθία στους δημοσίους υπαλλήλους λόγω συνεχών μετατάξεων που εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν.....
11. Αυτή την κίνηση την θεωρώ όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και ανήθικη όταν πρόκειται για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως συνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες, άπορους κλπ
13. Μόνο????? Θα περίμενα πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και όχι από τη δημιουργία δυσκολιών για τον έρημο τον ασφαλισμένο στον οποίο σήμερα κλέινουν ραντεβού για τον Ιούνιο!!!!!!! Περιθώρια υπάρχουν ακόμη και με την εργασία των γιατρών σε πλήρες ωράριο και όχι να εξακολουθούν να προσέρχονται στις 10.00 (παρά τα ραντεβού που τους περιμένουν και να εργάζονται μέχρι τις 13.00 επειδή μετά βιάζονται να ανοίξουν το ιδιωτικό τους γιατρείο (στο οποίο μάλιστα δεν κόβουν απόδειξη.....). Κάντε κανέναν έλεγχο στα γιατρεία του ΙΚΑ στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας να δείτε τι γίνεται.....
Σε τελική ανάλυση εάν το ελληνικό δημόσιο δεν προσφέρει ανταποδοτικά ωφέλη στον πολίτη (όπως κοινωνική πρόνοια σε κάποιους τομείς π.χ. υγεία, παιδεία, προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συνταξιούχων κλπ ), τότε ποιό είναι το νόημα της συνεισφοράς φόρων από μέρους του πολίτη? Για να συντηρεί ένα υδροκέφαλο κράτος το οποίο διαρκώς αυξάνει τις καταναλωτικές ανάγκες του (εξαιρουμένου του χαρτιού υγείας που σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες οι υπάλληλοι το φέρνουν από το σπίτι τους επειδή τους το κόψανε)?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου