Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

"Οι σπουδές μας είναι στόχος ζωής" λένε οι άριστοι μαθητές


Αριστοι μαθητές μίλησαν στην «Κ» ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων

«Αμα αγαπάς κάτι και το επιθυμείς πολύ, τότε πετυχαίνεις τον στόχο σου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υποτάσσουμε τα όνειρά μας σε συγκυριακά προβλήματα», λέει στην «Κ» η 18χρονη Μαρία Καμβύση. Σήμερα, η Μαρία, όπως και όσοι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων έπιασαν άριστες βαθμολογίες, απλώς θα επιβεβαιώσει την επιτυχία της. Η ανάρτηση των βαθμολογίων στα λύκεια της χώρας θα επισφραγίσει την προσπάθεια πολλών μαθητών, ορισμένοι εκ των οποίων αρίστευσαν. Αρκετοί ωστόσο θα γευτούν την πίκρα της αποτυχίας.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες προσέδωσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ένα ιδιαίτερο στοιχείο, αφού πολλοί υποψήφιοι κυνήγησαν όχι μόνο τις σπουδές των ονείρων τους αλλά και σχολή με έδρα κοντά στην οικογενειακή εστία, ώστε να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης» για σπουδές, τα οποία έχει υπολογιστεί ότι προσεγγίζουν τα 50.000 ευρώ όταν πρόκειται για σχολή τετραετούς φοίτησης. «Μου αρέσει πολύ η Νομική Σχολή διότι προσφέρει πολλές επαγγελματικές διεξόδους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεις δικηγόρος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι», προσθέτει η Μαρία, η οποία πάντως, όπως ανέφερε, είναι τυχερή που εισάγεται στη Νομική της Αθήνας, στην πόλη όπου ζει μαζί με την οικογένειά της. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Και αυτό, διότι και οι δύο γονείς της είναι συνταξιούχοι...

«Είχα περισσότερο άγχος φέτος, διότι έδινα εξετάσεις για δεύτερη φορά. Πέρυσι είχα εισαχθεί στη Σχολή Τοπογράφων στον Βόλο, όμως ήθελα να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός», συμπληρώνει από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ», ο Γιάννης Φακουρέλης. «Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα στις φετινές εξετάσεις», λέει στην «Κ», χωρίς να μπορεί να κρύψει τη χαρά του, καθώς θα εισαχθεί στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, δηλαδή στη σχολή που επιθυμούσε.

«Οχι, δεν μπήκα σε δίλημμα για το τι θα επιλέξω. Από μικρός ήθελα να σπουδάσω σε σχολή σχετική με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άρα δεν θα είχα πρόβλημα να δηλώσω σχολή της επαρχίας, φτάνει να ήταν σχετική με αυτό το αντικείμενο», λέει στην «Κ» ο 18χρονος κάτοικος Αθηνών Ανδρέας Μανθόπουλος. Βέβαια, καθώς αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν τίθεται ζήτημα μετανάστευσης μακριά από την οικογενειακή εστία. Αναμένεται να εισαχθεί στο περιζήτητο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. «Οι σπουδές είναι ένας στόχος ζωής και άρα δεν πρέπει να τον εγκαταλείπουμε εύκολα», παρατηρεί ο Ανδρέας, γιορτάζοντας την επιτυχία του μαζί με χιλιάδες υποψηφίους που θα εισαχθούν σε ΑΕΙ. 

Χρειάστηκαν κόπος, διάβασμα, ξενύχτια, αγωνία, χρήματα. 
Τώρα όμως, ο ενθουσιασμός της επιτυχίας και η ικανοποίηση διέγραψαν όλα τα άλλα από τη μνήμη τους.

Του Αποστολου Λακασα
6.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis