Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί από τις 4 Ιουλίου του 2007 μετά την καταστρεπτική φωτιά στην Πάρνηθα, αλλά έμειναν στα αζήτητα. Προϋποθέτουν πολιτική βούληση απεμπλοκής από το καρκίνωμα του πελατειακού συστήματος, που οδηγεί στην πλήρη αναξιοπιστία και την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού ιστού. Ευελπιστούμε στην υπέρβαση κατεστημένων, αναχρονιστικών αντιλήψεων που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού ως κοινωνία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα ζητούν:
1) Να θεσπιστεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε όλα τα νομοσχέδια και τις κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το φυσικό περιβάλλον. Τίποτα να μην ψηφίζεται εάν δεν εγκρίνεται από το ΣτΕ.
2) Να ιδρυθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης του εθνικού πλούτου (δασών, αιγιαλού, ευαίσθητων οικοσυστημάτων).
3) Να μπορεί κάθε πολίτης να παρίσταται ως πολιτικός ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.
4) Να καταστεί εξαιρετικό μέτρο η εκτός σχεδίου δόμηση και να καταργηθούν οι περεκκλίσεις αρτιότητας κάτω των 4 στρεμμάτων.
5) Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες.
6) Να ιδρυθεί ενιαία υπηρεσία κατεδάφισης Αυθαιρέτων.
7) Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.
8) Να αυστηροποιηθούν οι ποινές για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για εμπρησμό δασών.
9) Να δημεύονται τα μέσα των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των ρυπογόνων επιχειρήσεων.
10) Να δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δεν νοείται τους αιγιαλούς να διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, τα δε δάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου