Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Γέμισαν την ΑΓΡΟΓΗ με παιδιά και ανήψια

«Γαλάζια» λίστα με 269 παράνομες προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου κ. Θ. Πάγκαλου. Οι περισσότεροι από τους 269 είναι παιδιά ή συγγενείς, όπως είπε, στελεχών της ΝΔ, συνδικαλιστών, αγροτοσυνδικαλιστών, δημάρχων, διευθυντών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ 18 είναι συγγενείς πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ. Οι προσλήψεις αυτές έγιναν, όπως καταγγέλθηκε, σε προεκλογική περίοδο, το ίδιο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, και ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τους απολύσει όλους αμέσως. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση της ΝΔ κ. Σ. Χατζηγάκη , λέγοντας ότι δεν ζήτησε στις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ τοπογράφους και γεωπόνους, αλλά «υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων». Ετσι προσελήφθησαν γυμναστές, γυμνάστριες, φιλόλογοι, οικονομολόγοι, ανθρωπολόγοι, ένας ναυπηγός, τεχνολόγοι τροφίμων, κοσμετολόγοι, ένας μακιγέρ, δασοπόνοι, απόφοιτοι σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, τελειόφοιτοι λυκείου, δεκάδες φοιτητές και ένας ιδιοκτήτης μπαρ στα Τρίκαλα. Ειδικά για τον τελευταίο, είπε ότι τον έβλεπαν πολλοί συχνά στο μπαρ του («Βaccara») στα Τρίκαλα και όχι στην Κρήτη όπου υποτίθεται πως είχε διοριστεί.

Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Χατζηγάκη, ο οποίος είπε ότι «με ιταμό τρόπο και με γκεμπελικές μεθόδουςο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε εναντίον παιδιών των 800 ευρώ της ΑΓΡΟΓΗ ότι δήθεν είναι παράνομοι στη θέση την οποία κατέχουν» . Και κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο ότι διόρισε την κόρη του στη Βουλή. Στις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή, η οποία είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τους μισθούς των «γαλάζιων» της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ για να φανεί πόσοι ήταν οι «χρυσοπληρωμένοι».

Ο κ. Χατζηγάκης επέμεινε ότι πίσω από τον εξορθολογισμό υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου κρύβεται ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, το ύψος του οποίου φθάνει αυτό της Siemens και του Βατοπαιδίου μαζί. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «ο βασικός σκοπός που θέλει, κεντρικά, η κυβέρνηση- μέσω του κ. Πάγκαλου- να καταργήσει την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕείναι ότι επιθυμεί να δώσει στη συνέχειατο πολύ ευαίσθητο έργο το οποίο κάνει η ΑΓΡΟΓΗ σε επιχειρήσεις. Είπε ότι επελέγησαν ορισμένα παιδιάπου έχουν κάποια σχέση με στελέχη της ΝΔ και επομένως είναι ανήθικο. Και ότι είναι ανήθικο μόνο η σχέση, χωρίς να αποδειχθεί τίποτε άλλο. Και βάσει αυτής της σχέσεως να καταδικαστούν 270 παιδιά;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής απάντησε χαρακτηρίζοντας «μεγάλο πανηγύρι» τις προσλήψεις που έγιναν στην ΑΓΡΟΓΗ, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο φορέας θα καταργηθεί και ότι οι 269 εργαζόμενοι θα απολυθούν γιατί προσελήφθησαν παράτυπα. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης (ένα βαφτιστήρι του οποίου, ο Χ. Β., εμφανίζεται στις «γαλάζιες» λίστες) κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο ότι λέει ψέματα, καλώντας τον παράλληλα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχ. Χαλκίδης (συγγενής του οποίου επίσης εμφανίζεται στη «γαλάζια» λίστα) άφησε και αυτός αιχμές εναντίον του κ. Πάγκαλου για διορισμό της κόρης του στο Δημόσιο.

Η κυρία Μπατζελή επιμένει ότι οι προσλήψεις ήταν ρουσφετολογικές, αφορούσαν μόνο «γαλάζια παιδιά», έγιναν σε προεκλογική περίοδο, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, και ότι θα παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, αφού προκύπτουν και ποινικές ευθύνες. Λέγεται μάλιστα ότι η κυρία Μπατζελή είχε πριν από λίγες ημέρες τυχαία συνάντηση στο Χίλτον με έναν εκ της ηγεσίας της ΝΔ, του εξήγησε το θέμα και του είπε ότι θα αποστείλει τις λίστες και τα έγγραφα με τα βιογραφικά όσων προσελήφθησαν και στη Ρηγίλλης.

Οι 73 υπάλληλοι που έγιναν 700
Η ιστορία με την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ ξεκίνησε το 1998, όταν η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ αποφάσισε να την ιδρύσει ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας. Και από τότε, με τις προσλήψεις στις οποίες προχώρησε, τα έργα που ανελάμβανε και τις επιδοτήσεις που εισέπραττε, κατάφερε να εξελιχθεί σε αγροτο-πολιτικό θρίλερ, που πολλές φορές απασχόλησε τη Βουλή για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ισως να ήταν και η μοναδική ανώνυμη εταιρεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ιδρύθηκε για να παρέμβει και στη διαχείριση της αγροτικής γης, που είχε και διαφημιστικό... σλόγκαν που έλεγε «Η αγροτική γη να μείνει αγροτική και στα χέρια του αγρότη».

Ισως επίσης κανείς να μην ασχολείτο το τελευταίο διάστημα με την ΑΓΡΟΓΗαν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχωρούσε με διαγωνισμό-εξπρές, όπως χαρακτηρίστηκε, μεσούντος του Αυγούστου του 2009, σε 269 προσλήψεις για τη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων. Ο τοπικός Τύπος των Τρικάλων έκανε τότε λόγο για «ανύπαρκτες προσλήψεις», αφού δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία, και ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους προσληφθέντες είτε προέρχονταν από την εκλογική περιφέρεια του υπουργού κ. Χατζηγάκη είτε ήταν συγγενείς στελεχών τού τότε κυβερνώντος κόμματος. Αλλά και οι ίδιοι οι προσληφθέντες ανησυχούσαν γιατί η απόφαση της πρόσληψής τους υπήρχε περίπτωση να μην προλάβει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού ήδη είχαν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές. Κάτι όμως που δεν εμπόδισε δέκα βουλευτές του ΠαΣοΚ να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικές παράνομες προσλήψεις. Το ΠαΣοΚ προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει την «αμαρτωλή» ΑΓΡΟΓΗ, αν και το ίδιο την ίδρυσε. Τότε όμως, το 1998, λειτουργούσε με 73 άτομα, έλεγε, ενώ σήμερα τα άτομα ξεπέρασαν τα 700.

Με προσόν την άδεια οδήγησης
Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή μόλις ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή προς τον τότε πρόεδρο του φορέα κ. Αντ. Χανιωτάκη να μην προχωρήσει στη νομιμοποίηση των προσλήψεων, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες, και εξήγγειλε ότι προτίθεται να καταργήσει την ΑΓΡΟΓΗ. Εκανε μάλιστα λόγο για «βιομηχανία προσλήψεων», σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι που είχαν προσληφθεί δεν είχαν καμία σχέση με τη χαρτογράφηση αγροτεμαχίων, ούτε με την ψηφιοποίηση των χαρτών, αφού προσελήφθησαν με κομματικά κριτήρια. Οι 83 κατάγονται από τα Τρίκαλα (εκλογική περιφέρεια του κ. Χατζηγάκη) και 23 από τη Λάρισα!

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε και τα βιογραφικά σημειώματα των προσληφθέντων για να αποδείξει ότι προσελήφθησαν παράνομα και δεν έχουν καμία σχέση με επιστήμονες χαρτογράφους για τους οποίους υποτίθεται ότι έγινε διαγωνισμός. Πολλοί από τους προσληφθέντες είναι απόφοιτοι Λυκείου, ελάχιστοι πανεπιστημίου και αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωσαν στο βιογραφικό τους ως «άλλες δραστηριότητες» , είτε το... δίπλωμα ΙΧ τους είτε ότι είναι... εθελόντριες του ΕΕΣ. Ορισμένοι δήλωσαν σκιτσογράφοι, άλλοι αγιογράφοι ή βοηθοί μάνατζερ σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Του Νίκου Χασαπόπουλου
Πηγή Το Βήμα
6.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis