Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Μητροπολιτικό πάρκο, αλλά και τσιμέντο στον Υμηττό

Ατολμη, εφόσον δεν αντιμετωπίζει δραστικά τα σημαντικά προβλήματα του Υμηττού και έντονα «αναπτυξιακή», εφόσον επιτρέπει να χωροθετηθούν από ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια έως υπόγεια γκαράζ και αναψυκτήρια είναι η τελική πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό. Το υπουργείο δεν ενέδωσε στις πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και δήμων, που ζητούσαν την ανακήρυξη του Υμηττού σε «εθνικό πάρκο», αλλά προτίμησε τον σαφώς ηπιότερο χαρακτηρισμό του σε «πάρκο». Στα θετικά της τελικής πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ καταγράφεται η αύξηση των ορίων της ζώνης απόλυτης προστασίας και η θέσπιση του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο κατατέθηκε για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το νέο σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει το Προεδρικό Διάταγμα του 1978, το οποίο παρά τις καλές του προθέσεις δεν κατόρθωσε να ανακόψει τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση στο βουνό. Κι αυτό γιατί έδινε περιθώρια δόμησης (για αναψυκτήρια ή άλλες κοινωφελείς χρήσεις) που τελικά, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ελέγχων από τις πολεοδομίες Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την ανέγερση πολυτελών βιλών, ακόμα και ολόκληρων οικισμών.

Στην ίδια εκ των πραγμάτων φιλοσοφία παραμένει και το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Στα θετικά του στοιχεία το γεγονός ότι αυξάνει κατά 15.800 στρέμματα την Α ζώνη απόλυτης προστασίας (91.600 στρ., έναντι 75.794 στρ.) έναντι της Β ζώνης, ενώ ιδρύει ένα πάρκο κεραιών 103 στρ. (ζώνη Ε1), στο οποίο θα πρέπει να οργανωθεί το σημερινό... δάσος κεραιών (χωρίς ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα). Και θεσπίζει για πρώτη φορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ζώνη Β4), οι ακριβείς ρυθμίσεις του οποίου θα καθοριστούν αργότερα (επίσης χωρίς να ορίζεται χρονοδιάγραμμα) με νέο διάταγμα. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία αναφορών στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, οι οποίες όμως αποτυπώνονται στον χάρτη που συνοδεύει το νομοθέτημα.

Οι υπόλοιπες αλλαγές σε σχέση με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα είναι ήσσονος σημασίας: η παλαιά Β ζώνη, που καλύπτει την περιοχή περιμετρικά του Υμηττού, χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες:

- Τη ζώνη Β3, που διατηρεί όλες τις χρήσεις του προηγούμενου Διατάγματος ως υποδοχέας «κοινωφελών λειτουργιών», δηλαδή νέων εκπαιδευτηρίων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, πολιτιστικών χώρων, αθλητικών κέντρων κ.λπ. (αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίως στην ανατολική πλευρά του Υμηττού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους για νέα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ιδιωτικά σχολεία). Για τα νοσοκομεία και τα εκπαιδευτήρια δίνεται συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%.

- Τη ζώνη Β2, στην οποία επιτρέπονται όλα τα προηγούμενα εκτός από αναψυκτήρια (με αρτιότητα 20 στρ.).

- Και τη ζώνη Β1, στην οποία επιτρέπονται μόνο μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις (έως 100 τ.μ.), αλλά με την ελάχιστη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων.

Το νέο Διάταγμα ικανοποιεί εν μέρει ορισμένες από τις διεκδικήσεις των δήμων στον Υμηττό: τους παρέχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των 4 νέων αναψυκτηρίων που θα ιδρυθούν στην Α ζώνη απόλυτης προστασίας, ενώ αποπειράται και πάλι να νομιμοποιήσει τα νεκροταφεία που έχουν επεκταθεί (προσπάθεια που το 1998 είχε απορρίψει το ΣτΕ), συνολικής έκτασης 332 στρεμμάτων.

Στα «ψιλά» του Διατάγματος (αποτυπώνεται στον χάρτη, αλλά δεν αναφέρεται στο κείμενο του Διατάγματος) είναι η νέα απόπειρα του ΥΠΕΧΩΔΕ να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της ΔΕΗ και να εξαιρεθούν από τη Β ζώνη (και να νομιμοποιηθούν) έκταση 10 στρ. με πολυκατοικίες στην Αγία Παρασκευή, καθώς και παράνομες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, σε έκταση 290 στρεμμάτων. Και οι τρεις απόπειρες έχουν στο παρελθόν απορριφθεί από το ΣτΕ. Προωθείται επίσης η δημιουργία υπόγειων γκαράζ στο πάρκο Γουδή. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλες οι (νόμιμες) σημερινές χρήσεις στον Υμηττό διατηρούνται, ακόμα κι αν συγκρούονται με τα όσα ορίζει το νέο Διάταγμα, ενώ παραμένουν σε ισχύ όλες οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με το προηγούμενο καθεστώς...

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του ΥΠΕΧΩΔΕ να επικαιροποιήσει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Η προηγούμενη ανακόπηκε από το ΣτΕ το 1998 καθώς τότε επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθούν πολλές περιοχές με αυθαίρετα.

Οι κατοικίες θα ανεγερθούν στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα

Τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή 36 κατοικιών αξιωματικών του στρατού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα στον Υμηττό, επιτρέπει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση με την οποία ο Σύνδεσμος ζητούσε την ακύρωση και την προσωρινή άρση των εργασιών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του β΄ τμήματος διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήρης Ρίζος έκρινε ότι επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων εντός της στρατιωτικής μονάδας και απαγορεύεται μόνο εκτός αυτής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχάλης Δεκλερής έκανε λόγο για εσφαλμένη απόφαση ενώ, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές. Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Νίκο Ορνεράκη. Τη διενέργεια της έρευνας διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Του Γιωργου Λιαλιου


ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.8.09


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis