Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η πολυδάπανη "μαύρη" τρύπα του Φιξ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

Συνήθως γίνονται εγκαίνια όταν ανοίγει ένα μουσείο. Ομως, έτσι που το πάει η πολιτεία μπορεί να φτάσουμε και στο ιωβηλαίο μέχρι να δούμε το νέο ΕΜΣΤ. Σαν το γεφύρι της Αρτας κι αυτό. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Μια δεκαετία έχει παρέλθει από τις φιλόδοξες εξαγγελίες για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κι ακόμη να βρεθεί λύση. Σκιάχτρο τόσα χρόνια ανάμεσα στη λεωφόρο Συγγρού και την Καλλιρρόης, «κόσμημα» για το Μιλένιουμ, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καλύφθηκε με ακριβά καλόγουστα πανιά για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που έφεραν τόσους επισήμους στην Αθήνα.

Πολυέξοδη η «μαύρη τρύπα»
Οχι πως έγινε τίποτε από πέρυσι. Οι ίδιοι μουσαμάδες τώρα ξεθωριάζουν, καλύπτοντας την ασχήμια σε ένα μεγάλο βαθμό αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Το χειρότερο όμως είναι ότι για τη συντήρηση αυτής της «μαύρης τρύπας» στη Συγγρού το κράτος πληρώνει χιλιάδες ευρώ ώστε να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από δυο υπαλλήλους! Αλλά δεν είναι τα μόνα που πληρώνει το ΥΠΠΟΤ. Εχει και τα ικριώματα. Για ένα κτίριο τελικά που θα του ερχόταν πιο οικονομικά να το φτιάξει παρά να το συντηρεί τόσο καιρό. Γιατί εκτός από τη φυλαξη, υπάρχουν και άλλα έξοδα. Δυστυχώς η ανακαίνιση του Φιξ όπου θα είναι η στέγη του ΕΜΣΤ ποτέ δεν ξεκίνησε. Δεκατέσσερα χρόνια από τη σύσταση του οργανισμού. Οπως στα περισσότερα μεγάλα έργα έτσι κι εδώ υπήρχε πρόβλημα με την εργολήπτρια εταιρεία. Το μουσείο κήρυξε τη ΒΙΟΤΕΡ, που είχε αναλάβει το έργο πριν από δύο και πλέον χρόνια, έκπτωτη. Οσο για το υπουργείο, ετοιμάζεται για διαγωνισμό ώστε να προκύψει νέος ανάδοχος.

Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι το Δ. Σ. του μουσείου συνεδριάζει με θέματα την έγκριση του σχεδίου του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, τη σύμβαση της φύλαξης, τη σύμβαση για τις σκαλωσιές, την εκκαθάριση σύμβασης με τη ΒΙΟΤΕΡ, μια προσφορά για γεωμετρική και φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατασκευής του ΕΜΣΤ (κάτι που πρέπει να αναλάβει η επόμενη εταιρεία) κ. ά. Το ΕΜΣΤ είναι από τα χρόνια προβλήματα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Από εκείνα που μας εκθέτουν και που πρέπει να λυθούν άμεσα. Για λιγότερα έξοδα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Τα μέτωπα του ΥΠΠΟΤ
Το Φιξ δεν είναι από τα μοναδικά προβλήματα του ΥΠΠΟΤ. Κενές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί, έργα που καθυστερούν (επέκταση Πινακοθήκης, Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο, αποκατάσταση Ακροπόλ, Αυλή των θαυμάτων ), το ΕΣΠΑ που δεν έχει ανοίξει σε όλες τις περιφέρειες, εποπτευόμενοι φορείς που ζητιανεύουν το ενοίκιο, είναι ορισμένα από όσα αντιμετωπίζει. Η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να έχει στραμμένο το βλέμμα της στους απλήρωτους συμβασιούχους και στις αντιδράσεις τους, πρέπει ωστόσο να κινητοποιηθεί ώστε να κλείσει και αυτά τα μέτωπα. Τα κοστοβόρα. Για το συγκεκριμένο, των απλήρωτων εδώ και 20 μήνες συμβασιούχων, ο υπουργός είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό στην Ακρόπολη πως έχει έτοιμη τροπολογία, με την οποία λύνεται το πρόβλημα των απλήρωτων υπαλλήλων. Επίσης, ότι θα εξαιρούσε από την απαγόρευση ανανέωσης της σύμβασης μετά το πρώτο 24μηνο, αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες υψηλής ειδίκευσης. Η τροπολογία περιμένει την υπογραφή του κ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως θα λυθεί. 

Για τα υπόλοιπα, όμως, κανείς δεν μιλάει.

Της Γιώτας Συκκα
15.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis