Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Δεν καταργείται το σχολείο των Πυλών (της Καρπάθου)

Η απόφαση ελήφθη σε κάποιο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο. Κάποιος υπάλληλος άνοιξε χάρτες, μέτρησε χιλιομετρικές αποστάσεις, τα έβαλε κάτω και τα υπολόγισε και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το σχολείο έπρεπε να καταργηθεί. Ομως, εάν κάτι έχει διδάξει η ιστορία του μονοθέσιου σχολείου Πυλών Καρπάθου, είναι ότι τα πράγματα σπάνια μπαίνουν σε κουτιά. Δεν μπορεί, θα το έχουν παρατηρήσει και οι δεκάδες υπουργοί, βουλευτές και τοπικοί άρχοντες, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί το ακριτικό σχολειό και έχουν φωτογραφηθεί ανάμεσα στους μαθητές του.

Το μικρό σχολείο στην άκρη αυτή του Αιγαίου, στο μικρότερο από τα 12 χωριά της Καρπάθου, τις Πυλές, γνωστό και ως χωριό των Δασκάλων, χάρη στους πολλούς και καλούς εκπαιδευτικούς που παραδοσιακά βγάζουν, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Αιτία, το ασίγαστο πνεύμα του δασκάλου π. Καλλινίκου, κατά κόσμον Νικόλαος Μαυρολέων, ο οποίος έφερε το σχολείο στην αιχμή των νέων τεχνολογιών, όταν η Πληροφορική ήταν ακόμα άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών σχολείων. Στο «βιογραφικό» του βρίσκεται η ίδρυση Μαθητικού Συνεταιρισμού, ήδη από το 1989, στο πλαίσιο του οποίου εκδίδεται εφημερίδα και λειτουργούν βιβλιοθήκη με 3.500 τόμους, εργαστήρια ψηφιδωτού, παραδοσιακού κεντήματος, ελεύθερου σχεδίου κ.ά., ενώ από το 1992, οπότε αποφάσισε να εκπαιδευτεί στην Πληροφορική, όλα τα μαθήματα γίνονται με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σήμερα, οι λιγοστοί μαθητές του δημοτικού σχολείου διατηρούν τα δικά τους μπλογκ, στέλνοντας από αυτή τη γωνιά της Ελλάδας το δικό τους σήμα σε όλο τον κόσμο.

Ομως, τα τελευταία νέα ήταν δυσάρεστα. «Το σχολείο μας κλείνει» έγραψαν τα παιδιά. Πράγματι, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση του δημοτικού Πυλών, όπως και άλλων τριών σχολείων της Καρπάθου. Φυσικά, ουδείς κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Δάσκαλος και μαθητές, με τη βοήθεια του φοιτητή και αποφοίτου του μονοθέσιου σχολείου Πυλών Καρπάθου Γ. Κωνσταντινίδη, συνέθεσαν ένα «δυνατό» βίντεο με φωτογραφίες από τα επιτεύγματα του σχολείου, τους «επισήμους» που το έχουν επισκεφθεί και τα βραβεία που έχει αποσπάσει. Το ανέβασαν στο YouTube, και σε ελάχιστες ημέρες, συγκέντρωσε πάνω από 9.000 θεάσεις.

Η δουλειά τους φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου με τον π. Καλλίνικο φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι το σχολείο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα μετατραπεί σε τριθέσιο. «Εάν όμως δεν μπει η υπογραφή, δεν είμαι βέβαιος για τίποτα», λέει εκείνος στην «Κ» με το γνωστό του ζωηρό ύφος. «Ας κρατάμε και μια... πισινή».

Της Λίνας Γιάνναρου
5.4.2011

"Πενθούμε και διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο του σχολείου μας" έγραψαν οι μαθητές στο blog τους (βλ.εδώ)

Στο παρακάτω βίντεο λίγες εικόνες για το συγκεκριμένο σχολείο:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis