Η εικόνα της υπερβολικής προσφοράς ακινήτων και της ελάχιστης ζήτησης συνεχίζει τους τελευταίους μήνες να κυριαρχεί στην ελληνική κτηματαγορά. Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ισπανία και αλλού και ήταν προάγγελος της οικονομικής ύφεσης.
Είχε προηγηθεί ράλι τιμών- οι οποίες διπλασιάστηκαν στη χειρότερη περίπτωση- την τελευταία δεκαετία και, εξαιρουμένων των υποψηφίων αγοραστών που παρακολουθούσαν τις τιμές να απογειώνονται, όλοι οι άλλοι ήταν ευχαριστημένοι.
Καθώς το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, υπήρχε ένα κύμα ευφορίας ακόμη και στους μικροϊδιοκτήτες καθώς έβλεπαν την περιουσία τους να αποκτά ημέρα με την ημέρα πρωτόγνωρη αξία. Οι κατασκευαστές πουλούσαν διαμερίσματα από τα σχέδια σε τιμές που δεν είχαν φανταστεί, οι τράπεζες χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια ακόμη και... στους περαστικούς και το κράτος ανέβαζε χρόνο με τον χρόνο τις αντικειμενικές αξίες ακολουθώντας την κούρσα των τιμών και εισέπραττε φόρους από τις μεταβιβάσεις.
Η καθίζηση της ζήτησης, όμως, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές δυσκολίες, έχει όμως ως φυσικό επακόλουθο την καθοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και αλυσιδωτές επιπτώσεις στα σχετικά με τον κλάδο επαγγέλματα, με άμεσο τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών σε θέσεις εργασίας.
Αν και οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο υποδέχθηκαν αρχικά με ικανοποίηση τα μέτρα για την τόνωση της οικοδομής που έλαβε η κυβέρνηση, τελικώς αυτά δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν το κλίμα. Χιλιάδες κατοικίες αναζητούν αγοραστή αλλά καθώς είμαστε εν μέσω της κρίσης οι τράπεζες είναι πλέον αρκετά φειδωλές στις χορηγήσεις δανείων, ενώ από την άλλη οι αγοραστές, μη ξέροντας τι ξημερώνει, διστάζουν να προχωρήσουν σε αγορά, παρά τις όποιες προσφορές και εκπτώσεις κάνουν οι πωλητές.
Η εικόνα όμως της αγοράς είναι τραγική: τα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν περιορίσει τις εργασίες τους στην «τακτοποίηση» των ημιυπαιθρίων, οι δικηγόροι που ασχολούνταν με τις μεταβιβάσεις ακινήτων αναζητούν νέες δραστηριότητες, ενώ οι κατασκευαστές προσπαθούν να πουλήσουν τα αδιάθετα διαμερίσματα και ούτε σκέψη δεν κάνουν για ξεκίνημα νέων έργων.
Τα καταστήματα υλικών κατασκευής βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν πέσει κατακόρυφα εδώ και καιρό και τις υποχρεώσεις τους να διογκώνονται και έχουν ήδη ξεκινήσει απολύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στην οικοδομή κάνουν «διακοπές» διαρκείας... Είναι βαρύ τίμημα για όλους τους εμπλεκομένους με την οικοδομή κλάδους αλλά και την εθνική οικονομία καθώς η αγορά ακινήτων κατέχει εξέχουσα θέση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας. Ενα σημαντικότατο κομμάτι της οικονομίας έχει σταματήσει να συνεισφέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και το οικονομικό επιτελείο μάταια αναζητεί έσοδα για να κλείσει τις τρύπες.
Ολοι ελπίζουν ότι τα πράγματα ίσως βελτιωθούν από τον Σεπτέμβριο γιατί αλλιώς αναμένονται νέα μεγάλα «κανόνια» στην αγορά που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες.
Του
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
14.8.09
2 σχόλια:
Ενω ομως πολλά ακινητα ειναι απουλητα, οι τιμες ειτε δεν πεφτουν ειτε μειωνονται ελαχιστα.
Συγνωμη γι' αυτο που θα πω, αλλά με τετοιες τιμες να τους σαπισουν τα ακινητα σε ολους τους κατασκευαστες.
(για να μην πω τιποτα πιο βαρυ).
@Αντώνης
Αντέχουν ακόμη οι κατασκευαστές. Εχουν συνενοηθεί να μη ρίξουν τις τιμές. Οσοι από αυτούς έχουν τραπεζικό δανεισμό και δυσκολεύονται πωλούν τα ακίνητα σε κατασκευαστές πιο εύρωστους.
Αν πάντως δεν αντιστραφεί το κλίμα μάλλον από Χριστούγεννα και μετά βλέπω να έρχονται τα μεγάλα ζόρια...
Να πεις να πεις τους αξίζει...
Δημοσίευση σχολίου