Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Παλιά και ανοιχτή πληγή τα κλειστά επαγγέλματα


Προειλημμένη υποχρέωση της χώρας μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρώπη αποτελεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που τώρα επισπεύδεται με αφορμή τις ασφυκτικές και ανελαστικές προθεσμίες που επιβάλλουν το Mνημόνιο και οι απορρέουσες από αυτό δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στον χώρο των μεταφορών έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το καυτό θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, που για χρόνια «σέρνεται» σε αέναες διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Ε. Ε., ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί παραπομπή της Ελλάδας στο Eυρωδικαστήριο.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που σχετίζεται ως αναγκαιότητα πλέον με την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της ανεργίας, αποτελεί ζητούμενο και προ Mνημονίου, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατάσεις επί παρατάσεων προκειμένου οι ελληνικές κυβερνήσεις να νομοθετήσουν για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με την τελευταία να λήγει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ώς τις 7 Ιουλίου να προχωρήσει σε νομοθετικά μέτρα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απειλώντας την ευθέως ότι θα προσφύγει –αυτή τη φορά– στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προθεσμία αυτή παρήλθε άπρακτη, η Ελλάδα παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η επιβολή τσουχτερού προστίμου θεωρείται από όλους μονόδρομος.

Παραπομπή στο Eυρωδικαστήριο
Kατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση του αρμόδιου γενικού εισαγγελέα αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ ήδη η χώρα μας μετράει μία ακόμη καταδίκη για καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που αφορά τους συμβολαιογράφους και το θέμα της απαγόρευσης στην άσκηση του επαγγέλματός τους από πολίτες που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

Εν όψει της επερχόμενης καταδίκης και του μεγάλου προστίμου που αυτή συνεπάγεται για το δημόσιο ταμείο, αλλά και της ασφυκτικής προθεσμίας που έχει θέσει το Mνημόνιο για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ώς το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση, μεσούντος του θέρους, επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες ξεκινώντας από τον χώρο των μεταφορών, ενώ ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο και σε δεκάδες άλλα επαγγέλματα.

Η παραπομπή της χώρας μας στο Eυρωδικαστήριο, άλλωστε, δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια για νέες κωλυσιεργίες και χρονικές καθυστερήσεις, καθώς, όπως δήλωνε αρμόδια πηγή στην «Κ», «οι καταδίκες στο εξής θα είναι δεδομένες και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η όποια ανοχή έχει πλέον εξαντληθεί».

Το γεγονός ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί χρόνια υποχρέωση της χώρας μας προς την Ε. Ε., ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Mνημονίου, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να επιχειρήσει για άλλη μια φορά να λάβει κι άλλη προθεσμία όταν τέθηκε το τελεσίγραφο της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, με «όπλο» το Mνημόνιο, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νέα προθεσμία, η οποία και δεν τους δόθηκε, επικαλούμενοι ότι η συμφωνία με την «τρόικα» επιβάλλει νομοθετικά μέτρα για τα κλειστά επαγγέλματα μέχρι το τέλος του χρόνου και έναρξη εφαρμογής τους το α΄ εξάμηνο του 2011.

Το εύρος των κλειστών επαγγελμάτων για τα οποία επίκειται η απελευθέρωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανάγει τις συγκεκριμένες επιλογές στο δεύτερο μεγάλο, μετά το ασφαλιστικό, μέτωπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τη θερινή ραστώνη.

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί εκτιμητές, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί και δεκάδες άλλα επαγγέλματα ακολουθούν μετά τους μεταφορείς και τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, με χρονικό ορίζοντα το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η απελευθέρωσή τους. Σε άλλα επαγγέλματα από αυτά, η απελευθέρωση αφορά τις κατώτατες προσδιορισμένες αμοιβές ή γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς ή και άλλα θέματα, όπως η απαγόρευση της διαφήμισης.

Της Ιωαννας Mανδρου
28.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis