Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ισλαμιστές λογοκρίνουν τη...Σεχραζάντ στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι ισλαμιστές θέλουν τώρα να λογοκρίνουν "φιλήδονα" αποσπάσματα από τις "Χίλιες και μία νύχτες", ένα από τα πιο ανεκτίμητα λογοτεχνικά έργα του μουσουλμανικού κόσμου. Πρόκειται για την ίδια χώρα οι ιερωμένοι της οποίας κάποτε ανάγκασαν έναν καθηγητή πανεπιστημίου να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του επειδή είχε τολμήσει να προτείνει επανερμηνεία του Κορανίου. 

Ο Αϊμάν Αμπντέλ Χακίμ, μέλος των "Ισλαμιστών Δικηγόρων χωρίς Δεσμά", θέλει να λογοκριθούν τα παραμύθια που διηγείται η Σεχραζάντ στις "Αραβικές νύχτες", διότι το έπος "περιλαμβάνει βλασφημίες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την αιγυπτιακή κοινωνία". "Καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους η λογοτεχνία είναι αποδεκτή στη Δύση, αλλά εδώ έχουμε διαφορετική κουλτούρα" λέει. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η περίεργη ομάδα των ισλαμιστών δικηγόρων κάνει παρόμοιες δηλώσεις πάνω μια δεκαετία, αλλά η ιδέα ότι ο μουσουλμανικός κόσμος δεν πρέπει να διαβάζει για τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, τη Σεχραζάντ και τον Αλαντίν είναι εμφανώς γελοία. 

Αλλά και η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε πόλεμο μετά τον φετβά που κήρυξαν σκληροπυρηνικοί κληρικοί που θέλουν να επιβάλουν νέους, ακόμη πιο αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες.
Ο σεΐχης Αντέλ αλ Καλμπάνι, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι το Κοράνι απαγορεύει τη μουσική -αν και οι σαουδαραβικές Αρχές δεν επιτρέπουν ούτως ή άλλως τις συναυλίες. 

Ετερος σεΐχης, ο Αμπντούλ Μοχσέν αλ Ομπεϊκάν όρισε ότι η γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να περπατάει δίπλα σε έναν άνδρα -αν και πρόκειται για τον ίδιο ιεροδιδάσκαλο που προτείνει τη μείωση σε δύο των πέντε προσευχών την ημέρα, ώστε να διευκολύνεται η ζωή των σαουδαράβων εμπόρων, οι οποίοι υποχρεώνονται να κλείνουν τα μαγαζιά τους πέντε φορές την ημέρα. 

Ποιος θα το πίστευε ότι αυτή είναι η ίδια Σαουδική Αραβία με τη σύμμαχο των ΗΠΑ που προσπαθεί να πολεμήσει τους βομβιστές της Αλ Κάιντα και που φοβάται ότι το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα;
Ο Μοχάμεντ Σαλμάουι, πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων της Αιγύπτου, λέει ότι οι ισλαμιστές θέλουν να πάρουν εκδίκηση από τους διανοούμενους οι οποίοι αγωνίζονται υπέρ της ελεύθερης δημόσιας συζήτησης στο Κάιρο. "Οι Ταλιμπάν κατέστεψαν τα αγάλματα του Βούδα στο Αφγανιστάν και αυτοί οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να καταστρέψουν ένα ανάλογο μνημείο της κληρονομιάς μας" είπε στους "Los Angeles Times". 

Σε μια περίοδο όπου πολλοί υποψιάζονται ότι θα ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μοιάζει σχεδόν αδιανόητο να σπαταλά ένας λαός τις δυνάμεις του σε αυτές τις ανοησίες». 

Πηγή Το Βήμα
14.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis