Ακούμε καθημερινά-γιατί έχει γίνει τηλεοπτικά διάσημος ο ειδικός γραμματέας του- για τα βαριά πρόστιμα που επιβάλλει ο ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις που παρανομούν κλέβοντας φόρους.
Η αυτονόητη ερώτηση είναι πόσα από αυτά τα πρόστιμα καταλήγουν στα Ταμεία του Δημοσίου.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά.
Από την Πρωτοχρονιά του 2009 μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2010, οι φορο-έλεγχοι οδήγησαν στη βεβαίωση προστίμων 1.046 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για απόκρυψη ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών κλπ). Το ποσό δεν αποτελεί μέρος από τα σχεδόν 20 δισ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ που συνολικά βεβαιώθηκαν προς είσπραξη εκείνη τη χρονιά...
Από το 1,048 δισ. πάντως που τελικώς βεβαιώθηκαν το 20009, το κράτος μπόρεσε να εισπράξει μέσα στη χρονιά μόλις τα 29,4 εκατ. ευρώ!!!! Την ίδια χρονιά διαγράφηκαν και δεν εισπράχτηκαν ποτέ τα 6,05 εκατ. ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι πως, όσο και αν αυξάνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται, στο...ταμείο δεν μπαίνουν ποτέ παρά μόλις 20 ή 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το 2008, επιβλήθηκαν πρόστιμα 897 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους. Εισπράχτηκαν τα 27 εκατομμύρια. Διαγράφηκαν τα 7 εκατομμύρια.
Το 2007, επιβλήθηκαν 707 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, εισπράχθηκαν 29,3 εκατομμύρια ενώ διαγράφηκαν τα 3 δισ. ευρώ.
Πηγή Ο Κόσμος του επενδυτή
22.1.2011
4 σχόλια:
To ερώτημα αυτό ειναι πολύ παλιό και το ειχα αναφέρει εδω και μία πενταετία περίπου σε μπλογκς, δεν θυμάμαι πού ακριβώς αλλα σίγουρα ειχα αυτη την απορία χωρίς να χρειαστεί να μου την πεί κάποια εφημερίδα ή ακόμα χειρότερα, η τηλεόραση.
Ηταν η εποχή της προηγούμενης και εντελώς ανίκανης κυβέρνησης.
Η σημερινή κυβέρνηση κάνει οτι μπορεί μα ούτε και αυτό ειναι αρκετό αφού πολλοί γλυτώνουν τα πρόστιμα χάρη σε νομικίστικά και λογιστικά κόλπα.
Κάτι που ο μικρο-οφειλέτης δεν μπορεί να κάνει, δηλ. να χρυσοπληρώσει νομικούς και λογιστάδες να του τα μαγειρέψουν όμορφα.
Και όσο αυτοί διαφεύγουν, τόσο θα την πληρώνουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και λοιποί.
ακόμα και για μέρος της ανεργίας φταίνε οι φοροφυγάδες αφού απασχολούσαν κόσμο σε επιχειρήσεις και μόλις βρήκαν τα σκούρα, απέλυσαν, πτώχευσαν κλπ.
Αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος είσπραξης οφειλών δεν γίνεται δουλειά. Φοροαστυνομία εδω και τώρα και ας τους πούν φασίστες.
Χρωστάς φίλε ;
Ελα δω, εσυ΄η γυναίκα σου, τα παιδιά σου κι όλο σου το σόϊ να δούμε τι περιουσία έχετε ; Ρίχτε τα !
* Δεν συνηθίζω να σχολιάζω θέσεις και απόψεις των ΜΜΕ, ειδικά απο φυλλάδες όπως η Καθημερινή και λοιπές. Εδω ομως βλέπω οτι ειναι απο οικονομική εφημερίδα κι εκτός αυτού αγαπητό dyosmaraki ήθελα μια ευκαιρία να πω τα δυό μου σέντς κι εγω σε ενα πολύ καυτό θέμα.
@tzonakos
Συμφωνούμε tzonax πως θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ακριβώς για όλους τους λόγους που αναφέρεις. Πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η μη είσπραξη των οφειλομένων εισφορών, φόρων κλπ
Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα πρέπει ανά περίπτωση να δούμε γιατί δεν εισπράττονται οι οφειλές : για παράδειγμα μία αιτία πιθανόν να είναι πως οι οικονομικές εφορίες ήταν ακέφαλες μέχρι πρότινος οπότε μπορει να μην έπαιρνε κανείς την ευθύνη. Αλλη αιτία μπορεί να είναι οι καθυστερήσεις από πλευράς του Δημοσίου στις οφειλές του προς άλλους φορείς. οπότε σου λέει για παράδειγμα η εταιρεία : Επέστρεψέ μου εσύ κύριε κράτος στην ώρα σου το ΦΠΑ που μου χρωστάς για να σου πληρώσω κι εγώ το ΦΠΑ που σου χρωστάω.Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω. Πάντως το αποτέλεσμα (όποιες και αν είναι οι αιτίες, είναι ίδιο : δεν αρκεί να βεβαιώνονται τα χρέη, θα πρέπει και να εισπράττονται, και κυρίως να ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ. Γιατί τους φόρους που δεν θα πληρώσουν κάποιοι καλούμαστε μετά εμείς οι υπόλοιποι να τους καταβάλλουμε. Και αυτό είναι άδικο, πολύ άδικο.
@tzonakos
Εχω κρατημένα πολλά άρθρα από οικονομικές εφημερίδες αλλά πολλές (όπως ο κόσμος του επενδυτή) δεν ανεβάζουν την εφημερίδα στο διαδίκτυο και πρεπει να τα πληκτρολογήσω, για αυτό επιλέγω τις άλλες που είναι ευκολότερες.
Να λες πολλά σεντς γιατί στόχω πει πως τη γνώμη σου πολύ τη σέβομαι
Δημοσίευση σχολίου