Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Απαγορεύεται η δόμηση στον Υμηττό

Oποιος πρόλαβε έχτισε στον Υμηττό. Στο εξής το 80% του βουνού χαρακτηρίζεται περιοχή απολύτου προστασίας ως πάρκο ΝΑΤURΑ, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση. Στη ζώνη αυτή επιτρέπεται να δημιουργηθούν μόνο πέντε νέα δημοτικά αναψυκτήρια στις πύλες εισόδου του πάρκου ΝΑΤURΑ μεγέθους ως 100 τ.μ. Οι διάσπαρτες ως σήμερα κεραίες στην κορυφογραμμή του Υμηττού συγκεντρώνονται σε πάρκο κεραιών έκτασης 103 στρεμμάτων. Τα λατομεία που βρίσκονται μέσα στη ζώνη προστασίας πρέπει να διακόψουν τις εργασίες τους εντός έξι μηνών. Το Πάρκο Γουδή διασφαλίζεται.

Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων το τελικό κείμενο του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, όπως διαμορφώθηκε μετά τη διαβούλευση με τους φορείς, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς.

Στις υπόλοιπες ζώνες του Υμηττού, εκτός της περιοχής ΝΑΤURΑ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 τού ΠΔ, οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ως τη δημοσίευση του παρόντος ΠΔ εκτελούνται. Οικοδομικές άδειες εν ισχύι αναθεωρούνται άπαξ, χωρίς αύξηση της κάλυψης, του συντελεστή δόμησης και του όγκου τους. Εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και αθλητισμού για τις οποίες έχει εκδοθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος ΠΔ άδεια χωροθέτησής τους υλοποιούνται υπό προϋποθέσεις.

Τ ο νέο ΠΔ για τον Υμηττό έρχεται να αντικαταστήσει το υπάρχον ΠΔ του 1978 με στόχο να αναβαθμιστεί το καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς. Συγκεκριμένα με το νέο ΠΔ:

Η Α΄ Ζώνη (πυρήνας προστασίας ορεινού όγκου) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται σε περιοχή απολύτου προστασίας με χαρακτηριστικά πάρκου ΝΑΤURΑ. Ονομάζεται «Πάρκο της Φύσης (ΝΑΤURΑ) και Ιστορικών Μνημείων». Η έκταση της Α΄ Ζώνης απολύτου προστασίας γίνεται πλέον 91.600 στρέμματα καθώς αυξάνεται κατά 15.800 στρέμματα, δηλαδή αντιστοιχεί σε ποσοστό περί που 80% επί του συνόλου του ορεινού όγκου. Με το υφιστάμενο καθεστώς είναι 75.794

στρέμματα ή ποσοστό 65% του συνόλου. Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε δόμηση.

Στις προστατευόμενες περιοχές του Υμηττού προστίθενται άλλα 805 στρέμματα δασικών εκτάσεων στην περιοχή Δ. Παπάγου (ΑΟΟΑ) και Δ. Χολαργού (Κορακοβούνι), όπου δύνανται (στα μη δασικά τμήματα και με την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας) να γίνουν μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με πολιτιστικές και αναψυχής. Επίσης στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή προστίθενται άλλα 643 στρέμματα.

Ως σήμερα επιτρέπεται να δημιουργηθούν αναψυκτήρια οπουδήποτεστη Ζώνη Α΄ και με μέγεθος 150 τ.μ. Τώρα χωροθετούνται μόνο πέντε νέα δημοτικά αναψυκτήρια στις πύλες εισόδου του πάρκου Νatura, μεγέθους ως 100 τ.μ., στις περιοχές: Προφήτης Ηλίας στο Κορωπί, Παλιό Λατομείο Βάρης, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου.

Σ την εναπομένουσα περιφερειακή ζώνη του ορεινού όγκου έκτασης 24.900 στρεμμάτων ή ποσοστό περίπου 20%, που περιλαμβάνεται στη Β΄ Ζώνη προστασίας, μπορούν να αναπτυχθούν οι εξής δραστηριότητες:

* Παραμένουν υπό το καθεστώς της υφιστάμενης ζώνης προστασίας μικροί θύλακοι όπου υπάρχουν κοινωφελείς δραστηριότητες (εκπαιδευτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη δυτική πλευρά του Υμηττού), ιδρύματα με ίδιο καθεστώς (όπως ο Δημόκριτος, το ΕΘΙΑΓΕ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η Πολυτεχνειούπολη και σημαντικό τμήμα της Πανεπιστημιούπολης, η Σχολή Ευελπίδων κτλ.).

* Για τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή που αυξάνεται κατά 643 στρέμματα (συνολική έκταση 3.650

στρέμματα) καθορίζεται το Γενικό Πλαίσιο Αρχών και Κατευθύνσεων, που θα εξειδικευθούν με ειδικό προεδρικό διάταγμα.

* Στις νότιες και ανατολικές υπώρειες του ορεινού όγκου και σε γεωργικές εκτάσεις (εκτός του ορίου της περιοχής ΝΑΤURΑ) δύνανται να χωροθετηθούν κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Συνεχίζονται οι εργασίες στο Στρατόπεδο Σακέτα
Και με την άδεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή οικισμού εντός του Στρατοπέδου Σακέτα. Το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δέχεται εν μέρει την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) απαγορεύοντας κάθε εργασία μόνο εκτός του περιγράμματος του εν λόγω στρατοπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας. Η διαταγή αυτή, όπως επισημαίνει στο έγγραφο ο πρόεδρος του Β΄ Τμήματος Διακοπών του ΣτΕ κ. Σωτήριος Αλ. Ρίζος, ισχύει ώσπου να εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της σχετικής αιτήσεως που έχει υποβάλει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου χαρακτηρίζεται από τον δήμαρχο Βύρωνα και πρόεδρο του ΣΠΑΥ κ. Ν. Χαρδαλιά «χωρίς λογική», ενώ ο σύνδεσμος θα προσφύγει και πάλι στο ΣτΕ ζητώντας την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς και την έκδοση νέας προσωρινής διαταγής που θα απαγορεύει τις οικοδομικές εργασίες και εντός του χώρου του στρατοπέδου.

Της Βάσως Χαραλαμπίδου

Πηγή Το Βήμα
21.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis