Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Το ΣτΕ "πάγωσε" τις 36 κατοικίες (Στρατόπεδο Σακέτα/Βύρωνας/Υμηττός)

Οι καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Πεντέλη «πάγωσαν» την ανέγερση των 36 κατοικιών στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα, στον Υμηττό.

Με προσωρινή διαταγή του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρου του Γ' Τμήματος Διακοπών του ΣτΕ κ. Π. Φλώρου, έγινε δεκτή η αίτηση των 15 δημάρχων του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του προέδρου του και δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά.

Βασικός λόγος στη λήψη της απόφασης αυτής (καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Β' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα) ήταν η νωπή τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πεντέλη.

Οπως αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή του κ. Φλώρου, «οι εκτεταμένες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασών, καθώς και δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στην Αττική, καθιστούν πλέον αναγκαία τη διασφάλιση κάθε δασικής ή αναδασωτέας έκτασης, ιδιαίτερα στις προστατευτέες περιοχές της Αττικής, όπως είναι η περιοχή της Β' Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, εντός της οποίας βρίσκεται το στρατόπεδο Σακέτα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ανεγείρονται τα επίδικα δύο συγκροτήματα οικημάτων αγάμων - ολιγομελών οικογενειών».

Τα έργα ανέγερσης σταματούν έως την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής εργασιών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Η συζήτηση της αίτησης αυτής θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους δημάρχους και τους κατοίκους των περιοχών που είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην οικοπεδοποίηση εκτάσεων του Υμηττού.

«Είναι το πρώτο βήμα δικαίωσης στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, μια και τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και δη στην προστασία του Υμηττού αποτελούν διαρκές, καθημερινό στοίχημα για όλους μας. Η προστασία του Υμηττού είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε στα παιδιά μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί!», δήλωσε σχολιάζοντας την έκδοση της προσωρινής διαταγής ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ν. Χαρδαλιάς.

Την προηγούμενη Πέμπτη, το Β' Τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει αίτηση αναστολής των εργασιών ανέγερσης των κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα του Καρέα. Απαγόρευε μόνο τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών που γίνοταν εκτός στρατοπέδου. Οι δήμοι προσέβαλαν την απόφαση αυτή, προσκομίζοντας νέα στοιχεία, που σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πεντέλη έγιναν δεκτά από τον κ. Φλώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis