Κύριε διευθυντά
Κατά το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - ΕΣΔΑ (Ν.Δ. 53/74 - ΦΕΚ 256/20.9.74):
1. Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα όπως η υπόθεσίς του δικασθή δικαίως, δημοσία και εντός λογικής προθεσμίας υπό ανεξαρτήτου και αμερολήπτου δικαστηρίου, νομίμως λειτουργούντος κ.λπ.
Στο Ειρηνοδικείο Πειραιώς κατέθεσα την 21η Ιουλίου 2004 αγωγή για μικρή απαίτηση περίπου 6.000 ευρώ, η οποία προσδιορίστηκε και συζητήθηκε την 8η Φεβρουαρίου 2006 και έγινε δεκτή με την 127/2006 απόφαση. Κατά της αποφάσεως αυτής ο αντίδικος άσκησε την από 13/9/2006 έφεσή του, η οποία αφού αναβλήθηκε μία φορά λόγω εκλογών συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς την 6η Φεβρουαρίου 2009. Μετά οκτάμηνο περίπου, πληροφορήθηκα ότι δεν εξεδόθη η απόφαση. Απευθύνθηκα στην προϊσταμένη - πρόεδρο του Πρωτοδικείου και δικαιολόγησε την καθυστέρηση, διότι η εισηγήτρια πρωτοδίκης είχε μετατεθεί στην Κυπαρισσία. Σήμερα, περίπου δέκα μήνες από τη συζήτηση της εφέσεως και πέντε και πλέον έτη από την κατάθεση της αγωγής μου, είμαι ήδη συνταξιούχος μετά 49 έτη δικηγορίας, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποφανθεί για μια ασήμαντη απαίτηση.
Επειδή η περίπτωση που αναφέρω αποτελεί τον κανόνα στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, διερωτώμαι: Τι πρέπει να κάνει ο Ελληνας πολίτης, για τον οποίον κυρίως ενδιαφέρεται η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση; Να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΣΔΑ;
Πηγή Καθημερινή
6.12.09
Σημείωση δική μας
Μία από τις σημαντικότερες κωλυσιεργίες της εύρυθμης λειτουργίας της Πολιτείας μας αποτελούν οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω εάν έχει δίκιο ή άδικο ο κ. Αποστολίδης (όσον αφορά το αίτημα για το οποίο προσέφυγε στη δικαιοσύνη) αυτό που γνωρίζω όμως είναι πως πολλά δίκαια αιτήματα των πολιτών πολλές φορές παραγράφονται λόγω παρέλευσης του χρονικού περιθωρίου από το αίτημα. Και σε αυτό σίγουρα δεν φταίει ο κάθε πολίτης που προσφέυγει στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του. Μήπως ο νέος Πρωθυπουργός θα πρέπει να θέσει ως μία από τις top προτεραιότητες να διαλευκανθούν τα αίτια αυτών των πρωτοφανών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα?????
Τι φταίει άραγε????
2 σχόλια:
Φταιει κατα τη γνωμη μου το οτι ειναι μεγαλος ο ογκος της δουλειας τους, γιατι σαν λαος ειμαστε υπερβολικα δικομανεις.
Και φυσικα φταιει και το οτι οι νομοι τους δινουν το δικαιωμα να φτανουν οι υποθεσεις κοντα στην παραγραφη. Ας γινουν πιο σφιχτα τα χρονικα περιθωρια απονομης της δικαιοσυνης.
Και η δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια πολλων μεσα στο δικαστικο σωμα.
(για μενα ειναι πολυ απλα ορισμενα πραγματα, θα επρεπε για πληθος περιπτωσεων που ειναι συνηθισμενες να μη γινεται ακροατηριο και εφεσεις και κοντρα εφεσεις και αναιρεσεις κτλ κτλ).
Καλημερα.
@αντώνης
Ναι κι εγώ πιστέυω πως δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται εφέσεις ξανά και ξανά.
Ισως όμως θα έπρεπε να υπάρχει και μία δέσμευση πως μέσα σε ένα Χ χρονικό διάστημα υποχρεούνται να βγάλουν απόφαση. Και οι υποθέσεις θα έπρεπε να μοιράζονται δίκαια. Δεν μπορεί ο ένας δικαστικός να εξυπηρετεί 10 υποθέσεις σε ένα μήνα και όλοι οι υπόλοιποι καμία...
Πάντως έχω την αίσθηση πως εάν πρώτα δεν αλλάξουν οι χρόνοι διεκπεραίωσης στα Δικαστήρια και αν δεν απλουστευθούν οι διαδικασίες τίποτα δεν πρόκειται να πάει μπροστά σε αυτόν τον τόπο....
Καλημέρες πολλές
Δημοσίευση σχολίου