Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το τέλος ακινήτων υπογράφει το τέλος δεκάδων ξενοδοχείων

Μέχρι 500.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για το έκτακτο τέλος ακινήτων οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην Αθήνα.
"Το τέλος θα φέρει νέα λουκέτα", υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και επισημαίνει ότι το 15% του τζίρου -ειδικά των μικρών ξενοδοχείων- θα πάει για την καταβολή του νέου τέλους.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έντεκα ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας ετοιμάζονται να βάλουν σύντομα λουκέτο ή να αλλάξουν χρήση και θα προστεθούν στα εννιά που έκλεισαν πέρσι.

Χαριστική βολή
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννη Ρέτσο, και τον κ. Γιώργο Τσακίρη, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το νέο τέλος στα ακίνητα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή σε πολλά ξενοδοχεία του κέντρου. Ας σημειωθεί ότι από το τέλος εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των μονάδων (δηλαδή τα μπαρ, εστιατόρια, αίθουσες συνεδρίων), ενώ κανονικά θα φορολογηθούν τα δωμάτια.
"Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζοντας: "Αν το τέλος ήταν για 1 ή το πολύ 2 χρόνια, ίσως τα καταφέρναμε. Τέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά για πλήθος επιχειρήσεων που προσπαθούν να κρατηθούν".
Η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων έχει δύο διεξόδους: ή λουκέτο ή να αυξήσουμε τις τιμές στα πακέτα, όμως και πάλι είναι αμφίβολο αν η μονάδα που θα αυξήσει τις τιμές θα έχει και πληρότητα.
Ας σημειωθεί ότι πέρσι εννιά ξενοδοχεία στην Αθήνα (τεσσάρων, τριών και δύο αστέρων) έκλεισαν ή τροποποίησαν τη λειτουργία τους από μόνιμη σε εποχική. Από το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης "έφυγαν" 700 δωμάτια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται πέριξ της Ομόνοιας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και σε άλλες περιοχές, που έχουν δραματικά υποβαθμιστεί την τελευταία διετία, οδηγούνται μαθηματικά σε λουκέτο.

Μετακόμισε
Η υποβάθμιση του κέντρου ήταν και η αιτία που ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη στις αρχές του έτους "έκλεισε" δύο από τα ξενοδοχεία που διατηρούσε στο κέντρο (στην Πλατεία Ομόνοιας), το "Acropol" και το "Fashion House Hotel", και σε αντικατάσταση των κλινών που έχασε από την πρωτεύουσα επένδυσε δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αλεξανδρούπολη και στο Λασίθι της Κρήτης.
Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Σύνταγμα (κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου) το ξενοδοχείο "King George" εκκενώθηκε και οι πελάτες μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία μακριά από το κέντρο.

Της Εφης Καραγεώργου
eficar@pegasus.gr
Πηγή Εθνος
2.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis