Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ιστορίες ελληνικής ελεγκτικής παρατυπίας

Oι διώξεις για αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων εναντίον 14 επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών «ρίχνουν» καινούργιο φως στην ποιότητα της δουλειάς των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, η άσκηση ποινικών διώξεων δεν αφορά μόνο τους ελεγκτές, αλλά και τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκο Ανδριανόπουλο, για πράξεις των υφισταμένων του.

Πώς έχει η υπόθεση: Στις 9 Νοεμβρίου του 2006, επτά κάτοικοι του χωριού Στεφανοβίκειο στέλνουν υπόμνημα στον τότε γενικό διευθυντή της Οικονομικής Eπιθεώρησης, υποστηρίζοντας ότι είχαν διαθέσει 55.000 ευρώ σε δύο αθλητικούς συλλόγους του χωριού τους, με τα οποία, στη συνέχεια, πληρώνονταν εργαζόμενοι της κοινότητας, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε. Κι αυτό γιατί όφειλαν προηγουμένως να συγκεντρώσουν τα ανάλογα παραστατικά. «Το έλλειμμα», έγραφαν οι επτά, «δεν είναι πραγματικό αλλά μόνο ταμειακό». Και λοιπόν, θα αναρωτιόταν η οποιαδήποτε υπηρεσία σε άλλη χώρα της Ε. Ε. Οχι όμως και στην Ελλάδα.

Ετσι, ενώ η διεύθυνση Οικονομικής Κοινότητας Θεσσαλίας καταλόγισε στους επτά (τον τέως πρόεδρο της κοινότητας, έναν αγρότη, έναν ιδιωτικό υπάλληλο, έναν λογιστή, έναν ακόμα αγρότη και έναν συνταξιούχο) τις 55.000 ευρώ, ο νόμος 3274/2004 θεώρησε νόμιμες τις δαπάνες που είχαν πληρωθεί ώς τις 31 Δεκεμβρίου του 2003.

Ενα μήνα αργότερα, διατάσσεται επανέλεγχος, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν προσκομιστεί τα νέα στοιχεία που απαιτεί η νομοθεσία. Το μόνο ουσιαστικό νέο στοιχείο ήταν ο νόμος του 2004. Εξι μήνες μετά την απόφαση, τριμελής επιτροπή καταλογισμού ζημιών σε βάρος αιρετών οργάνων των ΟΤΑ απαλλάσσει τους επτά.

Στη διαδικασία αποκαλύπτεται ότι η κοινότητα έδινε χρήματα σε κατοίκους του χωριού, μέσω των δύο αθλητικών σωματείων, για να τους δίνει δουλειά. Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας αναφέρει: «Δουλέψαμε παράτυπα για να λειτουργήσει η επιχείρηση και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ολοι έτσι λειτουργούσαν...».

Πολύ σύντομα άλλα δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα, που είχαν παρόμοια προβλήματα, του έγραφαν ή απευθύνονταν σε αυτόν μέσω τοπικών παραγόντων, όλων ανεξαρτήτως των πολιτικών τοποθετήσεων.

Στις 2 Ιανουαρίου 2007 κάνει αίτηση να διαγραφούν τα εις βάρος του καταλογισθέντα ποσά ο τότε δήμαρχος Χαλάστρας, ο οποίος ομολογεί ύπαρξη «τιμολογίων διευκόλυνσης» για πληρωμή ανασφάλιστου προσωπικού, ετεροχρονισμένες δαπάνες εργασιών και προμηθειών παρελθόντων ετών, καθώς και δαπάνες με τη διαδικασία του επείγοντος. Προφανώς τα δεδομένα αυτά δεν αποτελούσαν πρωτοτυπία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δήμου. Ο δήμος επικαλείται ότι δεν υπήρξε ζημία και ζητά να συμπεριληφθεί στον νόμο του 2004.
Το αποτέλεσμα; Και για τις δύο αυτές υποθέσεις, όπως και για τις υπόλοιπες που αφορούν δήμους, υποστηρίχθηκε στο υπόμνημα που συντάχθηκε πως ούτε ένα ευρώ δεν διεγράφη, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Οι εκθέσεις των επιθεωρητών συνεκτιμώνται...» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο.

Eπανέλεγχοι
Η δίωξη που άσκησε η αντεισαγγελέας αφορά επανελέγχους που διατάχθηκαν και για επιχειρήσεις. Τα ποσά τα οποία αμφισβητούνταν εκεί από τους υπόλογους σε καταλογισμό ήταν πολύ υψηλότερα, αλλά οι ελεγκτές υποστήριξαν ότι οι επανέλεγχοι ούτε και σε αυτή την περίπτωση οδηγούσαν στο «σβήσιμο» φόρων που είχαν καταλογισθεί. Στην περίπτωση μάλιστα που προκάλεσε και την τοποθέτηση του κ. Π. Τατούλη, εκείνη της Ελεύθερης Τηλεόρασης, ο ελεγκτής Β. Σ. σημειώνει ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε τρεις μήνες αφ’ ότου είχε εγκαταλείψει την υπηρεσία (18/9/2008). Η εταιρεία όμως υπέβαλε, σύμφωνα με την εισαγγελία, αίτηση για επανέλεγχο την 1/5/2008, ενώ ο Β. Σ. ήταν εν υπηρεσία...

Του Τάσου Τελλογλου
17.4.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis