Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αποκλεισμένη η Γαύδος, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση


Αποκλεισμένo είναι από 1ης Ιουλίου το ακριτικό νησί Γαύδος μετά την εφαρμογή πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται στα πλοία ανοιχτού τύπου να εκτελούν δρομολόγια πέραν των 17 ναυτικών μιλίων. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο νησί δεν φτάνουν πλέον τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρίας ΑΝΕΝΔΥΚ. «Θα αναγκαστούμε να φύγουμε. Ζούμε από τον τουρισμό, έχουμε δώσει αγώνα τόσα χρόνια στο νησί και δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα φτάναμε στο σημείο να δούμε την Γαύδο αποκλεισμένη», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γαύδου, Στρ. Λαμπάκης. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, για να μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων της Γαύδου είτε να δοθεί παράταση για την εφαρμογή της οδηγίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου είτε να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο σκάφος, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού για την τουριστική σεζόν.

Μάλιστα, το κοινοτικό συμβούλιο της Γαύδου συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο και αποφάσισε να ζητήσει ως έσχατη λύση ακόμη και τη δρομολόγηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου η Γαύδος να επιβιώσει τουριστικά και οικονομικά.

Ταυτόχρονα, την παρέμβαση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκας Κατσέλη, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Γαύδου με την Κρήτη έχουν ζητήσει με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανόλης Σκουλάκης και Σήφης Βαλυράκης.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η Γαύδος κινδυνεύει να βρεθεί σε ακτοπλοϊκή απομόνωση, διότι η συγκοινωνία του νοτιότερου νησιού της Ελλάδας με την Κρήτη, η οποία εξυπηρετείτο κατά τα προηγούμενα χρόνια με σκάφη της ΑΝΕΝΔΥΚ, που δραστηριοποιείται στους παραθαλάσσιους οικισμούς της επαρχίας Σελίνου και Σφακίων (Παλαιόχωρα, Σούγια, Αγ. Ρουμέλη, Χώρα Σφακίων) δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Τα δύο πλοία της εταιρείας «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» που εκτελούσαν τα δρομολόγια από και προς τη Γαύδο δεν επιτρέπεται -με τα νέα δεδομένα- να μεταφέρουν επιβάτες, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω πλοία εκσυγχρόνισαν πρόσφατα τα συστήματα ασφαλείας τους.

Σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα. Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η Γαύδος δεν πρόκειται να απομονωθεί, καθώς θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του ακριτικού νησιού.

Της Ελενας Kαρανατση
6.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis