Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

"Εθνικοί δρυμοί όλοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής"

«Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, πρέπει να λαμβάνονται από την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, με ενδεχόμενη υπαγωγή της Δασικής στην Πυροσβεστική».

Αυτό υποστηρίζει ο Νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, προτείνοντας ταυτόχρονα όλοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής να χαρακτηριστούν Εθνικοί Δρυμοί, ώστε να αφαιρεθεί από τους επίδοξους εμπρηστές-οικοπεδοφάγους το κίνητρο της οικοπεδοποίησης.

Ο κ. Σγουρός προτείνει επίσης ένα νέο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο θα καθορίζει τις χρήσεις γης στην Αττική και την απόσυρση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό.

«Ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε ο νομάρχης, ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο κοινοτάρχης γνωρίζουν να σβήνουν φωτιές, άρα δεν μπορούν να έχουν κανέναν ρόλο συντονιστή (όπως τους δίνει ο νόμος 3013/2002), γιατί απλώς δεν ξέρουν να σβήνουν φωτιές. Ο συντονισμός και η ευθύνη της πυρόσβεσης πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική», υποστηρίζει ο νομάρχης Αθηνών, ζητώντας να κατεδαφίζονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα δάση, χωρίς καμιά δικαστική απόφαση.

Ο κ. Σγουρός εκτιμά ότι «στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας εμείς πηγαίνουμε με τον αραμπά».

Προτείνει λοιπόν εν προκειμένω τους καλοκαιρινούς μήνες να νοικιάζει η κυβέρνηση δορυφόρο, ώστε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να λαμβάνει αμέσως την πληροφορία, για οποιαδήποτε φωτιά στον ελλαδικό χώρο.

Οσον αφορά την καταστολή των πυρκαγιών, αντί της αυτογελοιοποίησης του ενός ή του άλλου υπουργού, πότε με τον «στρατηγό άνεμο» και πότε με «τα ψηλά πεύκα που δυναμώνουν τη φωτιά», ο νομάρχης Αθηνών θεωρεί ότι προτιμότερο είναι να αγοραστούν C-130 μετασκευασμένα σε πυροσβεστικά, τα οποία μπορούν μέρα και νύχτα (ακόμη και με ανέμους εντάσεως 10 Μποφόρ), να κάνουν πυρόσβεση.

Τέλος ο κ. Σγουρός προτείνει την κατάργηση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, υποστηρίζοντας ότι «οι νομαρχίες δεν θα πρέπει να έχουν κανέναν ρόλο, ούτε σε προληπτικό ούτε σε κατασταλτικό επίπεδο και να εμπλέκονται στις φωτιές αλλά απλώς να συνδράμουν οικονομικά τους δασικούς δήμους, για τη δημιουργία αντιπυρικών συστημάτων εντός των οικιστικών ιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis