«Φτερά» έκαναν, χθες, πειστήρια της έρευνας του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Δύο συνεργάτιδες του γενικού επιθεωρητή μετέβησαν στο κτίριο της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη για τις ανάγκες της έρευνας. Εκεί, υπάλληλοι της ΔΕΗ τους παρέδιδαν τιμολόγια που αφορούσαν πληρωμές της Επιχείρησης στη ΓΕΝΟΠ, τα οποία μετέφεραν σε άλλο χώρο προκειμένου να τα φωτοτυπήσουν. Οταν όμως το απόγευμα θέλησαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει και να αποχωρήσουν, διαπίστωσαν ότι τα φωτοαντίγραφα αλλά και προσωπικά τους έγγραφα είχαν εξαφανιστεί. Κατόπιν τούτου, η μία από τις δύο επιθεωρήτριες μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων. Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορά τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, τις κρίνει παράνομες. Η διεξαγωγή της έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.
Οι δύο συνεργάτιδες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρελάμβαναν από τις υπαλλήλους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού τιμολόγια που αφορούσαν πληρωμές της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ. Μετέφεραν τα τιμολόγια σε άλλο χώρο, όπου και τα έβγαζαν φωτοτυπίες.
Οταν, όμως, λίγο μετά τις 4 χθες το απόγευμα, θέλησαν να συγκεντρώσουν τη «δουλειά» της ημέρας για να αποχωρήσουν, διαπίστωσαν ότι φωτοαντίγραφα αλλά και προσωπικά τους έγγραφα είχαν κάνει... φτερά. Ετσι, η μία από τις δύο επιθεωρήτριες κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων.
Το περιστατικό, πάντως, δεν φαίνεται, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, να θέτει σε κίνδυνο την έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς είναι εύκολο να βρεθούν τα πρωτότυπα έγγραφα των αντιγράφων, που εκλάπησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης σκόπευε αρχικά να παραδώσει την έκθεσή του στις αρχές του μήνα, αλλά ζήτησε παράταση εν όψει συγκέντρωσης νέων στοιχείων που αφορούν «χορηγίες» της διοίκησης της επιχείρησης στα σωματεία της ΔΕΗ και μετέθεσε την παράδοσή της πριν από το Πάσχα.
Οταν έγινε γνωστό, από δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι το σύνολο των 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από το 1992 ώς το 2010 ως επιχορηγήσεις ή «χορηγίες», στερούνταν νομιμότητας, η ΓΕΝΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση (στις 10 Απριλίου). Με αυτή συνέδεε την έρευνα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης με την προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την άρνηση της ΓΕΝΟΠ να αποδεχθεί τους όρους της τρόικας για το ζήτημα.
Στην ανακοίνωση επαναλαμβανόταν η θέση: «το στόμα με τίποτα και με κανένα Ρακιντζή δεν θα μας κλείσετε...». Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ υπενθύμιζε ότι με ανακοίνωση που είχε εκδώσει μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, δεν ήθελε να πιέσει τον κ. Ρακιντζή «αλλά τα αφεντικά» και τους «πληρωμένους κονδυλοφόρους». Η ΓΕΝΟΠ αρνιόταν ότι γνωρίζει το πόρισμα Ρακιντζή –άλλωστε ο ίδιος ο γενικός επιθεωρητής υπογράμμισε, σε απάντηση των ανακοινώσεων, ότι δεν έχει ακόμα συνταχθεί– και υποστήριζε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε «διαρροές» σχετικά με το περιεχόμενό του σε μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας την «πολιτική του καρότου και του μαστιγίου».
Το ζήτημα των «χορηγήσεων» της διοίκησης της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές ανέκυψε περίπου πριν από ένα δίμηνο, όταν αποκαλύφθηκε από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η ΓΕΝΟΠ επεδοτείτο από τη ΔΕΗ για συνέδρια, φιλοξενία συνδικαλιστών, έκδοση εντύπων κ.ά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το σύνολο των θεσμοθετημένων ενισχύσεων προς τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ - ΔΕΗ (που έχει ιδρυθεί από την πρώτη), έφτασαν τα 3,1 εκατ. ευρώ.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ απάντησαν ότι οι χορηγίες αυτές ήταν συνήθης πρακτική και, πάντως, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη διοίκηση της επιχείρησης και της Ομοσπονδίας. Ομως, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.
Του Γιώργου Τερζή
Πηγή Καθημερινή
13.4.11
Σχόλιο δικό μας :
Πάντα στο διάβασμα μιας είδησης κρατώ αρχικά μια επιφύλαξη όσον αφορά τα δημοσιεύματα μέχρι να διασταυρωθούν οι πληροφορίες και να βεβαιωθούμε πως ένα γεγονός πράγματι έχει προβληθεί από τα ΜΜΕ με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση βγαίνουν δύο συμπεράσματα :
α.πως η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ έχει ξεφύγει από τα όρια της νομιμότητας και δεν δικαιούται να εκπροσωπεί πλέον τους εργαζόμενούς της αφού είναι ολοφάνερο πως για να εξαφανιστούν κάποια έγγραφα κάποιοι θέλουν να κρύψουν έκνομες πράξεις.
και
β. πως σήμερα όσο ποτέ, φαντάζει αναγκαία προϋπόθεση για ολόκληρο το φάσμα του δημοσίου τομέα να δημιουργηθούν μηχανισμοί ασφαλείας με καθημερινή αποστολή αρχείων σε μηχανογραφημένη μορφή σε άλλο κτίριο που θα είναι χρεωμένο σε συγκεκριμένα άτομα με απόλυτα καθορισμένες ευθύνες σε περίπτωση που λείψει οποιοδήποτε έγγραφο και άμεση απομάκρυνση από την υπηρεσία τους.
Εάν όντως έχουν γίνει έτσι τα πράγματα όπως περιγράφονται στο άρθρο τότε αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο συνεργάτιδες του κ. Ρακιντζή που έσπευσαν να καταγγείλλουν το γεγονός όπως όφειλαν δημιουργώντας μίαν ελπίδα πως κάποιοι ελεγκτικοί μηχανιζμοί του κράτους κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
Εύχομαι τα χαρτιά που λείπουν να έχουν απλά κάπου παραπέσει και να βρεθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου