Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Αδικος ο νέος ΦΑΠ (Για την ακίνητη περιουσία)

Σε επιστολή του ρπος την εφμ Καθημερινή γράφει ο κ. Ηλίας Ηλιάδης

Κύριε διευθυντά

Η επιθυμία όλων των πολιτών να βοηθήσουμε το κράτος στις δύσκολες στιγμές, υποβαλλόμενοι σε θυσίες και στερήσεις, ακυρώνεται όταν δημιουργείται αίσθηση αδικίας.

Στην περίπτωση του νέου ΦΑΠ οι συντελεστές, όπως δημοσιεύθηκαν, για κλιμάκια ανά 100.000 ευρώ και συντελεστές διαδοχικά 0,1-0,3-0,6-0,9-1,0% αποτελεί καθαρή δήμευση της περιουσίας που θα εξεγείρει όλους τους ιδιοκτήτες, που κατά κανόνα είναι φιλήσυχοι, εργατικοί άνθρωποι που αποταμίευσαν τον κόπο τους αυτοί και οι πρόγονοί τους, δεν ξοδεύουν, δεν σπαταλούν χρήματα σε μόδες, καζίνο, παντοειδείς επιδείξεις πλούτου κ.λπ. Αντιθέτως, αποταμίευσαν με τον τρόπο αυτό και συγχρόνως εξασφάλισαν στέγη σε εκείνους που ενοικιάζουν και επενδύουν διαφορετικά.

Για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους δεν μπορούν –ούτε θα καταδέχονταν άλλωστε– να κόψουν το ρεύμα της πόλεως, ούτε να κλείσουν τα λιμάνια ούτε τις οδικές αρτηρίες ή τα σύνορα, εκθέτοντας τη χώρα ανεπανόρθωτα, ούτε και τους δρόμους του Κέντρου. Γι’ αυτό άραγε δημεύεται η περιουσία τους; ελλείψει αντιδράσεών τους; Εφαρμόζετε το ρητό: «Αυτοί δεν μιλάνε, βαράτε τους»; Είναι πολιτισμένη τακτική αυτή;

Και πόσο άδικο είναι να τους φορτώνετε με τέτοιο βάρος όταν καθημερινά παρακολουθούμε την καταγγελία σκανδάλων, κατά τα οποία πλουτίζουν οι ολίγοι επιτήδειοι εις βάρος του κράτους, χωρίς το κράτος αφενός να κινείται μόνο του εναντίον τους χωρίς να περιμένει καταγγελίες και αφετέρου έπειτα από αυτές δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα.

Δημεύετε, λοιπόν, τις περιουσίες νομοταγών πολιτών για να γεμίσετε το καζάνι, από την τρύπα του οποίου γεμίζουν τις τσέπες τους οι θρασείς και οι κομπιναδόροι. Ωραίο παράδειγμα δίνετε! Και το περνάτε στις επόμενες γενιές! «Ο,τι κερδίζετε φάτε το πριν σας το φάει η Εφορία». Τιμωρείτε όσους αποταμιεύουν και εμμέσως επιβραβεύετε τους σπάταλους κ.λπ., οι οποίοι βέβαια, δεν κρατούν ούτε δωμάτιο στο όνομά τους για να γυρίζουν τα χρήματά τους σε άλλους είδους δραστηριότητες και για να μη βρεθεί τίποτε για κατάσχεση αν καταδικασθούν.

Ενα παράδειγμα ύψους του φόρου για περιουσία, που πολλές φορές δεν αποδίδει και εισόδημα:
Για περιουσία 3.810.000 ευρώ αναλογεί ΦΑΠ για τον 1ο χρόνο 30.000 ευρώ, ομοίως αλλά με αύξηση των ΑΑ κατά 205% για τον 2ο χρόνο 37.220 ευρώ, ομοίως και με νέα αύξηση των ΑΑ κατά 20% για τον 3ο χρόνο 45.884 ευρώ.

Επειτα από τέτοια βάρβαρη επιδρομή κατά των ακινήτων δίνετε το τελειωτικό χτύπημα στην οικοδομική δραστηριότητα και στους συναφείς κλάδους. Δεν σας απασχολεί αυτό; Παρόμοιος δημευτικός φόρος είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός, δεν υπάρχει η δυνατότης να πληρωθεί, θα καταπέσει και χάνουμε χρόνο.

Ο κόσμος λέει, πρώτα επισκευάστε τις διαρροές του καζανιού και μετά ανοίξτε τη βρύση των δίκαιων φόρων για να το γεμίσετε. 

Αλλάξτε τα κλιμάκια και τους συντελεστές. Τον μικρότερο φόρο θα τον πληρώσει ο πολίτης με την καρδιά του, αλλιώς τον οδηγείτε στη χρήση μεθόδων αποφυγής του.

Ηλιας Ηλιαδης - Μηχ. - Ηλεκτρ. / Καλαμάκι

30.7.2010

Σχόλιο δικό μας 

Είναι απορίας άξιο γιατί η ακίνητη περιουσία φορολογείται από 10 μεριές (όσον αφορά το εισόδημα, όσον αφορά τη χρήση, όσον αφορά την πώληση ή την αγορά, όσον αφορά τη γονική παροχή, για την καταχώρηση στο κτηματολόγιο κλπ κλπ)

Η απόκτηση ακίνητης περιουσίας για έναν μικρομεσαίο δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα είδος αποταμίευσης. Πολλές φορές  συντηρούνται σπίτια-ερείπια με δυσβάστακτο κόστος μόνο και μόνο  για λόγους συναισθηματικούς (ένα ερειπωμένο σπίτι σε κάποιο χωριό-γονική κληρονομιά)  

Γιατί  οι αποταμιευτικές καταθέσεις στην Τράπεζα να μην φορολογούνται και αυτές (φορολογούνται κατά 10% μόνο ως προς την τοκοφορία). Τα σκάφη αναψυχής γιατί δεν φορολογούνται με φόρο ανάλογο της ακίνητης περιουσίας? (δηλαδή και ως προς τη χρήση και ως προς την ιδιόχρηση? )

Σε τελική ανάλυση  γιατί θα πρέπει ένας ιδιώτης να πληρώνει φορο-ενοίκιο στο κράτος για τη δική του ιδιοκτησία? Μήπως το κράτος τον ενίσχυσε όταν ο ίδιος έκανε το σκ...παξιμάδι για να τα βγάλει πέρα με τα δάνεια που πήρε από τις Τράπεζες?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis