Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Τα βάσανα της υγείας

Να ήταν άραγε μόνο η γρίπη των χοίρων; Δυστυχώς πολλά δεινά περιμένουν κάθε άνθρωπο που αισθάνεται καλά και δεν εμφανίζει συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Ομως ο κάθε πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες ερεθίσματα τα οποία τον κάνουν να πιστεύει ότι παρότι νιώθει πολύ καλά, όμως στην πραγματικότητα είναι άρρωστος. Μια παραμορφωμένη άποψη γύρω από το τι είναι τελικά πρόληψη τρομοκρατεί καθημερινά την πλειοψηφία των πολιτών μέσω των ΜΜΕ και τους οδηγεί αναπόφευκτα σε μυριάδες ιατρικές εξετάσεις.

Μέσα στο χρόνο υπάρχει για παράδειγμα η ημέρα του ρευματολόγου, η ημέρα του οφθαλμιάτρου, η ημέρα της οστεοπόρωσης, η ημέρα της μαστογραφίας, η ημέρα της υπνικής άπνοιας κλπ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης ημέρας προσφέρονται σε δημόσιους χώρους -με τη μορφή λαϊκών εξεταστηρίων- όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την πιθανή διάγνωση της εκάστοτε ασθένειας, κάποιες από αυτές δωρεάν. Επιπλέον οι περισσότερες «ημέρες πρόληψης» οργανώνονται από τις αντίστοιχες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και διαφημίζονται στα ΜΜΕ.

Είναι μάλιστα αξιοπερίεργο ότι παρά τις διαφωνίες και οδηγίες όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας οι διαφημίσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών βαίνουν αυξανόμενες και έχουν κατακλύσει όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και μη.

Σε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες και τον καθημερινό πανικό για λόγους υγείας προέκυψε πρόσφατα ότι για να γράψει κάποιος το παιδάκι του στο δημοτικό σχολείο χρειάζεται τρία πλέον πιστοποιητικά υγείας: από οφθαλμίατρο, από οδοντίατρο και τελευταία προστέθηκε ο καρδιολόγος. Τέλος πάντων στο δημοτικό θα γραφτούν τα παιδάκια μας και όχι σε μονάδες καταδρομέων! Αυτή η παράνοια των εξειδικευμένων βεβαιώσεων υγείας για εγγραφή στην υποχρεωτική εκπαίδευση δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα και επί της ουσίας παρακάμπτει τον ουσιαστικό ρόλο του παιδιάτρου, ο οποίος είναι κυρίως ο γιατρός που θα πρέπει -εφόσον κρίνει απαραίτητο- να παραπέμψει ένα παιδί σε άλλον ειδικό. Δεν γνωρίζω ποιες επιτροπές σοφών αποφασίζουν και με ποια κριτήρια τι είδους ιατρικές βεβαιώσεις χρειάζεται ένα παιδάκι για να γραφτεί στο σχολείο· άραγε έχουν ερωτηθεί οι αντίστοιχες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες ή απλά κάποιος προϊστάμενος υπουργείου αποφασίζει να βασανίσει τον κόσμο με «ακόμη ένα χαρτάκι» σύμφωνα με όσα «κάποιοι δικοί μας» τού σφυρίζουν στο αυτί.

Είναι βέβαιο ότι η πληθώρα επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τον πληθυσμό αυτής της χώρας δημιουργεί τεχνητές ανάγκες ζήτησης και μεταβάλλει -μέσω του τρόμου- τους υγιείς σε ασθενείς. Είναι ακόμη πιθανό ότι και η υψηλή ποσοστιαία παρουσία γιατρών (όπως και δικηγόρων) στην ελληνική βουλή επιδρά σε αποφάσεις και νομοθετήματα που αφορούν την αλόγιστη παροχή πολλών υπηρεσιών υγείας. Εχει και παγκόσμια αποδειχθεί ότι η υπέρβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αφενός δεν βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης αφετέρου αυξάνει σημαντικά τις ιατρογενείς επιπλοκές.

*Του Θαναση Δριτσα- Ο κ. Θανάσης Δρίτσας, (MD, FESC) είναι καρδιολόγος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis