Στις αρχές του 1999 ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και μεταξύ άλλων του ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας για την καταγραφή της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, με στόχο την κατοχύρωση των τίτλων της και βέβαια στη συνέχεια την αξιοποίησή της. Λίγο αργότερα με επιστολή του ζητούσε αποχαρακτηρισμό «των ως δασικών αυθαιρέτως χαρακτηρισθέντων εκκλησιαστικών εκτάσεων» εφόσον όταν μια έκταση χαρακτηριστεί δασική σε όποιον και αν ανήκει απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Προχθές, Τετάρτη, δέκα χρόνια μετά, ο διάδοχός του, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και του έθεσε ένα παρεμφερές ζήτημα. Στον πυρήνα των αιτημάτων του βρίσκονταν και πάλι οράματα και σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μόνο που για να ευοδωθούν τα σχέδια της Εκκλησίας πρέπει τα ακίνητα που διαθέτει και άλλα που διεκδικεί να απαλλαγούν από συγκεκριμένα «βάρη». Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι τα χρήματα της Εκκλησίας να επιστρέφουν στον πάσχοντα άνθρωπο. Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε, και η ΔΙΣ αποδέχθηκε, τη δημιουργία πολλών ιδρυμάτων που με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους θα εξυπηρετούν ποικίλες κοινωνικές ανάγκες. Στέγες φροντίδας ηλικιωμένων κατακοίτων, καρκινοπαθών, κοινωνικής επανένταξης νέων απεξαρτημένων, αυτιστικών παιδιών είναι μερικά μόνο από τα έργα που έχει εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος και καθυστερούν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και της μη έκδοσης των απαραίτητων διοικητικών αποφάσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη χρήση των εκκλησιαστικών ακινήτων που είχαν δεσμευτεί π.χ. από ΟΤΑ, και με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις η Εκκλησιαστική διοίκηση δικαιώθηκε και τα περιουσιακά της στοιχεία «αποδεσμεύτηκαν».
Ο κ. Σουφλιάς διέκρινε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τη φλόγα προσφοράς του Αρχιεπισκόπου και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο έργο που προτίθεται να κάνει. «Η συνάντηση πήγε καλά. Ποτέ δεν έχουμε φύγει δυσαρεστημένοι από συνάντηση με υπουργό. Ομως, τελικά δεν γίνεται τίποτα», σχολίασε συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου.
Τα βασικά αιτήματα που συζητήθηκαν συνδέονται με την αξιοποίηση εκκλησιαστικών ακινήτων στο Κολωνάκι, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Βουλιαγμένη και την Κοινότητα Βαρνάβα Αττικής.
Του Νικου Παπαχρηστου
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
21.8.09
Το αίτημα που συνδέεται άμεσα με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή της Κοινότητας Βαρνάβα όπου η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι κάτοχος δύο όμορων αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων. Η έκταση περιήλθε στην κατοχή της Αρχιεπισκοπής, πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από δωρεά των μελών του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σωματείου «Ο Απόστολος Κλεόπας». Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύμβαση δωρεάς, που υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του Σωματείου, προβλέπεται ρητώς ότι η συγκεκριμένη έκταση παραχωρείται «για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της». Ο κ. Ιερώνυμος έχει ανακοινώσει πως εκεί θα ανεγερθούν Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κατάκοιτων καθώς επίσης θα λειτουργήσουν και παιδικές κατασκηνώσεις. Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτική και για να οικοδομηθεί θα πρέπει να αλλάξει η χρήση της, αφού βεβαίως πρώτα το ΥΠΕΧΩΔΕ την εντάξει στο Σχέδιο Πόλης. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε αλλαγή χρήσης γης από αγροτική σε οικοδομήσιμη αφού η περιοχή είναι εκτός σχεδίου. Είναι προφανές ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προτίθεται να κτίσει αυθαίρετα. Κατά συνέπεια οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να διευκολύνουν την Εκκλησία με τη λήψη σχετικών αποφάσεων και ακολούθως να ρυθμιστεί το ζήτημα της χρήσης γης» αναφέρουν συνοδικοί παράγοντες. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου η Εκκλησία θα διαθέσει τουλάχιστον το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά για την ανέγερση των ιδρυμάτων που σχεδιάζει θα δαπανήσει, από δικούς της πόρους, σχεδόν 10 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ21.8.09
=================================================================
Η αξιοποίηση του οικοπέδου των 11 στρεμμάτων στο Κολωνάκι, που περικλείεται από τις οδούς Δεινοκράτους, Ιατρίδη και Σουηδίας βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης της εκκλησιαστικής διοίκησης με περιοίκους και εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων. Αιτία ήταν τα σχέδια της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), που ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος, για την ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 750 κλινών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας σε κλίνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τελικά τα σχέδια ναυάγησαν λόγω των αντιδράσεων. Αν και τα πρόσωπα άλλαξαν οι διαθέσεις της εκκλησιαστικής διοίκησης για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου δεν εγκαταλείφθηκαν. Τώρα τα νέα σχέδια της ΕΚΥΟ περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ήπιων εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής». Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΥΟ δεν επιθυμεί να μην κηρυχθούν διατηρητέα τα κτίρια του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου Αθηνών που βρίσκονται εντός του οικοπέδου. Ωστόσο σχεδιάζει να ανακαινίσει τουλάχιστον τα δύο μεγαλύτερα από αυτά -τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση- και να τα παραχωρήσει στην Ενωση Συντακτών για τη στέγαση του Μουσείου και Αρχείου της. Για τον υπόλοιπο χώρο υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων, να κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης αλλά και υψηλών προδιαγραφών συγκρότημα κατοικιών. «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει ήπιες χρήσεις. Το πιθανότερο είναι να κατασκευαστεί το υπόγειο πάρκινγκ, γιατί το έχει ανάγκη και η περιοχή ενώ εξετάζονται κατά πόσο προσοδοφόρα είναι η επιλογή ανέγερσης συγκροτήματος κατοικιών», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος της Συνόδου.
Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
21.8.09
=================================================================
Ενα από τα αστικά ακίνητα «φιλέτα» που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, και λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Από το 2004 το Διοικητικό Πρωτοδικείο έχει διατάξει το Δημόσιο να άρει το ρυμοτομικό βάρος - είναι χαρακτηρισμένος «χώρος πρασίνου». Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, καθυστερεί -«αρνείται» υποστηρίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι- να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ο Δήμος Αθηναίων επιθυμεί να απαλλοτριώσει το εν λόγω ακίνητο, αλλά δεν διαθέτει το χρηματικό ποσό που απαιτείται, το οποίο, σύμφωνα με αρχική εκτίμηση στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεπερνάει τα 7 εκατ. ευρώ. «Και μέχρι ο δήμος να βρει τα χρήματα, η πολιτεία κάνει πως δεν ακούει τη δικαιοσύνη και δεν εκδίδει το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα ώστε η ΕΚΥΟ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας της» σχολιάζει το ίδιο στέλεχος της Συνόδου. Το οικόπεδο είναι περίπου 3 στρέμματα και σχεδιάζεται η ανέγερση κτιρίου πολυτελών γραφείων και υπόγειου χώρου στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Και όμως μόλις λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται το γήπεδο του ΠΑΟ, το οποίο προορίζεται να δώσει τη θέση του στο πράσινο» υποστηρίζουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής και συνεχίζουν: «Οπότε ας αφήσουν την Εκκλησία να δημιουργήσει σε ό,τι της απέμεινε τις κατάλληλες υποδομές οι οποίες θα στηρίξουν οικονομικά τα νέα φιλανθρωπικά της ιδρύματα». Υπενθυμίζουν δε ότι σε εκτάσεις της Εκκλησίας ανεγέρθησαν τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Ναυτικό, Σωτηρία, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Ασκληπιείο Βούλας αλλά και η Ακαδημία Αθηνών κ.ά.
Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
21.8.09
===================================================================
Χιλιάδες στρέμματα γης περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην Αττική, η Μονή Ασωμάτων Πετράκη οφείλει πολλά σε μια σουλτάνα. Η Μιχριζάχ ήταν σύζυγος του Μουσταφά Γ΄ και μητέρα του διαδόχου του, Σελίμ Γ΄, γνωστού για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές του. Με καταγωγή από τη Γένοβα, η Αγνή, όπως ήταν το χριστιανικό βαφτιστικό όνομά της, στα 20 χρόνια που ήταν πρώτη κυρία της Αυτοκρατορίας (1789-1805) έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χριστιανικά ιδρύματα. Ετσι όταν το 1795 ο ηγούμενος της Αθηναϊκής Μονής, μοναχός και ιατρός Διονύσιος Πετράκης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη πέτυχε να κερδίσει την εύνοιά της. Μεγάλες εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο και στα παράλια της Αττικής δωρήθηκαν στην Μονή ενώ λίγα χρόνια αργότερα, με νέα παρέμβασή της, ο γιος της σουλτάνος Σελίμ ανακήρυξε το Μοναστήρι σε Βακούφι. Ως αποτέλεσμα η ακίνητη περιουσία της Μονής να χαρακτηριστεί αναπαλλοτρίωτη.
«Απομεινάρια» αυτής της προστατευόμενης τεράστιας περιουσίας είναι εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, τη Βάρη και άλλες περιοχές της Αττικής. Το ενδιαφέρον της ΕΚΥΟ εστιάζεται στην αξιοποίηση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 200 στρεμμάτων. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις στελεχών της Ιεράς Συνόδου η αξία των οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στην λίμνη της Βουλιαγμένης και το Καβούρι, ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση του Δήμου Βουλιαγμένης να «δεσμεύσει» τα ακίνητα αυτά για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και την κάλυψη δημοτικών αναγκών οδήγησε την ΕΚΥΟ, επί Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου, να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. «Υπάρχουν 8 ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις για την αποδέσμευση των εκκλησιαστικών ακινήτων της Βουλιαγμένης ενώ εκκρεμεί η οριστική έκδοση αποφάσεων ισάριθμων προσφυγών της Εκκλησίας» αναφέρει στην «Κ» συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου. «Η περιουσία της Εκκλησίας είναι όμηρος κάθε Δήμου που θα αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει για δικές του ανάγκες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών διαταγμάτων», προσθέτει.
Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ21.8.09
==================================================================
Του Αντωνιου Γ. Ζαμπελη*
Στην πλειάδα των δημοσιευμάτων των σχετικών με την εκκλησιαστική περιουσία διαφαίνεται η τάση να εμφανιστεί η Εκκλησία της Ελλάδος ως κατέχουσα τεράστια ακίνητη περιουσία, την οποία ίσως νέμονται κάποιοι επιτήδειοι πού έχουν στενούς δεσμούς με την εκάστοτε διοίκηση των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Αυτή η πεποίθηση ίσως να είχε κάποια ψήγματα αληθείας στο παρελθόν, κυρίως όμως οφειλόταν στην άγνοια των διαχειριστών της οι οποίοι δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο.
Η Εκκλησία υπέστη γενναίες αφαιμάξεις από την ελληνική Πολιτεία κατά τα έτη 1833, 1860, 1922, 1932 και 1952, καθώς κάθε φορά της αφαιρούνταν με διάφορες προφάσεις τα 4/5 της εναπομείνουσας ακίνητης περιουσίας της, χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα. Ταυτόχρονα προέβη σε μεγάλες δωρεές γης για την κατασκευή κοινωφελών ιδρυμάτων (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Γεννηματά, ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, Σχολή Ευελπίδων κ. λπ.). Σήμερα έχει απομείνει με έναν ικανό αριθμό ακινήτων, λίγων αστικών, περισσότερων αγροτικών και πολλών δασικών. Το παράδοξο όμως είναι ότι επί των ακινήτων αυτών που έχουν απομείνει υφίσταται πλειάδα βαρών, κυρίως ρυμοτομικών, που καθιστούν αυτή τη στιγμή σχεδόν αδύνατη την αξιοποίησή τους. Δηλαδή, στα μεν αστικά ακίνητα που βρίσκονται κυρίως εντός των γεωγραφικών ορίων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι δημοτικές Αρχές πιέζουν την Πολιτεία να μην εκδώσει τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα και τις αντίστοιχες πολεοδομικές άδειες ώστε να μπορέσει η Εκκλησία να τα αξιοποιήσει προς όφελος της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας. Σ’ αυτήν την πίεση συντείνουν και οι οργανωμένες αντιδράσεις συγκεκριμένων συμφερόντων. Ετσι, έχουμε φτάσει στο σημείο η Εκκλησία της Ελλάδος «με την τεράστια περιουσία στα χαρτιά» να μην μπορεί να αξιοποιήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από την αστική ακίνητη περιουσία της.
Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει δημόσια δηλώσει ότι έχει ένα όραμα, την ανακούφιση της κοινωνίας που δοκιμάζεται. Ο λόγος της Εκκλησίας είναι μεν παρηγορητικός, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα με έργα ουσίας. Η Πολιτεία, κάτω από τα τεράστια δημοσιονομικά της προβλήματα και μην έχοντας να διαθέσει πόρους για την εκτέλεση τέτοιων έργων, πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να προχωρήσει στην εκτέλεση και λειτουργία αυτών των κοινωφελών ιδρυμάτων. Πρέπει λοιπόν άμεσα να «απελευθερωθεί» η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας με δραστικά μέτρα από την Πολιτεία, αφήνοντας στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα.
* Γενικός διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Ακίνητης Περιουσίας.
Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
21.8.09
==================================================================
Του Βαγγελη Λυρουδια*
Αν αγνοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους περιήλθε στα χέρια της Εκκλησίας η περιουσία της, θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε σε στιγμές οικονομικής δυσπραγίας. Μεγάλα κομμάτια της τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας δόθηκαν, λ. χ., για την αποκατάσταση των προσφύγων, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Στη σημερινή εποχή, βέβαια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Εκκλησία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, πολιτεύεται και ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Εφόσον η υποστήριξη που ζητάει σήμερα η Εκκλησία από την Πολιτεία βρίσκεται στην προοπτική της οικονομικής της αυτοτέλειας και βοηθά στον χωρισμό κράτους - Εκκλησίας, τότε δεν θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι. Βέβαια, η Εκκλησία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν ζητάει παρεκκλίσεις. Τα ειδικά καθεστώτα που απολάμβανε στο παρελθόν δεν προσιδιάζουν με τις αρχές της χριστιανικής πίστης. Η Εκκλησία θα πρέπει να υποδιπλασιάζει τις απαιτήσεις της σε σχέση με αυτές των απλών πολιτών.
Με άλλα λόγια, η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από την Εκκλησία μας θα πρέπει να είναι μετριοπαθής, όπως αρμόζει στην ορθόδοξη πίστη, και όχι να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση οικονομικής δύναμης, όπως πράττει το Βατικανό.
* Πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων.
Πηγή Καθημερινή
21.8.09
=================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου