Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή : Κόντρα για τα κέντρα αναψυχής των αξιωματικών των ΕΔ

Βολές κατά του πολυδάπανου καθεστώτος των ΚΑΑΥ εξαπέλυσε η "πράσινη" Σούλα Μερεντίτη, κάνοντας λόγο για προνομιακή μεταχείριση των αξιωματικών και των οικείων τους τη θερινή περίοδο. Τι απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της προς τον υπουργό ζητά "να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση" φιλοξενίας εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών το καλοκαίρι στα "Κέντρα Αναψυχής"", καθώς "υπάρχουν κέντρα αναψυχής για τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς, τα οποία λειτουργούν στις καλύτερες παραλίες-φιλέτα της χώρας".
Σε αυτά τη σημεία, όπως σημειώνει πολλές φορές απαγορεύεται η πρόσβαση στη θάλασσα για τους απλούς πολίτες, ενώ "έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας", μεταξύ άλλων επειδή "τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -εν ενεργεία και εν αποστρατεία- αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, μπορούν να σιτίζονται έναντι συμβολικού τιμήματος". Αναρωτήθηκε μάλιστα αν "σήμερα οι αξιωματικοί της χώρας είναι περισσότερο αναξιοπαθούντες από άλλους πολίτες, ώστε να έχουν δικαίωμα να σιτίζονται έναντι συμβολικού τιμήματος".
Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση. Τα Κέντρα Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) δεν είναι κατασκηνώσεις ή κέντρα αναψυχής, αλλά αποτελούν στρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν με ιδρυτικό νόμο και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των στρατοπέδων, σημειώνει.
Σκοπός τους είναι όταν παραστεί ανάγκη να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αναπλήρωσης της υγείας του προσωπικού των ΕΔ (τραυματισμοί, ψυχικοί κλονισμοί κλπ) μετά από επιχειρήσεις, λέει ο κ.Μπεγλίτης, διευκρινίζοντας ότι η κάλυψη αναγκών διαμονής εκπαιδευομένων ή αποσπασμένων στελεχών και παραθερισμού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, αποτελεί δευτερεύουσα αποστολή.
Η χρησιμοποίηση "των ΚΑΑΥ από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται και για τη συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν απαξιωθεί από το χρόνο (κλοπές, φθορές καιρικών φαινομένων κλπ) και αποτελεί μικρή προσφορά της Πολιτείας προς το προσωπικό της", τονίζει ο κ.Μπεγλίτης.
Απορρίπτει επίσης τις αιτιάσεις για το κόστος της σίτισης στα ΚΑΑΥ, λέγοντας ότι "τα στελέχη στη διάρκεια της διαμονής τους στα ΚΑΑΥ δεν σιτίζονται με συμβολικό αντίτιμο, αλλά καλύπτουν πλήρως το κόστος φαγητού, όπως προβλέπεται από τους στρατιωτικούς κανονισμούς, και καταβάλλουν ενοίκιο με το οποίο καλύπτεται το σύνολο των αναγκών συντήρησης και λειτουργικότητας ... οι τιμές των παρεχομένων προϊόντων δεν είναι συμβολικές, αλλά απλώς συμφερότερες καθόσον οι τιμές αυτές επιτυγχάνονται κατόπιν διενέργειας διαγωνισμών για τη συγκεντρωτική προμήθεια ομοειδών αγαθών".
Σε κάθε περίπτωση, "η διαμονή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα ΚΑΑΥ ...είναι αντιστάθμισμα στις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος (μεταθέσεις, αλλαγές-απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, απομάκρυνση από τον τόπο συμφερόντων κλπ)", τονίζει ο υπουργός.

Πηγή ΕΘΝΟΣ
3.10.2011

Σχόλιο δικό μας :
Οσον αφορά το επιχείρημα του κ. Μπεγλίτη σχετικά με την συντήρηση των εγκαταστάσεων, νομίζω πως με μεγάλη ευχαρίστηση θα προσφέρονταν για τη συντήρηση έναντι ανταλλάγματος διαμονής και σίτισης οι άστεγοι της Αθήνας που ολοένα και πληθαίνουν. Αυτοί οι άστεγοι λοιπόν όχι μόνο δεν έχουν τη πολυτέλεια της ψυχολογικής στήριξης (αν και το έχουν ανάγκη) αλλά ούτε ένα πιάτο φαί δεν μπορούν να βρουν πολλές φορές.....
Για το επίδομα "προικοδότησης θυγατέρος αξιωματικών" δεν θα κάνει κανείς ερώτηση???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis