Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πέθανε ο Στιβ Τζομπς (Apple)

Την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 56 ετών, άφησε την Τετάρτη ο συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. 
 
Τον θάνατό του ανακοίνωσε η εταιρεία αργά το βράδυ. "Λυπούμαστε βαθύτατα που πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο Στιβ Τζομπς έφυγε από κοντά μας σήμερα. Η ευφυία, το πάθος του και η ενέργεια του ήταν η πηγή αμέτρητων καινοτομιών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας", ανέφερε η Apple σε σύντομη ανακοίνωσή της. 
 
Στις 24 Αυγούστου ο Τζομπς, ο άνθρωπος που κατάφερε να ξαναστήσει την Apple και τελικά να την απογειώσει, μετά την επιστροφή του το ’97 και ενώ η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και στη θέση του τον διαδέχθηκε ο Τιμ Κουκ.
Μόλις προχθές η Apple παρουσίασε το νέο της δημιούργημα, την πολυαναμενόμενη πέμπτη έκδοση του i Phone, το iPhone 4S, όμως ο Στιβ Τζομπς, ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί με την επιτυχία στις τεχνολογίες υπολογιστών και εμπνευστής των iMac, iPod, iPhone, iPad και  iTunes δεν ήταν εκεί. 

Στην ηλικία των 20 μαζί με τον φίλο του Στιβ Βόζνιακ έστησαν την Apple στο γκαράζ του σπιτιού του. Δέκα χρόνια μετά το Macintosh ήταν γεγονός. Είχαν ήδη προηγηθεί οι υπολογιστές Apple I και II. Το 1985 και έπειτα από μια διαμάχη με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας απομακρύνεται από την Apple. Ωστόσο ο Τζομπς δεν απομακρύνθηκε από τον χώρο της τεχνολογίας, καθώς ίδρυσε την NeXT και αργότερα απέκτησε την εταιρεία Pixar, γνωστή για τις κινηματογραφικές της παραγωγές. Έχοντας για διανομέα τη  Walt Disney, δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, που του έφερε μεγάλα κέρδη. 

Το 1997 επιστρέφει και πάλι στην Apple και τότε μέσα από σειρά διαρθρωτικών κινήσεων όπως η κατάργηση του Apple Newton, η συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και  η συμφωνία με την Microsoft που εξασφάλισε  χρηματοδότηση ύψους 100 εκ. δολαρίων κατάφερε να κάνει την Apple και πάλι κερδοφόρα. 

Το 2004 χτυπήθηκε από καρκίνο στο πάγκρεας και πέντε χρόνια μετά υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Στο άκουσμα της μακροπρόθεσμης άδειας του , τον περασμένο Ιανουάριο, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 10%.Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και αυτό τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα ηνία της Apple. 

"Εάν ζήσεις κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθείς", είναι μια ρήση που ο Τζομπς διάβασε σε μια ομιλία του το 2005 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. 

Σύμφωνα με αυτήν μπόρεσε να πάρει τις σημαντικότερες αποφάσεις στη ζωή του. 

Πηγή ENET
6.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis