Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

"Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν"?

«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν;» αναρωτιέται η “τρόικα”- δηλαδή οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ - οι οποίοι περίμεναν ότι δεν θα περάσει στις τιμές το σύνολο των επιπτώσεων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα.

Μάλιστα ανήγγειλαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αλλάξουν πλέον τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού που “τρέχει” με ρυθμό 5,2% ίσως και υψηλότερο τον Ιούλιο και πλέον είναι αδύνατον να υποχωρήσει στο 1,4% που προέβλεπαν  στο σχέδιο τους.

Την απορία τους για την αυξητική πορεία του πληθωρισμού εξέφρασαν κατά τη δεύτερη μέρα ελέγχου στο υπουργείο Οικονομίας στους συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κυρίας Λούκα Κατσέλη η οποία εξήγησε οτι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και το υψηλό εξωγενές κόστος λειτουργίας (δημοτικά τέλη, ηλεκτρικό) εμποδίζουν τη μείωση των τιμών.

Κύρια θέματα συζήτησης της “τρόικας” με το υπουργείο ήταν η πορεία του αναπτυξιακού νόμου, το καμποτάζ, η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων (fasttrack).

Τα στελέχη της τρόικας επέμειναν να μάθουν γιατί δεν αποκλιμακώνεται ταχύτερα ο «καθαρός» πληθωρισμός με δεδομένη την ύφεση. Η απάντηση του Υπουργείου επικεντρώθηκε σε δυο σημεία.

1. Στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς: ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. « Οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα εξοδά τους και ανεβάζουν τις τιμές για να “βγάλουν” το μήνα και να γλιτώσουν το λουκέτο » σημείωσαν στελέχη του υπουργείου. 
2. Η κουβέντα πήγε στις πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται σε ανταγωνιστικούς τομείς όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπου ο «καθαρός» πληθωρισμός παραμένει στο 2%. Για το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το κόστος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, το οποίο μετακυλίεται στις τιμές, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των ενοικίων και τις δαπάνες για ρεύμα και τα δημοτικά τέλη. 

Το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε μία σειρά από δράσεις για την συγκράτηση της ακρίβειας, όπως είναι τα παρατηρητήρια τιμών και η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ υποστηρίζει ότι ο «καθαρός» πληθωρισμός (με σταθερούς τους φόρους) ήταν 1,2% τον Ιούνιο από 1,9% τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, οι αιτήσεις πληρωμής που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ και ο στόχος, όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, είναι να φτάσουν τα 2,77 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, καθυστερήσεις παρατηρούνται σε τρία τομεακά προγράμματα και συγκεκριμένα στις Μεταφορές, το Περιβάλλον και την Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Πηγή Το Βήμα
28.7.2010

Σημείωση δική μας :

Οσον αφορά την απάντηση 1 που έδωσε το Υπουργείο δείχνει πόσο βαθειά νυχτωμένα είναι τα στελέχη του Υπουργείου. Οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να απορροφήσουν τα κόστη (όπως την αύξηση του ΦΠΑ) προκειμένου να επιβιώσουν και ΔΕΝ ανεβάζουν τις τιμές τους. Οι συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών θα πρέπει να αναζητηθούν στους πολλούς μεσάζοντες που μεσολαβούν  έως ότου ένα προϊόν φθάσει στον καταναλωτή, αλλά και  στους χονδρεμπόρους οι οποίοι διαρκώς αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην αγορά. Αυτοί επηρεάζουν την αγορά και όχι οι μικρομεσαίοι.

Δίκαια αναφέρεται στο δεύτερο σημείο πως οι τιμές επηρεάζονται από τις αυξήσεις σε ΔΕΗ και δημοτικά τέλη. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις επιβαρύνσεις που προστέθηκαν στους 2 τελευταίους λογ/σμούς της ΔΕΗ εντελώς αυθαίρετα και παράλογα 
-ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)-για νέες ενεργειακές επενδύσεις - που οι συνταξιούχοι δεν θα προφτάσουν να δουν αλλά θα τις πληρώνουν για όσο ζουν
και 
-ΔΕΤΕ (Δικαίωμα εκτέλεση Τελωνειακών εργασιών) -επίδομα που αποδίδεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους, έπαψε να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλέον θα καταβάλλεται σε βάρος των καταναλωτών - που θα το πληρώνει κανείς ακόμη και στη περιπτωση που κάποιος συντηρεί έναν ηλεκτροδοτούμενο σταύλο με ένα γαϊδουράκι. (Περισσότερα διαβάστε εδώ)
Αυτό φυσικά και έχει αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών δαπανών  και κατά συνέπεια την αύξηση των τιμών.

Για να ξέρουμε τι λέμε....

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλημερα.
Με προλαβες με το σχολιο σου μετά το αρθρο.
Εντελως εκτος τοπου και χρονου ειναι οι επιτελεις του υπουργειου.
Τι λενε οι ανθρωποι, για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις; Που εχουν καταπιει και τις δυο αυξησεις ΦΠΑ και δεν τις εχουν μετακυλισει στις τιμες οι περισσοτερες απο αυτες;
Ενω πχ τα super markets αγρον αγοραζουν, την αυξηση του ΦΠΑ την εχουν μετακυλισει στις τιμες στρογγυλοποιωντας τις μαλιστα και προς τα πανω.

Δλδ τι θελουν; Καρτελ παντου;
Να κλεισουν ολες οι μικρομεσαιες επιχειρησεις;

Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι εχουν κατα νου.
Οι δημοσιοι υπαλληλοι στο στοχαστρο, οι αγροτες το ιδιο, τωρα και οι αυτοαπασχολουμενοι;
(για τους ιδιωτικους υπαλληλους δεν το συζηταω, λειτουργουν οι περισσοτερες επιχειρησεις σε καθεστως μισθωτης σκλαβιας εδω και αρκετα χρονια).
Που το πανε γμτ;

Τιποτα δεν θα μεινει ορθιο στο τελος.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Νομίζω πως πια είναι ολοφάνερο πως επιθυμούν να εξαφανίσουν την εξαφάνιση των μικρομεσαίων, τους τεχνίτες, τους μικροπαραγωγούς κλπ

Ετσι θα μείνει ελεύθερο το πεδίο για μια χώρα απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές από τις τρίτες χώρες, όπου κάποιοι θα κερδίσουν από τις μαζικές εισαγωγές....

Συμφωνώ πως αν δεν υπάρξει κάτι που να σταματήσει αυτές τις εξελίξεις τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στο τέλος.

ShareThis