Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σε 2 μήνες μείωσαν κατά 7 δις την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ οι τράπεζες – Στόχος από τα 90 δις στα 60-62 δις στο τέλος του 2012

Νέα σημαντική μείωση σημείωσε η ρευστότητα που έχει αντλήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ καθώς από τα 97,7 εκατ ευρώ του Δεκεμβρίου του 2010 η ρευστότητα κατήλθε στα 90,44 δις ευρώ τον Φεβρουάριο δηλαδή πτώση 7,3 δις ευρώ.
Αντίστοιχα οι εγγυήσεις από τα 162,2 δις ευρώ υποχώρησαν τον Φεβρουάριο στα 144,5 δις ευρώ.

Δηλαδή περίπου 18 δις ευρώ λιγότερες εγγυήσεις.
Από τα πλέον αξιοσημείωτα είναι ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών μειώνεται γρήγορα περίπου 3,5 με 4 δις ευρώ το μήνα και αυτό σημαίνει κάτι
1)Ή ότι οι τράπεζες είχαν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα ρευστότητας για ώρα ανάγκης στην ΕΚΤ κοινώς είχαν πάρει ρευστότητα περισσότερη από αυτή που χρειάζονταν και τώρα που πιέστηκαν για να μειώσουν την εξάρτησης τους την επιστρέφουν με άνεση…
2)Ή ότι οι τράπεζες μετά την ασκηθείσα πίεση από την ΕΚΤ υποχρεώνονται να μειώσουν την ρευστότητα τους πιέζοντας τα επίπεδα ρευστότητα τους
3)Ή ότι οι τράπεζες έχουν βρει άλλο μηχανισμό παροχής ρευστότητας. Κάποιοι μιλούν για μερική ενεργοποίηση του ELA από την ΤτΕ αλλά κανείς δεν επιβεβαιώνει αυτή την φημολογία.

Με 8 τρόπους θα μειώσουν  κατά 30-32 δις ευρώ την ρευστότητα τους από την ΕΚΤ

«Αν η χώρα δεν χρεοκοπήσει ή συμβεί κάποια μοιραία εξέλιξη στην οικονομία οι ελληνικές τράπεζες θα είναι συνεπείς ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ κατά 30-32 δις ευρώ έως το τέλος του 2012» αναφέρει τραπεζική πηγή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες στα στοιχεία που πρόσφατα κατέθεσαν στην ΤτΕ στο πλαίσιο υποχρέωσης τους να καταθέσουν τρόπους μείωσης της εξάρτησης από την ΕΚΤ, δεν παραθέτουν ποσοτικούς και οικονομικούς στόχους, ωστόσο το www.bankingnews.gr ζήτησε από τις περισσότερες τράπεζες να θέσουν ένα στόχο έως το τέλος του 2012.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τράπεζες προκύπτει ότι αν δεν συμβεί κάτι μοιραίο στην οικονομία τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ κατά 30-32 δις ευρώ έως το τέλος του 2012 δηλαδή σε διάστημα 20 μηνών.
Για να επιτύχουν τους στόχους αυτούς οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν συνδυαστικά 8 εναλλακτικές λύσεις.
1)Άπαξ και τα κριτήρια παροχής νέων εγγυήσεων από το δημόσιο αλλά και η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ με βάση τις εγγυήσεις του δημοσίου έχουν καταστεί πολύ πιο αυστηρές, οι ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν κατά βάση να μην τις χρησιμοποιήσουν.
Οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ μειώθηκαν από τα 162 δις ευρώ στα 149,2 δις ευρώ δηλαδή μείωση περίπου 14 δις ευρώ.
Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα οι νέες εγγυήσεις δεν χρειάζονται.
Έτσι όπως έχει δομηθεί πλέον η ρευστότητα και οι ανάγκες των ισολογισμών νέες εγγυήσεις δεν χρειάζονται οι τράπεζες.
Ωστόσο αν χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα υφιστάμενες εγγυήσεις ώστε να υπάρξει ισορροπία.
Αν η κατάσταση στην οικονομία δεν εξελιχθεί ομαλά προφανώς και θα χρησιμοποιηθούν οι εγγυήσεις υποχρεωτικά αλλά σε αυτή την φάση με αρνητική πιστωτική επέκταση λένε οι τραπεζίτες ότι δεν θα χρειαστούν κατά βάση τις νέες εγγυήσεις των 30 δις ευρώ.
Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος αναφέρει χαρακτηριστικά «τα 30 δις ευρώ νέες εγγυήσεις δεν χρειάζονται αλλά αν χρησιμοποιηθούν οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας»
2)Να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους που φθάνουν τα 56 δις ευρώ στις 8 μεγαλύτερες ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μη  ανανέωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν το 2011 περίπου 7 δις και το 2012 περίπου 10 δις ευρώ
3)Στο στόχαστρο των τραπεζών φαίνεται ότι μπαίνουν και τα εταιρικά ομόλογα.
Εκτιμάται ότι δυνητικά θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν 4 δις ευρώ εταιρικών  ομολόγων.
Ειδικά οι τράπεζες που έχουν πάρει θέσεις σε εταιρικά ομόλογα ΗΠΑ, Ρωσίας αλλά και ευρωπαϊκών εταιριών εμφανίζουν καλές αποδόσεις και με βάση πληροφορίες εξετάζεται η πώληση τους αλλά και η ανεύρεση αγοραστών.
Με βάση τις αποδόσεις τους τα εταιρικά ομόλογα Αμερικής εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις ακολουθούν Ευρώπη Γερμανία και Μ. Βρετανία και έπεται η Ρωσία
4)Θα προχωρήσουν σε εκδόσεις repos όπως αυτή που πρόσφατα πραγματοποίησε η Eurobank 1 δις ευρώ.
Με βάση όλες τις ενδείξεις οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν repo συνολικά για το 2011 και 2012  περί τα  10 με 12  δις ευρώ.
5)Οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν και σε απομόχλευση των στοιχείων ενεργητικού τους με στόχο να αυξήσουν την διαθέσιμη ρευστότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει τέτοιες πρακτικές και στους ισολογισμούς χρήσης 2011 και 2012 θα είναι εντονότερο το φαινόμενο αυτό.
Οι τράπεζες λοιπόν θα καταστούν μικρότερες μέσα από αυτή την διαδικασία απομόχλευσης.
6)Μια λύση σοκ που έχει μάλιστα προτείνει η Τρόικα είναι να πωλήσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια αλλά και στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα απελευθερωνόταν περίπου 15 με 20 δις ευρώ ρευστότητα.
Ωστόσο το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ισχυρό.
Αν οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να πουλάνε τα Βαλκάνια ναρκοθετούν την μελλοντική τους πορεία καθώς η Ελλάδας για πολλά χρόνια θα είναι παγιδευμένη στην κρίση χρέους και τα Βαλκάνια θα αποτελούν την μόνη εναλλακτική πηγή εσόδων στο μέλλον…
7) Η Τρόικα έχει ζητήσει να μειώσουν δραστικά οι ελληνικές τράπεζες και τα κόστη τους.
Π.χ. να μειωθούν οι απολαβές των βασικών στελεχών περαιτέρω, να μειώσουν επίσης ανελαστικά κόστη να μειώσουν γενικά τις δαπάνες τους.
8) Ένα άλλο κεφάλαιο είναι τα ακίνητα. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα εκμεταλλεύονται οπότε δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές παρεμβάσεις.
Τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα όμως μπορεί να δώσουν ένα καλό κέρδος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά 7.500 ακίνητα αξίας 7,4 δις ευρώ.

Θα μειωθεί στα 62 δις ευρώ  η ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος του 2012;




Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζα
Ρευστότητα από ΕΚΤ
Αρχές Μαρτίου 2011
Ρευστότητα από ΕΚΤ τέλος 2012
Εθνική
18,6
12
Alpha
13,5
8
Eurobank
18
12-13
Πειραιώς
16
12-13
Κύπρου
2,8
1
Marfin
7
5
ATE
8,3
5
TT
2,5
1,5
Proton bank
1,2
0,600
Attica Bank
0,500
0,400
Λοιποί
2,1
1,5
Σύνολο
90,7
62



Πηγή : www.bankingnews.gr 
29.4.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis