Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

"Επιχείρηση" πολιτών κατά των τοξικομανών

Οι καταστηματάρχες της Στουρνάρη υποστηρίζουν ότι ήταν πιο εύκολο να εκδιώξουν τους χρήστες ναρκωτικών από τον εμπορικό δρόμο από το να πείσουν τις αρχές να ασχοληθούν με το ζήτημα. Πριν από ένα μήνα, δεκάδες κάτοικοι, επιχειρηματίες και υπάλληλοι της περιοχής «πήραν τον νόμο στα χέρια τους» και με εκφοβιστικά μέσα άρχισαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των εκατοντάδων χρηστών ναρκωτικών από τη Στουρνάρη.

Τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες, οι χρήστες έφυγαν από τον δρόμο, αλλά βρήκαν «καταφύγιο» λίγα μέτρα πιο κάτω, στο παλαιότερο στέκι τους, στον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Ολοι «έμειναν ικανοποιημένοι»: Η λειτουργία των επιχειρήσεων δεν εμποδίζεται από την όχληση των εξαρτημένων, η αστυνομία δεν δέχεται δεκάδες εκκλήσεις ημερησίως για να κάνει τη δουλειά της, οι «αναρχικοί» –με απούσες τις αρχές– συνεχίζουν να κυβερνούν το «δικό τους κράτος» και οι έμποροι του λευκού θανάτου έχουν μια υπαίθρια αγορά για να διακινούν το προϊόν τους.

«Οι κάτοικοι ενήργησαν από μόνοι τους, διότι παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τοξικομανών δεν αντιμετωπίστηκε. Θα έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση του κράτους ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να αναλαμβάνουν το ρόλο της αστυνομίας», μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, που είχε φέρει το θέμα της Στουρνάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Από την πλευρά της η αστυνομία, που έχει κατηγορηθεί για αδράνεια, απαντά ότι η δουλειά της δίπλα στα όρια του «κράτους των Εξαρχείων» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στις 22 Μαρτίου επίθεση δέχθηκαν τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά που περιπολούσαν τη Στουρνάρη για ναρκωτικά. «Οι αναρχικοί θεωρούν ότι η παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια έχει να κάνει με τους ίδιους. Αυτό δυσχεραίνει πολύ τη δουλειά μας», αναφέρει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός.

«Κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής μαζεύτηκαν και με φωνές και απειλές διέλυσαν τους τοξικομανείς έξω από το ΕΜΠ. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές, μέχρι να παγιωθεί η νέα κατάσταση. Και τώρα, αν μαζευτούν στη Στουρνάρη, θα συγκεντρωθεί κόσμος και θα τους διώξει», λέει η δικηγόρος κ. Μίνα Μαυρέλη. Μερικοί από τους πρωτεργάτες της κίνησης, μιλώντας στην «Κ», διευκρίνισαν ότι γνωρίζουν πως το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολύ σοβαρό και ότι οι χρήστες χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια από την κοινωνία για να θεραπευτούν, ωστόσο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την πρακτική, γιατί η ζωή τους είχε γίνει ανυπόφορη. 

«Το μόνο εύκολο είναι να ωθήσεις τους χρήστες στον επόμενο δρόμο, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται. Η λύση θα πρέπει να δοθεί από το κράτος και όχι από ομάδες πολιτών», σχολίασε η κ. Γεωργία Μπλάνη, γραμματέας του συλλόγου «Τα Εξάρχεια», η οποία δήλωσε την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους ενέργειες από πολίτες.

5.4.2011

Σχόλιο δικό μας :
Συμφωνώ απόλυτα πως το να ωθήσεις τους χρήστες στον επόμενο δρόμο δεν σημαίνει πως λύθηκε το πρόβλημα. Ομως πόσο εύκολο είναι να πρέπει να πηδάς πάνω από χρήστες που καρφώνονται στα σκαλοπάτια της εταιρείας που εργάζεσαι ή προκειμένου να δρασκελίσεις το κατώφλι του σπιτιού σου? Επειδή τυχάινει να συνεργάοζμαι με εταιρεία αυτής της περιοχής ομολογώ πως δεν είναι καθόλου εύκολο. Από τη μια λυπάσαι αυτούς τους ανθ΄ρωπους, από την άλλη εξοργίζεσαι για τους εμπόρους θανάτου που κερδοσκοπούν σε βάρος των εξαρτημένων ατόμων αλλά από την άλλη δεν είσια εσύ που μπορείς να δώσεις λύση στο πρόβλημα. Μόνον η πολιτεία μπορεί να δώσεις οργανωμένες λύσεις. Και καθώς φαίνεται η πολιτεία έχει κατεβάσει ρολλά στο π΄ροβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών που μαζί με την γενικότερη ανέχεια κατακλύζει το κέντρο. Για αυτό και οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Πιστεύω πως  όσο η πολιτεία κάνει πως δεν βλέπει το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα αυτό, θα δούμε πολλά έκτροπα να συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας από τους πολίτες που βλέπουν το επίπεδο της ζωής τους καθημερινά να μετατρέπεται σε τριτοκοσμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis