Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

«Απελευθερώστε τα ακίνητα της Εκκλησίας για να φτιάξουμε φιλανθρωπικά ιδρύματα» - (Συμπεριλαμβάνονταν 150 στρέμματα στον Βαρνάβα)

Τη θέσπιση όρων δόμησης, την αλλαγή χρήσεων γης και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και για τις εκτάσεις όπου η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να ανεγείρει νοσοκομεία και ιδρύματα συζήτησαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε την έκδοση όρων δόμησης και την αλλαγής χρήσης γης για τα 150 στρέμματα γεωργικής έκτασης στον Βαρνάβα που δωρίστηκαν στην Εκκλησία. Στόχος του, όπως επεσήμανε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, είναι η κατασκευή στη συγκεκριμένη έκταση κέντρων για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και γηροκομείου. Ταυτόχρονα ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τον κ. Σουφλιά για τα ιδρύματα που θέλει να ανεγείρει σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως είναι το Κέντρο Φροντίδας Παιδιών με Νοητική Στέρηση, το Κέντρο για τα Αυτιστικά Παιδιά στο Μοσχάτο, το Κέντρο Επανένταξης των νέων που ήταν χρήστες ναρκωτικών και οι κατασκηνώσεις και οι ξενώνες νέων στην Πάρνηθα.

Ακόμη ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Α. Ζαμπέλη, ζήτησε την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τις εκτάσεις της Εκκλησίας που έχουν δεσμευθεί από δημάρχους και τα δικαστήρια με τελεσίδικες αποφάσεις τους έχουν αποφανθεί ότι ανήκουν στις υπηρεσίες της Συνόδου. Πρόκειται, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, για τα 40 στρέμματα που διαθέτει η Εκκλησία στη Βουλιαγμένη και έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Η Εκκλησία δικαιώθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου, συναντά όμως την αντίδραση του δήμου και το ΠΕΧΩΔΕ δεν εκδίδει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για να προχωρήσει η Εκκλησία στην αξιοποίηση της περιουσίας της. Ε πίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε στον κ. Σουφλιά την πρόθεση της Εκκλησίας να ανεγείρει στη Βάρη κτίρια στα οποία θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, που σήμερα φιλοξενείται σε ακίνητο της Μητρόπολης Αττικής. Και στις εκτάσεις της Βάρης χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις καθώς πρόκειται για μια έκταση η οποία κληροδοτήθηκε στην Εκκλησία από διαθήκη η οποία ορίζει συγκεκριμένες χρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό ήταν η καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών προκειμένου να προωθηθούν τα έργα και να αποφεύγονται τυχόν εμπλοκές. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μεταξύ των δύο πλευρών κατά το παρελθόν ήταν οι αποφάσεις του ΠΕΧΩΔΕ για την επέκταση του ρυθμιστικού σχεδίου σε περιοχές της Αττικής αλλά και των οδικών αξόνων της νέας Αττικής οδού που περνάνε ή θα βρίσκονται σε εκτάσεις της Εκκλησίας, όπως η περιοχή του Υμηττού. Οι εκτάσεις αυτές είναι χαρακτηρισμένες δασικές ή ημιδασικές και οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος επιδιώκουν την αξιοποίησή τους αλλά συναντούν την αντίδραση υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Σουφλιάς εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου. «Εχει φλόγα για προσφορά και κοινωνικό έργο. Αλλά η παραγωγή κοινωνικού έργου απαιτεί και πόρους και απαιτεί επίσης και τη συμπαράσταση στην Εκκλησία» είπε ο κ. Σουφλιάς και προσέθεσε: «Συζητήσαμε για το έργο του και δήλωσα στον Μακαριότατο ότι εμείς είμαστε στη διάθεσή του να τον βοηθήσουμε στο μεγάλο έργο που σκέπτεται να κάνει και να προσφέρει σε διάφορες αναξιοπαθούσες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού». Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία του με τον υπουργό. «Βρήκα άμεσα κατανόηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Πηγή Το Βήμα
20.8.09

Σχόλιο δικό μου :
Ανάμεσα στις εκτάσεις για τις οποίες ζητήθηκε αλλαγή χρήσης συμπεριλαμβάνονταν 150 στρέμματα γεωργικής έκτασης στον Βαρνάβα οι οποίες δωρήθηκαν στην Εκκλησία. Η συζήτηση με τον κ. Σουφλιά περί αλλαγής χρήσης της έκτασης στον Βαρνάβα έγινε την 19.8.09 και την 21.8.09 ξέσπασε η πυρκαγιά που κατέκαψε την Αττική. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Γραμματικό και επεκτάθηκε στον Βαρνάβα!!!!
Τι σύμπτωση.....αίτημα αλλαγής χρήσης και πυρκαγιές να πηγαίνουν πλάϊ πλάϊ.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis